X-T4
De X-T4 is zoals gebruikelijk verkrijgbaar in een zwarte of zilveren uitvoering.

De Fujifilm X-T4 is een van de beste systeemcamera's met APS-C-sensor van dit moment. Shoot kon de topper als een van de eerste aan de tand voelen.

De Fujifilm X-T3 is een succesvol en alom gerespecteerd toestel. Minder dan twee jaar na diens introductie zet Fujifilm met de X-T4 een ambitieuze opvolger in de markt, met tal van technische hoogstandjes en praktische aanpassingen. Is dat voldoende voor een upgrade?

Fujifilm wilde de compacte vorm en het lichte gewicht van de X-T-reeks behouden. Maar het doel voor de X-T4 was ook om de prestaties en het gebruiksgemak voor zoveel mogelijk gebruikers te verbeteren. Daarom komt de X-T4 uit de fabriek met dezelfde X-Processor 4 en X-Trans 4-beeldsensor met 26.1 megapixels. Natuurlijk zijn daar een aantal nieuwe technologieën aan toegevoegd.

Interne innovatie

De blikvanger van de X-T4 is een geheel nieuw systeem voor interne sensorstabilisatie (IBIS) langs 5 assen. Op basis van de ervaringen met de X-H1 en GFX100 ontstond een nieuw concept dat dertig procent compacter is en twintig procent lichter is dan dat van de X-H1. De bewegingssensoren zijn nu acht keer gevoeliger.

Dit IBIS-systeem werkt prima samen met de optische stabilisatie (OIS) aanwezig in sommige lenzen. Op die manier zijn met veruit de meeste XF- en XC-objectieven veel langere belichtingstijden (tot maar liefst 6,5 stops, en nooit minder dan 5 stops) mogelijk zonder zichtbare trillingsonscherpte. Uiteraard moet dan ook het onderwerp voldoende stil blijven zitten…

Nieuwe sluiter

Verder ontwikkelde Fujifilm een geheel nieuwe mechanische sluiter. Deze laat reeksen tot 15 beelden per seconde toe en heeft een minimale levensduur van 300.000 cycli. Dat is vijftig procent meer dan de sluiter van de X-T3. De nieuwe sluiter heeft bovendien een beter gedempte ophanging en werkt daardoor dertig procent stiller. De afdrukvertraging werd verlaagd tot slechts 35 milliseconden.

Verbeterde autofocus

De autofocus-algoritmes voor de fasedetectie combineren in de X-T4 informatie over de afstand, kleur én vorm. De gevoeligheid in slechte lichtomstandigheden is verhoogd tot -6EV (-3EV bij de X-T3). Daardoor lockt de AF in minder dan 20 milliseconden en kan je de autofocus gebruiken bij reeksen tot 20 beelden per seconde. Dat merk je bij het volgen van snel bewegende onderwerpen: de success rate is ten opzichte van de X-T3 verdubbeld.

Ook de verbeterde gezichts- en oogdetectie van de X-Pro3 is in de X-T4 aanwezig. Bij het volgen wordt automatisch gewisseld tussen aangezichten en voorwerpen, met het scherpstelhendeltje kan worden bijgestuurd. Voor fotowerk kan dit hulpmiddel dus vrijwel altijd actief blijven.

Er zijn meer nieuwe mogelijkheden vanwege de verbeterde AF. Zo kan je het scherpstelbereik begrenzen voor een snellere reactie. Bij focus bracketing bepaalt de X-T4 automatisch het aantal benodigde opnames, in functie van dichtste en verste onderwerpafstand, de brandpuntsafstand en het diafragma.

Om dat alles gedurende een langere tijd te kunnen inzetten introduceert Fujifilm een grotere NP-W235-batterij. Deze is met bijna de dubbele capaciteit van de eerdere standaard NP-W126(s) goed voor minimaal 500 shots. Het opladen in de camera via de USB-C-aansluiting en de meegeleverde 15W-netadapter duurt ongeveer 3 uur; een losse batterijlader is niet voorzien. Bijladen of continu voeden kan ook via een PD-compatibele stroombron (adapter of powerbank).

X-T4
Het lcd-scherm kan zowel zichtbaar naar buiten als beschermd naar binnen worden ingeklapt.

Bouw van de X-T4

Zelfs met een IBIS-systeem en grotere batterij blijft de X-T4 compact. Het toestel is slechts 2 mm breder en 5 mm dieper dan de X-T3. Dat laatste komt door een groter uitgevoerde handgreep, de rest van de behuizing is maar 2,5 mm dikker. Het gewicht neemt met amper 68 gram toe. Hierbij vergeleken blijkt een X-H1 bijzonder groot en zwaar!

