Fujifilm X Webcam

Met succes verder bouwen op een bestaand concept is niet eenvoudig. De nieuwste telg in de X-familie blijkt evenwel een van de meest complete en performante APS-C systeemcamera’s op de markt.

Met succes verder bouwen op een bestaand concept is niet eenvoudig. De Fujifilm X-T3, de nieuwste telg in de X-familie, blijkt evenwel een van de meest complete en performante APS-C systeemcamera’s op de markt.

“Als andere honden vechten om een full-frame, dan lopen wij er netjes omheen!” Zo lijkt Fujifilm vandaag te reageren op de recente marktontwikkelingen. Boven het strijdgewoel worden de ‘superfull-frame’ GFX50S en GFX50R middenformaatcamera’s ingezet. Onderaan treedt de X-T3 aan als eerste van een volgende generatie spiegelloze systeemcamera’s met APS-C-sensor.
De X-T3 lijkt met de vertrouwde spiegelreflex-look uiterlijk helemaal op zijn X-T2 voorganger, maar binnenin huist volledig vernieuwde en zeer performante elektronica. Voor het eerst krijgt een APS-C-camera een backside-illuminated (BSI) CMOS-sensor met 26,1 megapixels. Deze sensor heeft geen laagdoorlaatfilter, wel Fujifilms unieke X-Trans-kleurenfilter. De BSI-opbouw garandeert meer lichtopvang en een beter ruisgedrag, en dus een groter dynamisch bereik. De ca. 9% hogere resolutie heeft slechts een kleine invloed op de beeldkwaliteit. De anderhalf maal hogere uitleessnelheid (17 ms) van de sensor daarentegen zorgt voor een gevoelige boost van de prestaties qua autofocus en lichtmeting.
Bovendien is de X-T3 uitgerust met een nieuwe X-Processor 4, met vier aparte rekeneenheden. Deze beeldverwerkingschip is driemaal krachtiger dan de voorganger in de X-Pro2/XT2/ X-H1. Daardoor versnelt onder meer de automatische scherpstelling, verhoogt de beeldfrequentie bij continue of video-opnames, verbetert de beeldsnelheid van de zoeker en een worden aantal extra opname- en beeldbewerkingsopties mogelijk. Het interne beeldstabilisatiesysteem blijft helaas wel voorbehouden aan de X-H1.

X-T3
De verbeterde AF-werking en responsieve elektronische zoeker komen goed van pas om snelle actie te volgen.

Bouw

De X-T3 is verkrijgbaar in een zwarte en zilveren uitvoering. De kwaliteit van constructie en afwerking scoorde al hoog bij de X-T2, en werd dan ook behouden. Hier en daar zien we enkele discrete detailaanpassingen die het gebruikscomfort ten goede komen: Fujifilm luistert duidelijk naar zijn klanten. De spatwaterdichte behuizing in magnesiumlegering is erg stevig en blijft toch licht en compact. De bodemplaat is nu in één stuk uitgevoerd, zonder naad, voor een betere afdichting onderaan. De X-T3 wordt geproduceerd in China in plaats van in Japan, maar daarvan is nergens enige negatieve impact merkbaar. Wel valt de gunstige introductieprijs op: vrij laag voor een toestel met deze specificaties, zelfs lager dan die van de X-T2 destijds.

Advertentie
X-T3
De X-T3 behoudt de sterke punten van de X-T2 en voegt er een flink aantal verbeteringen aan toe.

De compacte X-T3 ligt zonder meer goed in de hand. Wie een ruimere grip of een Arca-compatibele statiefkoppeling verkiest kan terecht bij de optionele MHG-XT3 handgrip. Voor het zwaardere werk is er de VG-XT3 batterijgrip, die twee extra NP-W126S batterijen kan bevatten. De bijkomende ontspanknop, commandoschijven en functietoetsen maken het fotograferen in portretmodus makkelijker. Het extra gewicht zorgt bovendien voor een betere balans bij gebruik van zwaardere of langere objectieven.
Het heldere LCD-aanraakscherm met 1,04 megapixels en 3 inch-beelddiagonaal van de X-T2 blijft behouden, inclusief de mogelijkheid om dit naar boven, naar onder en naar rechts uit te klappen. De vergrendeling voor het horizontaal wegklappen is handiger uitgevoerd. De elektronische OLED-zoeker (EVF) kreeg dezelfde 3,69 megapixel-resolutie als bij de X-H1. De zoekervergroting is met 0.75x net iets kleiner geworden. Het oculair steekt wat meer uit en houdt zo het aangezicht beter weg van het aanraakscherm. De dioptrieregelaar kan (eindelijk!) vastgezet worden.

