Pentax

De ontwikkeling van de nieuwe Pentax met APS-C-sensor heeft door de coronapandemie vertraging opgelopen, maar zou voor het einde van 2020 beschikbaar zijn.

Ricoh publiceerde onlangs een video op Youtube, waarin het een details prijsgeeft over een Pentax dslr met APS-C-sensor die het bedrijf in ontwikkeling heeft. Het gaat om het nieuwe vlaggenschip met zo’n beeldsensor, die Ricoh oorspronkelijk op CP+ 2020 had willen introduceren. Die Japanse beurs is vanwege het coronavirus afgelast. Een prototype van dezelfde camera was afgelopen najaar al te zien op een besloten evenement in Nederland.

Om meer dynamisch te kunnen fotograferen is bij de ontwikkeling ook veel aandacht besteed aan het volgen van onderwerpen en het actieve gebruik van de body. Zo is de bediening van de doorvoersnelheid en het AF-systeem verbeterd. De nieuwe camera heeft aan de achterkant een andere joystick om de focuspunten te selecteren dan het prototype dat in de Nederlandse video te zien was. Volgens Wakashiro heeft deze joystick meer grip. Ricoh werkt ook aan een battery grip met extra joystick en knoppen voor de nieuwe camera.

Verbeterde zoeker voor nieuwe Pentax

Volgens een van verantwoordelijke ontwikkelaars, Shigeru Wakashiro, is de toekomstige camera ontworpen volgens hetzelfde concept als de K-7: compact, duurzaam en functioneel: eerste klas prestaties in een kleine body. Volgens hem is de meest opvallende feature van de camera zijn geheel nieuw ontwikkelde optische zoeker. Die moet een vergelijkbare ervaring geven als op een fullframe camera met een vergelijkbare beeldhoek en even helder beeld.

Om dat te bereiken gebruikt Ricoh een speciaal soort glas dat “uitblinkt in breking”. Dat zou een vergroting van 1,05x mogelijk moeten maken. (Ter vergelijking: de K-5 en K-7 hebben een vergroting van 0,92x, de K-3, K-3 II en KP halen 0,95x.) Deze vergrotingsfactor levert inderdaad een even grote beeldhoek op als de viewfinder van de fullframes K-1 en K-1 II.

Een andere vernieuwing van de zoeker is een oogsensor die het beeldschermpje uitschakelt. Ook steekt de oogschelp 3 millimeter verder uit de body, zodat de fotograaf minder snel met zijn neus het display raakt. Deze verbeteringen moeten zorgen voor een betere ervaring bij het fotograferen. Verder is het pentaprisma anders is vormgegeven, waardoor de komende APS-C-camera meer op zijn broers met een fullframe sensor lijkt.

Ricoh onthult nog niet de naam van de aankomende camera in de video. De introductie is vanwege de pandemie van het coronavirus vertraagd, maar het bedrijf gaat ervan uit dat de nieuwe APS-C-camera voor het einde van dit jaar klaar voor productie is.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in