EOS r3

De Canon EOS R3 wordt een camera voor professionele sport- en nieuwsfotografen, inclusief geïntegreerde grip en een burstrate van 30 fps.

Canon laat vandaag weten dat het een nieuwe systeemcamera voor professionele sport- en nieuwsfotografie in ontwikkeling heeft, de EOS R3. Volgens het persbericht wordt het een razendsnelle en responsieve systeemcamera. De EOS krijgt een revolutionair ontwerp dat professionele sport- en nieuwsfotografen in staat stelt hun werk te doen in een uitdagende werkomgeving

Net als bijvoorbeeld de R5 en R6 is ook de EOS R3 een echte hybride camera voor de sport- en nieuwsfotografen van nu en morgen. Het hart van de pro-camera is een nieuwe, door Canon zelf ontwikkelde stacked BSI CMOS-sensor in full-frame formaat. Verantwoordelijk voor de gegevensverwerking is een DIGIC X-beeldprocessor.

Volgens het eerste communiqué zal de R3 burstrates tot maximaal 30 frames per seconde kunnen produceren met ingeschakelde AF/AE-tracking. De camera herkent ogen, hoofden en lichamen van personen dankzij een nieuwe generatie Dual Pixel CMOS AF. Met die eigenschappen is het volgens Canon de ideale camera voor actiefotografen die op zoek zijn naar kwaliteitsbeelden, zowel stilstaand als bewegend, van onderwerpen die zich met hoge snelheid verplaatsen.

AF-regeling met je oog!

De R3 zal de eerste EOS-camera zijn die de geheel nieuwe autofocusfunctie Eye Control krijgt. Hiermee kunnen gebruikers eenvoudig met hun oog via de zoeker het AF-punt kiezen en verplaatsen. Volgens Canon is het een instinctieve functie, die de fotograaf een natuurlijke en snelle controle over de AF biedt. Hiermee verkort je de tijd die nodig is om scherp te stellen, omdat het sneller werkt dan met een joystick of knop. We zijn zeer benieuwd hoe dit in de praktijk zal werken.

De inspiratie voor het ontwerp van de body van de EOS R3 ligt bij de EOS-1D-serie van Canon. Het bewezen design maakt ook in de meest veeleisende situaties een intuïtieve bediening mogelijk. Zo krijgt de R3 een geïntegreerde grip zoals de camera’s in deze serie. Ook kunnen professionals dezelfde duurzaamheid en stof- en waterbestendigheid verwachten als bij body’s van de EOS-1-serie. Met de EOS R3 kunnen professionals erop vertrouwen dat ze onder alle omstandigheden kunnen blijven fotograferen – of ze nu langs het veld of bij een zwembad staan, binnen of buiten, in de sneeuw of in de zon.

Nieuwe communiatie-app voor EOS R3

Omdat een snelle communicatie voor professionals belangrijk is, introduceert Canon ook de nieuwe smartphone-app Mobile File Transfer. Deze biedt nieuwe manieren om onderweg beeldmateriaal over te dragen en de workflow te versnellen. Dat gebeurt dus via mobiele netwerkdiensten en zonder dat bekabelde LAN-apparatuur nodig is. Versie 1.2 van Mobile File Transfer komt in juni beschikbaar voor iOS-apparaten, Android-ondersteuning volgt later. De app werkt niet alleen met de EOS R3, maar ook met de EOS-1D X Mark III, EOS R5 en EOS R6.

Het is nog niet bekend wanneer de Canon EOS R3 het levenslicht zal zien, en voor welke prijs de camera beschikbaar zal zijn. Het lijkt een prestigestrijd te worden met Nikon, die eerder dit jaar bekendmaakte te werken aan de professionele Z9. Ook deze zal een full-frame systeemcamera met stacked sensor en geïntegreerde grip zijn, met een ontwerp dat is gebaseerd op de body’s van zijn topspiegelreflexen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in