X-T3
Het LCD-scherm klapt ook handig uit bij verticale opnamestand.

LCD en EVF hebben elk afzonderlijk instellingen voor helderheid, kleurweergave, selectie en grootte van de vertoonde symbolen, en al dan niet voorvertonen van belichting, witbalans, filmsimulatie…. Wie in donkere omgevingen of ‘s nachts fotografeert kan de aanduidingen op het LCD-scherm in een zachte rode kleur bekijken.
De HDMI-en USB-C-connectoren en 3,5mm-aansluitingen voor microfoon en hoofdtelefoon vinden we aan de linkerzijde van de camera, onder een verwijderbare beschermklep: handig bij gebruik van een camerakooi voor video. Aan de rechterkant zien we twee sleuven voor SD-geheugenkaarten, beide met ondersteuning voor het snellere UHS-II protocol. Daarboven zit een 2,5mm-aansluiting voor een bekabelde afstandsbediening, goed bereikbaar bij gebruik van een L-bracket.
De X-T3 houdt het bij de gekende NP-W126S Li-Ion batterij, een voordeel voor wie er al enkele in de tas heeft slingeren. Ondanks de verbeterde prestaties wordt een 15% zuiniger energieverbruik beloofd (490 shots volgens CIPA-norm). De batterij kan in het toestel zelf worden bijgeladen via de USB-C-poort. De meegeleverde externe batterijlader heeft niet langer een aansluitkabel, maar plugt direct in het stopcontact.

Bediening

Op de X-T3 vinden we alle van de vroegere modellen bekende draai- en drukknoppen terug. Wie eerder al met een X-camera fotografeerde, voelt zich dus meteen thuis. Links en rechts van de zoeker herkennen we de vergrendelbare draaischijven voor gevoeligheid en voor sluitersnelheid, met daaronder instelringen voor resp. drive-modi en lichtmeting. Helemaal rechts bevindt zich de draaiknop voor belichtingscompensatie, die een kleinere diameter kreeg en meer naar het midden is verplaatst om ongewenst verstellen te vermijden.

X-T3
Typisch voor de X-serie: duidelijke instelschijven voor gevoeligheid, sluitertijd en belichtingscompensatie.

Rechts vooraan en achteraan op het toestel staan twee klikbare commandoschijven. Verdere bedieningselementen omvatten een klikbare scherpstelhendel (joystick) voor de keuze van het focuspunt, een 4-weg selectieknop met centrale OK-toets, en een reeks druktoetsen waarvan (op twee na) de functie gewijzigd kan worden. De drie instelschijven bovenaan zijn nu iets minder dik en de druktoetsen steken net dat beetje meer uit, zoals we dat eerder zagen bij de X-H1. Allemaal subtiele aanpassingen die het fotograferen met de X-T3 een stuk aangenamer maken.

X-T3
De X-T3 in zwarte uitvoering uitgerust met de XF 18-55 mm f/2.8-4 ‘kitlens’.
De gebruiker kan de functie van bijna alle bedieningselementen aan de achterzijde aanpassen.

Net als bij de X-H1 biedt het aanraakscherm een reeks handige toets- en veegfuncties voor scherpstelling en menunavigatie. Die zijn apart instelbaar voor foto-, video- en weergavemodus. Alles samen beschikt de X-T3-gebruiker zo over drie manieren om het focuspunt of de focuszone te selecteren: met de scherpstelhendel, met de toetsen op de keuzeknop en/of met aanraakfuncties op het LCD-scherm.
Zoals andere recente X-modellen ondersteunt de X-T3 draadloze communicatie via WiFi en Bluetooth met de Fujifilm Camera Remote app, voor beeldoverdracht, afstandsbediening en geotagging.

Prestaties

De beeldkwaliteit blijft op het hoge niveau dat we bij Fujifilm gewoon zijn. De nieuwe sensor heeft een 20% lagere basisgevoeligheid: het bereik loopt nu standaard van ISO 160 tot ISO 12.800, met mogelijke uitbreiding naar beneden tot ISO 80 en naar boven tot ISO 51.200. De beeldruis is quasi onzichtbaar tot ISO 3.200; ook ruim daarboven krijgen we bruikbare beelden zonder veel detailverlies. De AUTO ISO-optie biedt drie instelbare combinaties van basisgevoeligheid, maximale gevoeligheid en minimale sluitertijd. Die laatste parameter kan ook automatisch bepaald worden, in functie van de brandpuntsafstand van het gebruikte objectief.

