NoNoise AI

De beschikbaarheid van NoNoise AI is door fabrikant ON1 een weekje uitgesteld, maar vanaf gisteren kan je de software kopen en gebruiken.

Zo’n anderhalve maand geleden berichtte softwarefabrikant ON1 dat er een nieuw programma aan zat te komen, NoNoise AI. De beeldruisverwijdersoftware zou in juni moeten verschijnen. Die belofte kon het bedrijf niet waarmaken, de deadline werd met een weekje uitgesteld. Gisteren was het toch zover, en is NoNoise AI voor het publiek te downloaden.

Beeldbewerkingsprogramma’s maken de laatste jaren steeds meer gebruik van artificiële intelligentie om snel tot goede resultaten te komen. Ook NoNoise AI doet dat, het zet de kunstmatige intelligentie in om de luminantie- en kleurruis van een foto te verminderen. Volgens de fabrikant levert zijn oplossing betere resultaten dan welk programma dan ook. Bovendien is NoNoise AI veel sneller dan andere producten die beeldruis onderdrukken, tot maximaal tien keer.

NoNoise AI
ON1 claimt dat NoNoise AI beter presteert dan alternatieven.

Zo werkt NoNoise AI

Het programma heeft een automatische modus, die de foto eerst analyseert alvorens er de juiste mate van ruisreductie op los te laten. De gebruiker kan daarbij zelf bepaalde voorkeuren opgeven, bijvoorbeeld of er nog wat korrel in de foto zichtbaar moet blijven. De tool geeft ook een snelle live preview van het te verwachten resultaat. Om de scherpte en de details te optimaliseren gebruikt het programma een exclusief algoritme. Dat beoordeelt onder meer de grootte van de details in de foto en zou geen halo’s of andere artefacten introduceren.

De software kan je ook integreren in je bestaande workflow. Het programma werkt namelijk als plug-in samen met Photoshop, Lightroom Classic, Capture One, Affinity Photo, Paint Shop Pro en Apple Photos. Daarbij ondersteunt het de meeste gangbare bestandsindelingen, inclusief het DNG RAW-formaat. Zo kan je je foto’s opslaan met behoud van hun volledige toon- en kleurbereik.

On1 NoNoise AI maakt het ook mogelijk om meerdere ruisbewerkingen van een foto in lagen op te slaan. Delen van de bewerkingslagen kan je vervolgens al dan niet maskeren. Op deze manier kan je volgens ON1 makkelijk specifieke delen van een beeld verscherpen en de ruis ervan weghalen.

Daarnaast is het met ON1 NoNoise AI mogelijk om een reeks bestanden in batch te verwerken. Daarbij zal de software dan elke foto de juiste hoeveelheid ruisreductie en verscherping geven. Die foto’s kan je dan achteraf nog finetunen met je eigen voorkeuren. In de tool kan je ook de settings van de ene foto kopiëren naar een andere.

ON1 NoNoise AI is verkrijgbaar voor een prijs van ongeveer 74 euro. Het programma is ook onderdeel van de ON1 Professional Plugin Bundle. Voor het pakket met ook ON1’s Effects, Portrait AI, Resize en HDR betaal je iets meer dan 158 euro. Abonnementhouders van ON1 Photo RAW krijgen een gratis versie van NoNoise AI. In de herfst moet er versie van dit beeldbewerkingsprogramma komen, waarin NoNoise is geïntegreerd.

NoNoise AI
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in