Irix 30mm

De Irix 30mm f/1.4 deelt de interne optica van de cineversie van het objectief, maar heeft een andere behuizing.

De nieuwe Irix 30mm f/1.4 lens is gebaseerd op het 30mm Cine model van het merk. De fotografieversie heeft een geheel andere behuizing, maar behoudt de optische eigenschappen van de cinelens. Het objectief met enkel handmatige scherpstelling zal verkrijgbaar zijn met dslr-mounts voor Nikon F, Canon EF en Pentax K.

Het gehele optische ontwerp is identiek in beide versies, waarbij de nadruk ligt op de levendigheid van het beeld. Er zijn in totaal dertien elementen in elf groepen, die zorgen voor scherpe details, levendige kleuren en ultralage vervorming. Zes lenselementen hebben speciale eigenschappen: drie ultra-lage dispersie elementen, twee hoogreflectieve en één asferisch lenselement. De interne optica is ontwikkeld om een zacht beeld met een filmische uitstraling te bieden.

Irix heeft het objectief ontworpen voor fullframe sensoren. Het diafragma zorgt met elf afgeronde lamellen voor een aangename en levendige achtergrondonscherpte. Het is in te stellen van f/1.4 tot f/16.

Irix 30mm f/1.4 heeft Dragonfly-ontwerp

De lensbehuizing is net als eerdere Irix-modellen gemaakt volgens het Dragonfly-principe. Net als de 45mm en de 150mm heeft het een versterkte interne structuur op basis van metalen elementen en een krasbestendige lensafwerking. Een antislip-scherpstelring met speciale afwerking zorgt voor een eenvoudige bediening en de gegraveerde markeringen zijn gevuld met een UV-reactieve verf zodat ze goed zichtbaar zijn. De cilinder is afgedicht ter bescherming tegen stof en water.

Ook heeft het objectief een focus lock, waarmee je de scherpstelring in een specifieke positie kunt vergrendelen. Dat is handig bij het fotograferen op een specifieke afstand of als je perfect wilt scherpstellen op oneindig bij bijvoorbeeld landschapsfotografie of astrofotografie.

De Irix 30mm f/1.4 moet nog deze maand te koop zijn, prijzen worden later bekendgemaakt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in