Pentax-lenzen

De drie Pentax-lenzen leveren een betere beeldkwaliteit doordat het diafragma is verbeterd en ze voorzien zijn van coatings.

Ricoh heeft voor zijn Pentax-spiegelreflexcamera’s drie geüpdatete versies van zijn niet HD-lenzen aangekondigd. De nieuwe objectieven zijn de HD Pentax-FA 31mm F1.8 Limited, HD Pentax-FA 43mm F1.9 Limited en HD Pentax-FA 77mm F1.8 Limited, alle drie voorzien van een K-lensvatting. Deze lenzen bieden een aanzienlijk betere beeldkwaliteit, omdat het diafragma is verbeterd en ze voorzien zijn van coatings.

De optische constructie van de nieuwe Pentax-lenzen is gebaseerd op dat van de niet-HD-versies, die bekend staan om hun aluminium constructie en hoogwaardige beeldweergave. De objectieven krijgen nu een meerlaagse coating, die zorgt voor een betere lichttransmissie in vergelijking met conventionele toepassingen. Daardoor leveren ze scherpe, heldere beelden zonder ongewenste reflecties of spookbeelden, zelfs bij tegenlicht. Bovendien zijn de voorste lenzen voorzien van een ‘Super Protect’-coating. Deze fluorcoating dient als bescherming en heeft een afstotende en oliewerende werking. Hij voorkomt dat stof, water en vet de constructie binnendringen en maakt het makkelijker maakt om deze stoffen te verwijderen. De coating is verder goed bestand tegen slijtage en krassen.

De drie verbeterde Pentax-lenzen zijn daarnaast voorzien van een cirkelvormig diafragma. Dat moet zorgen voor een natuurlijk, vloeiend bokeh in zowel de voor- als de achtergrondonscherpte. De lenzen zijn vanaf maart verkrijgbaar met een zwarte en een zilveren behuizing, en zijn alle drie voorzien van een diafragmaring. In de doos vind je een geïntegreerde, schroefbare zonnekap, een aluminium lensdop en een etui.

Details van de geüpdatete Pentax-lenzen

De Pentax-FA 31mm F1.8 Limited HD is een medium groothoeklens geschikt voor landschaps-, architectuur- en reportagefotografie. Het objectief heeft een optische constructie van negen lenselementen in zeven groepen. De kijkhoek is 70 graden diagonaal (49 graden op APS-C-camera zoals de verwachte K-3 Mark III). Het diafragma bestaat uit negen lamellen en kan tot f/22 worden dichtgeknepen. De lens gaat voor zo’n 1.099 euro over de toonbank.

De Pentax-FA 43mm F1.9 Limited HD is een nieuwe standaardlens. Op een full-frame camera heeft ze een diagonale kijkhoek van 53 graden, wat bijna overeenkomt met de natuurlijke kijkhoek van het menselijk oog (op een APS-C is dat 36,5 graden). Het objectief heeft een constructie met zeven elementen in zes groepen. De acht lamellen van het diafragma kunnen tot f/22 worden dichtgeknepen. Deze lens heeft een adviesprijs van 649 euro.

De HD Pentax-FA 77mm F1.8 Limited is de lichte telelens in de Limited-serie, en is vanwege zijn grote diafragma en brandpunt vooral geschikt voor portretfotografie. Ze heeft een optisch ontwerp van zeven elementen in zes groepen, die een diagonale kijkhoek van 31,5 graden (21 op een APS-C-camera) opleveren. Het diafragma bestaat uit negen lamellen. De lens gaat zo’n 799 euro kosten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in