Bezoek je deze zomer de Olympische Spelen, neem dan geen camera mee die groter is dan 30 centimeter. Anders ben je hem mogelijk kwijt.

Bezoek je deze zomer de Olympische Spelen, neem dan geen camera mee die groter is dan 30 centimeter. Anders ben je hem mogelijk kwijt.

Zo kort voor aanvang van het evenement in Londen heeft de organisatie het nogal druk met de richtlijnen voor pers en bezoekers.

Of vooral met het verduidelijken ervan, want er bestaat wat onduidelijkheid over fotograferen en foto's delen met de buitenwereld.

Advertentie

Camera mag best mee
Als je beroepsmatig foto’s wil maken met grote, professionele apparatuur, dan moet je geaccrediteerd zijn (officieel toestemming hebben) als persfotograaf. Dat zul je ongetwijfeld begrijpen, uitleg overbodig.

Ben je bezoeker, dan mag je camera in principe wel mee naar de wedstrijden. Maar het toestel mag niet langer zijn dan 30 cm. Niet omdat je dan goede, professionele foto’s zou kunnen nemen en daar munt uit kan slaan. Wel omdat je dan het zicht van andere bezoekers belemmert.

Een zeer hoge hoed is dus evenmin toegestaan, evenals een te grote vlag of paraplu. Voor alles wat je mee naar binnen neemt geldt dat het niet bovenmodaal mag zijn in omvang waardoor het hinderlijk wordt voor anderen.

Sfeerbeelden schieten kan!
Als eigenaar van een normale camera heb je dus eigenlijk een prima gelegenheid om heerlijk sfeerfoto’s te maken. Want vele kwaliteitstoestellen in standaarduitvoering vallen ruim binnen de grens van 30 cm. Alleen vanaf de tribune inzoomen op de sporters wordt natuurlijk lastig vanwege de afstand.

Waag je het er toch op met een flinke telezoom die de grens overschrijdt, hou er dan rekening mee dat hij in beslag wordt genomen en dat je hem niet meer terugziet. De organisatie zegt dat er geen gelegenheid zal zijn om het toestel in bewaring te geven bij een steward.

Verbod geldt niet overal
Het verbod geldt overigens niet op alle locaties van de Spelen. Daar waar er zeer veel ruimte is voor toeschouwers is het toelatingsbeleid ruimhartiger, zo licht een woordvoerder toe aan het British Journal of Photography. Bijvoorbeeld in het Green Park in Londen, waar onder meer wielerwedstrijden en de marathon plaatsvinden.

De restrictie van 30 cm voor camera’s is zeker wél van toepassing op het Olympisch Stadion. Ook met een tripod, monopod of ander statief ben je daar de klos. Ook hiervoor geldt: maximaal 30 cm.

Geen hotspot creëren
Een iPhone, Androidsmartphone of tablet mag overal gewoon mee naar binnen. Maar deze toestellen kun je niet gebruiken als hotspot, oftewel een internettoegangspunt voor andere apparaten. Waaronder een digitale spiegelreflexcamera.

Foto’s posten op sociale media zoals Facebook mag je als bezoeker, in tegenstelling tot wat eerdere berichten in de media suggereerden, wel naar hartenlust doen tijdens een wedstrijd. Maar dus niet door je camera (met internetfunctie) toegang tot het web te verschaffen via je telefoon.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.