Irix 45 mm f/1.4

Een prototype van de Irix 45 mm f/1.4 werd drie jaar geleden al getoond en komt binnenkort waarschijnlijk toch echt beschikbaar.

Irix maakte deze week meer bekend over zijn komende 45 mm f/1.4-lens. Dit objectief komt beschikbaar voor fullframe spiegelreflexcamera’s met lensvatting voor Canon EF, Nikon F en Pentax K.

De prime is ontworpen volgens het Dragonfly-principe, dat een goede bouwkwaliteit moet garanderen. Hierbij gebruikt Irix een combinatie van meerdere metalen en composietmaterialen om een sterke en vooral lichte constructie voor de lensbehuizing te maken. De lenzen zijn op cruciale punten weerbestendig gemaakt. Omdat de lenzen bovendien intern scherpstellen kunnen ze in uitdagende omgevingen en weersomstandigheden worden ingezet.

De nieuwe 45mm is voorzien van dezelfde rubberen focusring als de anderhalf jaar geleden gelanceerde 150mm-teleobjectief van Irix, die 140 graden kan draaien. Het objectief heefrt verder een focus-lockschakelaar, die vooral van pas komt bij het fotograferen van landschappen of in de studio. Alle markeringen op de lensbehuizing zijn erin gegraveerd met een laser en voorzien van een lichtgevende verf, zodat ze ook in het donker af te lezen zijn.

Nog niet veel bekend over Irix 45 mm f/1.4

Over het interne optisch systeem maakte Irix nog niets bekend. Wel vermeldt het persbericht dat het grote f/1.4-diafragma snel is en bestaat uit 9 afgeronde lamellen. Die constructie moet bijdragen aan een prettig zacht bokeh in de onscherpe delen van een beeld. Ook over de verkoopprijs en de lanceringsdatum geeft Irix niet meer prijs dan dat het die in een later stadium bekendmaakt.

De prime komt niet als een verassing. De fabrikant heeft tijdens 2017-editie van The Photography Show te Birmingham al een prototype ervan getoond. Vorig jaar heeft het een cine-versie van de lens gelanceerd. Maar de versie voor fotografen laat dus nog even op zich wachten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in