Airpeak S1

De Airpeak S1 is Sony's eerste drone, en valt vooral op door zijn stabiliteit, windbestendigheid en pittig prijskaartje.

Sony heeft de specificaties van zijn eerste drone, de Airpeak S1, uit de doeken gedaan. De drone moet in de herfst van dit jaar beschikbaar zijn, en zal volgens berichten voor een prijs van zo’n 9000 dollar van eigenaar wisselen. Met zo’n prijskaartje is het duidelijk dat Sony zich op de professionele markt richt, ook omdat je voor dit bedrag geen gimbal en geen camera krijgt meegeleverd.

De Airpeak S1 is ontwikkeld om samen te werken met de professionele camera’s van Sony, zoals de a7S III, de FX3 en de a1. Met die laatste zou je dus zelfs dronevideo’s in 8K-kwaliteit kunnen maken. Om de beeldapparatuur aan de drone te koppelen is een speciaal ontwikkelde gimbal nodig, die dus niet bij de prijs is inbegrepen.

Het geheel zou zo’n 12 minuten in de lucht kunnen blijven, zonder lading houdt de S1 het 22 minuten in de lucht vol. Dat zijn geen topprestaties: De DJI Matrice 600 Pro blijft met een lading van zo’n 6 kg 16 minuten vliegen, zonder het extra gewicht blijft hij zelfs 32 minuten in de lucht.

Advertentie

Airpeak S1 kan tegen windstootjes

Sony probeert potentiële kopers juist te overtuigen met de stabiliteit en windbestendigheid van de Airpeak. Zijn eerste drone zou stabiel kunnen vliegen bij windsnelheden tot 20 meter per seconde. Dat is twee keer zoveel als wat DJI opgeeft voor zijn Inspire 2. Vijf stereocamera’s en een infrarood afstandssensor moeten ervoor zorgen dat de S1 niet tegen obstakels aanvliegt. De drone is voorzien van automatische vertragings- en remfuncties die hem intuïtief laten reageren op de omgeving en situatie.

Sony’s drone is ook erg rap. Zo zou hij in 3,5 seconde kunnen accelereren van 0 tot 50 meter per seconde. Dat is dan wel een sprintje zonder camera, lens en gimbal. Hoe snel de Airpeak S1 is met lading, maakte Sony niet bekend. Ter vergelijking: de Matrice 600 Pro van DJI haalt ongeveer 36 meter per seconde.

Je kan de Airpeak S1 bedienen met de meegeleverde controller. De app Airpeak Flight helpt de piloot daarbij. Je kan er zowel de camera als de gimbal mee bedienen. Voorlopig is er enkel nog een versie voor Apple-apparaten van beschikbaar. Je kan de Airpeak in je eentje bedienen, maar er is ook een modus voor een piloot-cameramancombinatie.

Airpeak S1
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in