X-T3
Het grote dynamisch bereik in de RAW-bestanden laat toe om hooglichten en schaduwen naar wens aan te passen.

De nieuwe elektronica zorgt over de hele lijn voor merkbare verbeteringen qua autofocus en opnamesnelheid. De beste resultaten behaalt de X-T3 in de boost-modus, waarvoor niet langer zoals bij de X-T2 de aanwezigheid van een batterijgrip vereist is.
De BSI-sensor bevat 2,16 miljoen fasedetectiepixels (ruim 4x meer dan bij de X-T2 of X-H1), gelijkmatig verdeeld over het hele beeldveld. De informatie daarvan wordt gecombineerd met contrastdetectie tot 425 scherpstelzones (30% meer dan voorheen), die alleen of in groep ingezet worden voor enkelvoudige of continue scherpstelling. In dat laatste geval kunnen we uit meerdere vooraf gedefinieerde tracking algoritmes kiezen, of eigen parameters instellen. De AF-gevoeligheid werd met 2 stops verbeterd, zodat scherpstellen bij weinig licht sneller en nauwkeuriger verloopt. Zelfs met oudere objectieven zoals de XF 35 mmf/1.4 kunnen we vlot en trefzeker scherpstellen.

X-T3
425 scherpstelpunten met fasedetectie dekken het hele beeldveld.

De algoritmes voor gezichts- en oogherkenning zijn gevoelig verbeterd: zelfs als het onderwerp wegkijkt of zich ronddraait blijft de scherpstelling behouden. Helaas is er nog geen mogelijkheid om snel tussen meerdere gezichten te kiezen. Bij de hulpmiddelen voor manuele focus vinden we een nieuw ‘digitaal microprisma’ systeem, en geel als extra focus peaking kleur.
De mechanische sluiter laat snelheden toe van 30 sec tot 1/8000 sec. Een elektronische sluiter gaat nog sneller, tot 1/32000 sec, en is bovendien geheel geruisloos. Desgewenst bepaalt het toestel zelf het meest aangewezen sluitertype. Met de mechanische sluiter maken we reeksopnames tot 11 fps, met de elektronische sluiter tot 20 fps, of zelfs tot 30 fps met een 1,25x uitsnede. Lange-tijdsopnames kunnen tot 60 minuten duren.
Verder kan de optie ‘elektronisch voorste gordijn’ de afdrukvertraging beperken, en vermindert een andere instelling automatisch de flikkering in foto’s en op het scherm bij het fotograferen onder fluorescentielampen en andere pulserende lichtbronnen. Een pre-opname functie omzeilt bij actiescènes de afdrukvertraging door een aantal beelden van net vóór het afdrukken aan de reeksopname toe te voegen.
Door de krachtige X-processor haalt de elektronische zoeker een beeldfrequentie tot 100 fps met slechts 5 ms vertraging: zo kunnen wel snel bewegende onderwerpen accuraat en vloeiend volgen. In de sportzoekermodus wordt enkel een centrale 1,25x uitsnede bewaard als een ca. 16 megapixel-beeld; het volledige originele zoekerbeeld blijft wel zichtbaar, net als bij de optische zoeker van een X100 of X-Pro model. Met de elektronische sluiter kunnen zo reeksopnames tot 30 fps vastgelegd worden zonder enige waarneembare EVF black-out.

X-T3
In de sportzoekermodus kunnen we volgen wat er gebeurt buiten het vastgelegde beeldveld.

Bij focus bracketing registreert de camera een reeks beelden met stapsgewijs verschuivende scherpstelafstand; tijdens de latere nabewerking kunnen die dan samengevoegd worden tot één opname met uitgebreide scherptediepte.
Het aantal ingebouwde filmsimulaties loopt op tot 16; verder zijn er ook nog 13 creatieve filtereffecten en een panoramafunctie voorzien. De X-T3 voegt ook nog twee nieuwe bewerkingsopties toe. Het is nu mogelijk om aan de MONOCHROOM en ACROS zwart-witsimulaties een koele of warme kleurtoon toe te voegen. Het ‘Color Chrome’ effect verbetert dan weer de detailweergave bij onderwerpen met sterk gesatureerde kleuren, zoals felrode bloemen.

X-T3
Bij zwart-wit filmsimulaties kan bijkomend een koele of een warme beeldtoon toegevoegd worden.

