XF50mmF1.0 R WR

De Fujinon XF50mmF1.0 R WR is een ultrasnelle prime met een brandpuntsafstand van 50 mm en zal vanaf eind september verkrijgbaar zijn.

Fujifilm introduceert vandaag zijn 35e verwisselbare lens voor camera’s uit de X-serie, zoals de X-T4 en de X-Pro3. De Fujinon XF50mmF1.0 R WR-lens is ’s werelds eerste autofocuslens met een maximaal diafragma van F1.0, ontworpen voor spiegelloze camera’s.

De XF50mmF1.0 R WR is een ultrasnelle prime met een brandpuntsafstand van 50 mm. Aangezien de X-camera’s een APS-C-sensor hebben, is dat equivalent aan 76 mm in het 35 mm-filmformaat. Fujifilm zegt dat het de snelste verwisselbare lens is die het ooit heeft geproduceerd. Dankzij het ontwerp met grote diameter zou ook het oplossend vermogen uitzonderlijk zijn. Het grote diafragma staat garant voor een prachtig bokeh, waardoor achtergronden met een mooie zachte onscherpte kunnen worden vastgelegd. Diafragmeren zorgt voor een nog betere scherpte van rand tot rand.

De Fujinon XF50mmF1.0 R WR op een Fujifilm X-Pro3

Snelle AF voor XF50mmF1.0 R WR

De nieuwe prime heeft een DC-autofocusmotor, die zorgt voor een snelle en nauwkeurige autofocus. Daarbij ondersteunt de lens de gezichts- en oog-AF-functies van de camera’s uit de X-serie, zodat de focus automatisch op de belangrijkste onderdelen komt te liggen. Vanwege de grote diameter valt er veel licht op de sensor, waardoor de lens automatisch kan scherpstellen tot -7 EV. Voor momenten waarop een handmatige scherpstelling vereist is, zoals bij het opnemen van video, heeft de lens een handmatige scherpstelring. Die heeft een rotatie van 120 graden zodat je een de scherpstelling nauwkeurig kan controleren.

Het optisch ontwerp bestaat uit 12 lenselementen in negen groepen. Het bevat een asferisch element en twee ED-elementen, die sferische aberratie moet minimaliseren. Ondanks dat de grote diameter van de F1.0-lens, heeft Fujifilm het gewicht en de grootte beperkt weten te houden. Met een lengte van net iets meer dan 10 cm en een gewicht van 845 gram is de lens nog steeds vrij compact en draagbaar. Bovendien is de 50mm beschermd tegen indringend vocht en stof door de sealing op 11 plaatsen.

De Fujinon XF50mmF1.0 R WR is vanaf eind september verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1599 euro.

De nieuwe prime op een Fujifilm X-T4
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in