CIPA-cijfers maart 2020

De cijfers van de CIPA laten zien dat de gevolgen van het coronavirus rampzalig zijn voor de camerahandel: het aantal verscheepte camera's is gehalveerd.

De meest recente cijfers van de CIPA, de Japanse organisatie die maandelijks cijfers over de fotografische industrie publiceert, laten zien hoe hard de camera- en lensfabrikanten getroffen worden door de wereldwijde pandemie. Onlangs zijn de gegevens over maart bekendgemaakt, en die tonen zoals verwacht een dramatische impact: het totaal aantal verscheepte camera’s is meer dan gehalveerd.

De CIPA-cijfers over maart 2020 geven aan dat de wereldwijde verzendingen slechts 47,8 procent van het volume van vorig jaar maart bedroegen. Vergeleken met maart 2019 werden er afgelopen maand naar Europa 51,7 procent minder camera’s verscheept, terwijl dat naar de Verenigde Staten zelfs 55,3 procent was. In Japan zelf bleef de daling ‘beperkt’ tot 45,5 procent. De verzendingen naar Aziatische landen (Japan en China buiten beschouwing gelaten) werden het hardst getroffen door de coronacrisis. In maart 2020 werd hier nog maar 39,8 procent van het aantal producten van maart 2019 naartoe verscheept.

CIPA-cijfers maart 2020 komen hard aan

De steile dalingen komen des te harder aan, als je in beschouwing neemt dat maart van oudsher een periode is waarin de verkoop van camera’s en objectieven een stimulans krijgt. Veel producten worden net na de jaarwisseling aangekondigd en komen in deze periode beschikbaar voor verkoop.

Advertentie
In deze grafiek van CIPA is de trendbreuk ten opzichte van de vorige jaren duidelijk zichtbaar.

Als je dieper in de cijfers duikt, valt op dat China de enige regio was die in maart meer spiegelreflexcamera’s ontving dan spiegelloze camera’s. Maar ook hier gaat het nog maar om de helft van het aantal dslr’s dat het land vorig jaar ontving. In de overige regio’s dalen de cijfers sterker voor spiegelreflexen dan voor systeemcamera’s. Van spiegelloze modellen werden er 56 procent verscheept ten opzichte van maart 2019, terwijl dat bij dslr’s slechts 32,6 procent was.

Lensverkoop iets minder hard onderuit

De verkoop van lenzen hield iets beter stand: het totale volume dat in maart werd verscheept daalde met 44,8 procent. De productie van fullframe lenzen daalde met 34,5 procent, terwijl die voor kleinere formaten met 53 procent daalden. Opvallend is dat de waarde van kleinere lenzen die in maart naar de VS zijn verscheept juist met 1,5 procent steeg vergeleken met een maand eerder.

De cijfers van de betrouwbare CIPA komen niet als een verrassing. BCN Retail meldde een aantal weken geleden al dat de cameraverkoop in Japan in maart 2020 gehalveerd was ten opzichte van dezelfde maand in het vorige jaar. Bovendien maakte Canon vorige week al bekend dat het over het eerste kwartaal van dit jaar een daling van de camera-inkomsten van 27 procent had genoteerd.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in