Sony a1

De Sony Alpha 1 heeft met 50 megapixels, 30 fps, 8K-video en een EVF met een refresh rate van 240 fps specificaties om van te dromen.

Met de introductie van de alpha 1 heeft Sony de lat voor camerafabrikanten weer een stukje hoger gelegd. De Sony a1 biedt een ongekende combinatie van resolutie, snelheid en videomogelijkheden. Het nieuwe topmodel in de alpha-reeks is uitgerust met een 50,1megapixel-BSI-sensor, die een dynamisch bereik van 15 stops heeft. De camera kan tot 30 frames per seconde vastleggen, en dat met de hoogste sensorresolutie. Ook is de a1 in staat om te filmen in 8K-kwaliteit met 30p.

De a1 maakt gebruik van twee geüpgradede BIONZ XR-processors, die acht keer krachtiger zijn dan de X-versie. Dat maakt het onder meer mogelijk om met 30 beelden per seconde te fotograferen zonder dat het scherm op zwart gaat. Bovendien wordt de data van de sensor razendsnel uitgelezen. Daardoor kan de a1 voor de automatische focus en belichting maar liefst 120 berekeningen per seconde uitvoeren, ook bij de maximale burstrate. Dat is twee keer zo veel als de ook al niet trage a9 II dat deed.

EVF met refresh rate van 240 fps

Ook bij de ontwikkeling van de elektronische zoeker heeft Sony grote stappen gemaakt. De EVF op de a1 is van het type OLED Quad-XGA en heeft zo’n 9,44 miljoen beeldpunten. Het beeld van de zoeker wordt maximaal 240 keer per seconde ververst, om een zo natuurlijk mogelijk beeld te garanderen.

De Sony-engineers hebben voor de a1 de automatische oogherkenning van mensen en dieren verbeterd. Die is nu ook in staat om de ogen van vogels te detecteren en volgen. Volgens Sony is ook de real-time trackingfunctie verbeterd, waardoor de a1 beter dan welke camera dan ook de focus op bewegende onderwerpen kan houden.

De Sony a1 heeft een ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie, die een voordeel van maximaal 5,5 stops oplevert. De camera kan flikkervrij fotograferen zowel met de mechanische als met de stille elektronische sluiter. Met die laatste is voor het eerst in de alpha-reeks een kortste flitssynchronisatie van 1/200 seconde mogelijk. Met de mechanische sluiter is dat zelfs 1/400 seconde – een wereldrecord voor camera’s met verwisselbare lenzen.

Videospecificaties Sony Alpha 1

De Sony a1 kan filmen met een maximale resolutie van 8K 30p. De 8K-beelden worden via een oversampling vanaf 8.6K herberekend om elk detail dat door de 50MP-sensor is vastgelegd te gebruiken. Slowmotion beelden in UHD zijn mogelijk doordat de camera ook 120 beelden per seconde in 4K-kwaliteit kan registreren. Dat gebeurt dan wel met een kleine crop van het beeld.

De a1 is voorzien van de kleurmatrix S-Cinetone, die ook in de professionele filmcamera’s FX9 en FX6 voor schitterende kleur- en huidtinten zorgt. Dankzij S-Log3 biedt de camera bij het filmen een dynamisch bereik van meer dan 15 stops.

Voor een optimale workflow kan de professionele camera communiceren met de buitenwereld via onder meer de ingebouwde wifi-module, een snelle usb-aansluiting of de 1000BASE-T-netwerkverbinding.

De Sony a1 moet in maart van dit jaar beschikbaar zijn, en zal dan ongeveer 7.300 euro kosten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in