Een opmerkelijke nieuwigheid is het uitklapbare en volledig kantelbare lcd-scherm. Daarmee is het fotograferen vanuit ‘ongebruikelijke’ standpunten (macro, astro …) een stuk makkelijker. Het aanraakgevoelige scherm telt 1,62 miljoen beeldpunten (56 procent meer dan dat van de X-T3). Je kan het met de beeldzijde naar binnen dichtklappen, ter bescherming in de tas of tijdens het fotograferen, of om je minder te laten afleiden. De elektronische zoeker (EVF) bleef ongewijzigd, met 3,69 miljoen OLED-beeldpunten en een beeldfrequentie van maximaal 100 frames per seconde. Wel is de oogschelp ervan groter en steviger, deze klikt nu veilig vast.

Bedieningselementen

Daarnaast zijn er enkele subtiele, maar nuttige ergonomische verbeteringen. De drukknoppen Q en AEL zijn van plaats gewisseld, en direct naast de zoeker is er een AF ON-knop bijgekomen. Het achterste instelwiel steekt wat verder uit en is zo beter bereikbaar. De vierwegs selectieknop bleef (gelukkig) behouden, naast het scherpstelpookje.

Met de nieuwe instelring onder de sluitertijdschijf kan de gebruiker snel wisselen tussen fotograferen en filmen. Daarbij wisselt de camera ook volledig tussen twee apart opgeslagen sets opnameparameters en menu-instellingen. Gedaan dus met verwarrend veel menu-opties die niet relevant zijn voor de gekozen werkwijze! Zelfs het Q-snelmenu kan voor beide situaties apart worden geconfigureerd.

De keuze tussen de vier lichtmeetopties gebeurt voortaan via een zelf te kiezen functietoets. Alles samen kan de gebruiker aan elk van de negen drukknoppen en twee instelwielen maar liefst zestig beschikbare functies toewijzen. Daarbij komen nog vier veegbewegingen op het aanraakscherm.

Interfaces en X-T4-grip

Aan de linkerzijde zitten de aansluitingen (microfoon, remote, HDMI en USB-C) niet meer achter een deurtje, maar onder twee rubberen afdekkapjes. Rechts zijn er twee sleuven voor UHS-II SD-kaarten; een afneembaar deurtje laat die bereikbaar bij gebruik van een video cage. Op de body is geen directe aansluiting voor een hoofdtelefoon, een meegeleverde korte adapterkabel biedt via de USB-C uitgang een alternatief.

De optionele grip (VG-X-T4) heeft de gebruikelijke extra knoppen en instelwielen voor het fotograferen in verticale stand. Ook is er een directe 3,5mm-uitgang voor een hoofdtelefoon en een extra schakelaar. Hiermee kun je kiezen uit drie standen, die de balans tussen autofocussnelheid en EVF-beeldfrequentie enerzijds en stroomverbruik anderzijds regelen. De grip biedt plaats aan twee extra NP-W235-batterijen, die de autonomie opdrijven tot 1.700 shots.

Anders dan vorige versies functioneert de grip niet als losstaand laadstation. Het opladen kan enkel via de USB-C-aansluiting van een aangekoppelde camera. Wie vaak langer wil fotograferen of filmen kijkt daarom best naar de optionele, dubbele batterijlader BC-W235, die je kan aansluiten op een externe USB-stroombron. Twee batterijen samen laden met de standaard 15W-lader duurt 210 minuten, een krachtiger bron (30 W of meer) doet het in 150 minuten.

Beeldverwerking in de camera

De recente X-Pro3 en X100V introduceerden heel wat nieuwe features op het gebied van in-camera beeldverwerking, en deze ontbreken uiteraard niet op de X-T4. De instellingen voor schaduwen en hooglichten voor de JPG-conversies gebeuren nu per halve stap, ondersteund door een duidelijke grafische interface. Een Kleur Chroom FX Blauwe-filter zorgt voor rijkere blauwtinten. Met een Zuiverheid-parameter kan het lokale contrast verhoogd worden, wat wel een langere rekentijd met zich meebrengt.

Een meervoudige belichtingsfunctie combineert twee tot negen beelden op vier verschillende manieren. De HDR-functie voegt drie foto’s met variërende belichtingen automatisch samen tot één beeld met een groter dynamisch bereik, eerst door de details in de hooglichten te beschermen en – in de sterkste stand – ook de schaduwen aan te pakken. Het resulterende RAW-bestand én de optionele JPG-versie laten veel speelruimte voor verdere nabewerking. Bovendien blijven ook de drie deelbeelden in RAW-formaat bewaard.

