Pentax-D FA*85mm F1.4

Het lichtsterke portretobjectief FA*85mm F1.4 is nu beschikbaar. Voor net geen 2000 euro schroef je de kwaliteitslens op je fullframe spiegelreflex.

Eind maart kondigde Ricoh aan dat het werkte aan de HD Pentax-H FA*85mm F1.4 ED SDM AW, nu is hij daadwerkelijk te koop. Dus is ook de prijs van deze portretlens uit de beste serie van Pentax bekend: 1999 euro.

Het kwaliteitsobjectief voor spiegelreflexcamera’s is de tweede prime in de FA*-serie, nadat het eerder een 50mm f/1.4-objectief introduceerde. Ook is in deze serie van kwaliteitsobjectieven een zoomlens beschikbaar, met een opening van f/2.8 over het hele bereik van 70 tot 200 mm.

De objectieven in de FA*-reeks zijn ontwikkeld voor de fullframe camera’s van Pentax, maar passen ook op toestellen met een APS-C-sensor. De kwaliteitslenzen presteren een stuk beter dan de standaardlenzen uit de DA*-serie voor dat sensorformaat. Vanwege de cropfactor heeft de nieuwe lens op de camera’s met kleinere sensor een kleinbeeldequivalent brandpuntsafstand van 130 mm.

Optisch ontwerp HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW

De nieuwe lens combineert drie Super ED (Extra-low Dispersion) lenselementen, waardoor de lens kleurschifting compenseert. Ook produceert die combinatie zelfs met een open diafragma beelden met een hoog contrast. Het objectief bevat ook een asferisch lenselement, dat chromatische aberratie en beeldvervorming op een hoog niveau compenseert. Het focussysteem van de lens wordt aangedreven door een nieuw ontwikkelde Supersonic Direct-drive motor. Deze is uitgerust met een hoogwaardige koppelring, zodat de lens op hoge snelheid soepel kan scherpstellen. Het optisch ontwerp en motor zitten verpakt in een weerbestendige en stofvrije behuizing, zoals je van een kwaliteitslens mag verwachten.

De HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW kan scherpstellen tot op 85 cm van een onderwerp en heeft een diagonale beeldhoek van 28,5 graden (19 graden op een APS-C-camera). Het elektromagnetische diafragma is opgebouwd met 9 lamellen en kan worden gesloten tot maximaal f/16. De lens heeft een filtermaat van 82 mm.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in