Pentax werkt aan een 85mm f/1.4-lens in zijn FA*-serie van kwaliteitslenzen

0

Vandaag heeft Pentax bekendgemaakt dat het werkt aan de HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW, een kwaliteitsobjectief voor zijn spiegelreflexcamera’s. Deze portretlens met grote lensopening is de tweede prime in de FA*-serie van het bedrijf, nadat het eerder een 50mm f/1.4-objectief introduceerde. Ook is in deze serie van kwaliteitsobjectieven een zoomlens beschikbaar, met een opening van f/2.8 over het hele bereik van 70 tot 200 mm.

De objectieven in de FA*-reeks zijn ontwikkeld voor de fullframe camera’s van Pentax, maar passen ook op toestellen met een APS-C-sensor. De kwaliteitslenzen presteren een stuk beter dan de standaardlenzen uit de DA*-serie voor dat sensorformaat. Vanwege de cropfactor heeft de nieuwe lens op de camera’s met kleinere sensor een kleinbeeldequivalent brandpuntsafstand van 130 mm.

Pentax is de HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW gaan ontwikkelen vanwege de grote vraag naar zo’n kwaliteitslens van zijn klanten. De D FA* 50mm, die we voor Shoot 68 hebben getest, was namelijk al snel een van de meest populaire lenzen voor zijn 35mm-systeem.

Pentax-D FA*85mm F1.4

Optisch ontwerp HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW

De nieuwe lens combineert drie Super ED (Extra-low Dispersion) lenselementen, waardoor de lens kleurschifting compenseert. Ook produceert die combinatie zelfs met een open diafragma beelden met een hoog contrast. Het objectief bevat ook een asferisch lenselement, dat chromatische aberratie en beeldvervorming op een hoog niveau compenseert. Een nieuw ontwikkelde Supersonic Direct-drive motor drijft het focussysteem van de lens aan. Deze is uitgerust met een hoogwaardige koppelring, zodat de lens op hoge snelheid en soepel kan scherpstellen. Het optisch ontwerp en motor zitten verpakt in een weerbestendige en stofvrije behuizing, zoals je van een kwaliteitslens mag verwachten.

De HD Pentax-D FA*85mm F1.4 SDM AW kan scherpstellen tot op 85 cm van een onderwerp en heeft een diagonale beeldhoek van 28,5 graden (19 graden op een APS-C-camera). Het elektromagnetische diafragma is opgebouwd met 9 lamellen en kan worden gesloten tot maximaal f/16. De lens heeft een filtermaat van 82 mm.

Over de adviesprijs en beschikbaarheidsdatum maakte Pentax vooralsnog niets bekend.

Pentax-D FA*85mm F1.4


Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in