Net als bij analoge film

De automatische aanpassing van de witbalans kreeg twee bijkomende opties, die van belang zijn bij het fotograferen met gloeilampen of vergelijkbare lichtbronnen. De ene zorgt voor ‘zuiver’ wit, de andere behoudt juist meer van een warmere kleurtoon. Aan de zeventien eerder bekende filmsimulaties werd een nieuwe Eterna Bleach Bypass-variant toegevoegd, met een eerder lage kleursaturatie maar een hoger contrast. Die geeft het effect alsof er een transparante zwart-witlaag boven een wat fletser kleurbeeld is gelegd. (Dat is precies wat er vroeger bij de analoge filmontwikkeling gebeurde door het bleekbad over te slaan, vandaar de benaming.) In de eerste plaats gericht op video zal deze aparte stijl vast ook vele still fotografen aanspreken.

Naast ongecomprimeerde en verliesvrij gecomprimeerde RAW-bestanden kan je nu ook kiezen voor een ‘klassiek’ gecomprimeerde variant. Deze heeft een vijftig tot zeventig procent kleinere bestandsgrootte en een quasi verwaarloosbaar verlies aan detail. Bovendien kan elk RAW-bestand indien gewenst achteraf omgezet worden naar een 8 of 16 bit TIFF-versie.

Videofuncties X-T4

De X-T4 biedt alle videofuncties van de X-T3 en X-H1 en voegt nog enkele extra’s toe. Fujifilm realiseert zo een capabele allroundcamera voor videografie. Je kan opnemen in 16:9 of DCI 17:9 beeldformaat, bij een 4K- of Full-HD-resolutie van 24 tot 60 frames per seconde en bitrates tot 400 Mbps. Er zijn verschillende compressie- en coderingsopties, waaronder een web-vriendelijke MP4/ AAC-keuze. In 4K-modus komt er aan 50 of 60 bps een 1,18x crop en wordt de maximale opnameduur verminderd tot 20 in plaats van 30 minuten. In Full-HD kan je bovendien filmen tegen maximaal 240 fps, mét behoud van autofocus: afhankelijk van de weergavesnelheid zijn met die opnames tot 10x vertraagde sequenties mogelijk.

Het IBIS-systeem – als dan niet in combinatie met OIS op sommige objectieven – zorgt voor een vrij indrukwekkende beeldstabilisatie. In elk geval is er geen sterke overreactie bij gewilde camerabewegingen zichtbaar. Voor nog stabielere opnames is er een extra elektronische stabilisatie (DIS) voorzien. Deze verplaatst een nog krappere beelduitsnede dynamisch op basis van de bewegingsinformatie. Hierdoor wordt het gebruik van een gimbal in de meeste gevallen overbodig. Ten slotte is er een IS Boost-modus die – al dan niet in combinatie met DIS – het beeld vanuit de hand gefilmde statische scènes nog sterker stabiliseert. De beelden daarmee gemaakt lijken alsof ze vanop statief gemaakt zijn.

Geruisloos filmen

Boven op de eerder vermelde aparte instellingen voor foto en video waardoor vooral de menu’s overzichtelijker worden, kunnen bij de X-T4 in videomodus alle opnameparameters volledig geruisloos aangepast worden op het aanraakscherm en met de scherpstellingshendel. Daarbij worden de draaiknoppen boven op de camera voor gevoeligheid, sluitersnelheid en belichtingscorrectie uitgeschakeld, evenals (indien aanwezig) de diafragmaring op het objectief. Indien gewenst kunnen in deze stand wel nog bijkomend het voorste en achterste commandowiel actief blijven.

Het videosignaal kan intern op een SD-kaart worden opgenomen in 10-bit 4:2:0 formaat, of via de micro-HDMI-poort uitgevoerd naar een externe recorder in 10-bit 4:2:2 formaat. Voor beide kan apart worden ingesteld of er een gebruiksvriendelijke filmsimulatie (bv. Eterna) wordt toegepast, dan wel een ‘professionele’ F-log tooncurve voor een optimaal dynamisch bereik. Ook een ITU-standaard Hybrid Log Gamma profiel is voorzien. Het is mogelijk om op beide SD-kaarten identieke gegevens op te slaan, zodat er meteen een veiligheidskopie aangemaakt wordt.

Bij video-opnames met een F-log-tooncurve wordt het voor de operator moeilijker om tijdens de opname een correcte belichting te verifiëren met de EVF en LCD. Daarom zorgt de F-Log weergavehulp voor een volgens BT.709 op kleur en contrast gecorrigeerd beeld, zonder de opgenomen of uitgaande beeldinformatie te beïnvloeden.

De gevoeligheid van de externe geluidsingang kan naar keuze worden ingesteld voor een ‘microfoon’ of ‘lijn’ signaal, wat bijzonder handig is wanneer je bijvoorbeeld een aparte audio-voorversterker of mixer gebruikt.

De X-T4 in de praktijk

De volledig weerbestendige X-T4 ligt door de wat ruimer bemeten handgreep bijzonder goed in de hand. De ontspanknop is zacht, de mechanische sluiter bijzonder stil. De interne beeldstabilisatie werkt verbluffend goed, zowel voor foto als voor video.

