ON1 Resize AI

ON1 Resize AI behaalt volgens de fabrikant veel scherpere resultaten dan andere programma's om foto's op te blazen.

Fotosoftwaremaker ON1 breidt zijn productpalet gestaag uit. De laatste grote introductie, NoNoise AI, dateert alweer van halverwege vorig jaar. Dit keer is het de beurt aan Resize AI. Zoals de namen doen vermoeden, werken beide tools op basis van artificiële intelligentie om hun doelen te bereiken.

Resize AI is een verbeterde versie van ON1’s huidige tool om foto’s te vergroten. Dat heet simpelweg ON1 Resize en wordt aangedreven door de Genuine Fractals-techniek. De nieuwe app maakt gebruik van machine learning om veel scherpere details bij vergrotingen te generen. De mate van scherpte zou met traditionele manieren niet mogelijk zijn, omdat ze werken op basis van interpolatie om extra pixels aan te maken. Dat levert vaak een pixelige, zacht ogende vergroting op, waarbij de details niet scherp zijn.

ON1 claimt dat Resize AI veel scherpere vergrotingen kan produceren, zoals Dan Harlacher van het bedrijf in onderstaande video laat zien. Hoewel hij niet vermeldt met welke software hij zijn nieuwe tool vergelijkt, zijn de verschillen op het eerste gezicht indrukwekkend.

ON1 Resize AI gebruikt kennis van miljoenen samples

De deep machine learning-technologie achter Resize AI bestudeert volgens ON1 de verschillende details van natuurlijke texturen van onderwerpen als vachten, veren, bladeren, steen en huid en door de mens gemaakte texturen zoals beton, stof en baksteen. Omdat de kunstmatige intelligentie miljoenen van dit soort voorbeelden heeft geanalyseerd kan de software foto’s en de details erin opschalen tot “nagenoeg elke grootte”. Vergeleken met andere software moet dit dus leiden tot grotere foto’s met scherpere details en minder ruis.

ON1 Resize AI is waarschijnlijk vanaf april verkrijgbaar als standalone software en als plug-in voor Lightroom, Photoshop en Capture One. Bezitters van ON1 Resize 2022 krijgen een gratis upgrade naar ON1 Resize AI. De tool is vanaf de volgende update ook beschikbaar in ON1 Photo RAW 2022. Je kunt hem ook aanschaffen in de bundel met vijf andere tools (Resize AI, NoNoise AI, Effects, Portrait AI en HDR) van de fabrikant.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in