Video

Met de X-T3 maakt Fujifilm een grote sprong voorwaarts wat betreft videomogelijkheden. Het toestel kan gelijktijdig 4K/60P 4:2:0 10-bit data intern opslaan op een SD-geheugenkaart en 4K/60P 4:2:2 10-bit data via HDMI naar een externe recorder sturen. Tot 30 fps gebeurt dit zonder sensorcrop, de volledige beeldhoek van het objectief blijft dus behouden. Bij 4K 50 en 60 fps wordt een 1,18x uitsnede toegepast. In Full HD wordt over het hele bereik van 24 tot 60 fps de volledige sensorbreedte gebruikt; vertraagde sequenties tot 120 fps worden vastgelegd met een 1,29x crop. Door het samenspel van sensor en processor is het ‘rolling shutter’ effect tot een minimum gereduceerd. De camera voorziet verder in een keuze tussen 16:9 of 17:9 beeldverhouding, bitrates van 100 tot 400 Mbps, All-Intra of Long GOP compressie en codering volgens H.264/AVC of H.265/HEVC.
Automatisch scherpstellen bij video gebeurt continu, met ofwel manuele keuze uit 91 scherpstelzones ofwel detectie van het onderwerp door de camera (al dan niet ondersteund door gezichtsherkenning). Ook hier kan de AF-werking fijn afgesteld worden. Net als bij de X-H1 is een ETERNA-filmsimulatie aanwezig met zachte, cinematografische toonweergave en circa 9 stops dynamisch bereik. Voor nog meer post-processingflexibiliteit kunnen de externe videodata voorzien worden van een laag-contrast F-Log gammacurve, waarbij het dynamisch bereik toeneemt tot net boven 11 stops.
De X-T3 heeft meer geavanceerde videofuncties: het in de zoeker en op het scherm aangeven van overbelichte beelddelen door zebrastrepen, de mogelijkheid om het zoekerbeeld te vergoten tijdens de opname, het lineair instellen van een scherpstelring op een XF-objectief, het toevoegen van een tijdcode (uren, minuten, seconden en beeldnummer) aan de opname, en – last but not least – de optie om het toestel volledig geluidloos te bedienen via het aanraakscherm. De X-T3 houdt de instellingen voor foto en video afzonderlijk bij, handig bij wisselend gebruik.
Kortom, de X-T3 verenigt het beste wat er op videogebied te krijgen valt, (semi)professionele videocamera’s buiten beschouwing gelaten. Het enige belangrijke minpunt is de afwezigheid van ingebouwde beeldstabilisatie.

Conclusie

Fujifilm introduceert met de X-T3 een sterke speler op zowel foto- als video-gebied, met heel wat verbeteringen ten opzichte van de succesvolle voorganger. Wie een compacte, betaalbare allround systeemcamera zoekt, met een ruime keuze aan voortreffelijke objectieven, moet dit toestel zeker mee in overweging nemen.
Ook voor eigenaars van een wat ouder X-model, zoals de X-T1 of X-E2, biedt de X-T3 interessante voordelen. Gebruikers van een X-T2 vragen zich best af in welke mate autofocussnelheid, actiefotografie en videofuncties voor hen belangrijk zijn: daarbij immers valt de grootste meerwaarde te realiseren.
De bezitters van een X-H1 staan voor een moeilijker dilemma, de beeldkwaliteit is immers zeer vergelijkbaar. De nieuwkomer scoort onmiskenbaar hoger qua pure prestaties en videomogelijkheden.
Daartegenover staat dat de X-T3 het zonder ingebouwde beeldstabilisatie moet doen: eens daarvan geproefd wordt het moeilijk om een stap terug te zetten.
Zoals gebruikelijk zal de keuze afhangen van de noden, wensen en voorkeuren van de fotograaf (en van het spaarvarkentje, natuurlijk). En vroeg of laat komt die ‘best of both worlds’ X-H2 er vast ook wel …

Specificaties

Fujifilm X-T3
Prijs: 1.499 euro (body – bij introductie)
Resolutie: 6.240 x 4.160 pixels
Sensor: CMOS, 23,5 x 15,6 mm
Cropfactor: 1,5x
Lensvatting: Fujifilm X
Gevoeligheid: ISO 80-51.200
Opnamestand: P/S/A/M
Lichtmeting: Multi, integraal, spot, centraal
Scherpstelling: 427-punts AF of manueel
Burstmodus: 11-30 fps
Geheugen: SD/SDHC/SDXC UHS-II
Afmetingen: 133 x 93 x 59 mm
Gewicht: 539 g
www.fujifilm.eu/benl

Deze review verscheen eerder in Shoot 67 (november 2018).

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.