Het nieuwe LCD-scherm zorgt ongetwijfeld voor de nodige discussies onder de huidige X-T-gebruikers: elke verandering roept immers weerstand op … Bij straatfotografie maakt een uitgeklapt scherm de camera minder discreet, voor vloggers is het scherm essentieel. Bij gebruik van kabelaansluitingen links of een L-type montageplaat wordt de bewegingsvrijheid toch wel ingeperkt, voor macrofotografie is de flexibiliteit een welkom voordeel.

De X-T4 biedt in essentie een identieke beeldkwaliteit als de X-T3: beide bevatten immers dezelfde sensor en beeldprocessor. Detail- en toonweergave, dynamisch bereik en ruisniveau bij hogere gevoeligheden blijven dus op het welbekende hoge niveau.

Trefzeker en snel

Door allerlei ingrepen in hard- en firmware werkt alles toch nog wat snediger en meer trefzeker. De reactietijd en de trefzekerheid van het autofocussysteem zijn opvallend verbeterd. Ze doen maar weinig onder voor de best-in-class concurrenten. Het werken met de heldere en realistische elektronische zoeker (75 msec black-outtijd tussen opnames, beeldfrequentie tot 100 fps) is zeer aangenaam. De elektronische sluiter, al dan niet met pre-shoot opname, en de sportzoekermodus zijn handig voor wie van snelle actie houdt. Ook andere specificaties daarvan zijn indrukwekkend: instelbaar tot 1/32.000 seconde, reeksopnames tot 30 fps zonder black-out, lagere rolling shutter-vertekening.

Op videogebied presteert de X-T4 als de beste APS-C-camera’s, en dat in zeer uiteenlopende omstandigheden. Met de nieuwe aanpak voor het instellen en bedienen van de camera is het opnemen een stuk handiger. De Eterna-filmsimulatie laat uitgebreide post-processing toe zonder een omslachtige F-Log werkwijze. Enkel de maximale opnameduur en het continu automatisch scherpstellen op bewegende voorwerpen kunnen voor frustratie zorgen. Het volgen van personen aan de hand van gezichtsherkenning werkt dan wel meer dan behoorlijk.

Conclusie

Met de X-T4 brengt Fujifilm de meest complete en veelzijdige APS-C systeemcamera uit de X-reeks. Het is zelfs een van de beste APS-C’s van de hele markt. De snellere autofocus, de interne beeldstabilisatie, de uitgebreide videomogelijkheden en grotere batterij-capaciteit zijn de blikvangers.

Wie vandaag met een X-T1 of X-T2 fotografeert, krijgt bij een upgrade een meer recent sensortype, naast vele andere verbeteringen. De X-T3, die naast de X-T4 aan een aantrekkelijke prijs leverbaar blijft, is een budgetvriendelijk alternatief. Ook de X-H1-gebruiker verwerft met een X-T4 een hogere beeldkwaliteit, ruimere videofuncties en betere stabilisatie, en daarenboven een langere batterijduur.

De bezitters van een X-T3 gaan best eerst even na welke troeven van de X-T4 een duidelijke meerwaarde betekenen voor hun soort fotografie. Voor actiefotografie zijn dat de snellere autofocus en reeksopnames. Voor fotograferen bij weinig licht, de performante interne beeldstabilisatie. Voor videowerk zijn het kantelscherm, de IBIS/DIS-combinatie en het grotere gebruikscomfort pluspunten. Voor andere categorieën wordt het een meer persoonlijke afweging. Maar teleurstellen zal de nieuwste telg zeker niet!

De X-T4 wordt als body aangeboden in een zilveren of zwarte uitvoering. Er zijn ook kits beschikbaar met naar keuze de welbekende XF 18-55mm f/2.8-4.0 of de nieuwere XF 16-80mm f/4.0 zoomlens. Beide objectieven zijn optisch gestabiliseerd.

Specificaties Fujifilm X-T4

 • Adviesprijs      1.799 euro (body)
 • Resolutie       6.240 × 4.160 pixels
 • Sensor           BSI CMOS, 23,5 x 15,6 mm
 • Gevoeligheid  ISO 80-51.200
 • Opnamestand P/S/A/M
 • Sluitertijd        30 sec – 1/32000 sec
 • Lichtmeting     meervoudig, midden, spot, gewogen
 • Scherpstelling 425-punts fasedetectie
 • Reeksopnames  15 fps – 30 fps
 • Video   4K tot 60p, full-HD tot 240p
 • Opslag             2x SD-sleuven
 • Afmetingen     135 x 93 x 64 mm
 • Gewicht          607g (inclusief batterij)
 • Website           www.fujifilm.eu/benl

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in