CIPA-cijfers over 2020 tonen impact pandemie op foto-industrie

0

Zoals altijd in het begin van februari heeft de internationale branchevereniging CIPA gisteren de productie- en verzendingscijfers over het afgelopen jaar gepubliceerd. In de statistieken van de Camera & Imaging Products Association over 2020 zijn de gevolgen van de coronacrisis op de camera- en lenzenmarkt duidelijk zichtbaar.

Volgens de door de fabrikanten aangeleverde gegevens hebben zij vorig jaar bijna 8,9 miljoen digitale camera’s verzonden. Dat is een daling van 41,6 procent in vergelijking met 2019. De totale waarde van de verzonden camera’s was zo’n 3,3 miljard euro, een daling van 29,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Het is niet eerlijk om de gehele daling toe te schrijven aan de coronacrisis, want de markt bevindt zich al jaren in een neerwaartse trend. Zo was het jaar 2019 ook niet florissant met 21,7 procent minder verzonden camera’s dan in 2018. Dat kwam overeen met een waardedaling van 19,5 procent. Erg kort door de bocht zou je kunnen stellen dat de covid-19-pandemie heeft gezorgd voor een extra daling van zo’n 20 procent in verzendingen en een extra waardedaling van ongeveer 10 procent.

Grootste verliezers: compactcamera’s en dslr’s

Camera’s met vaste lenzen en spiegelreflexcamera’s zijn de grootste verliezers van 2020. De cameraproducenten verzonden afgelopen jaar zo’n 3,58 miljoen compactcamera’s, met een waarde van zo’n 603 miljoen euro. Dat zijn er 47 procent minder dan in 2019. Bovendien leverden ze de fabrikanten 41,3 procent minder inkomsten op. Het aantal verzonden spiegelreflexcamera’s daalde met 47,3 procent (2,37 miljoen stuks). De totale waarde daarvan was circa 764 miljoen euro, 44,6 procent lager dan een jaar eerder.

Opvallend is dat in 2020 voor het eerst meer systeemcamera’s dan dslr’s werden verscheept: 2,93 miljoen toestellen. Maar ook dit is zowel in volume als waarde minder dan in 2019, respectievelijk minus 25,9 en 12,5 procent (bij een waarde van net geen twee miljard euro). Uit de CIPA-cijfers over 2020 kan je ook afleiden dat een spiegelloze camera gemiddeld twee keer zo veel kost als een camera met spiegel: ongeveer 683 euro versus 322 euro.

De CIPA-cijfers over 2020 bevestigen de financiële rapporten van bedrijven als Nikon. De waarde van het aantal verzonden/verkochte camera’s is minder gedaald dan het volume ervan. Dat komt erop neer dat de duurdere modellen, zoals fullframe camera’s, relatief aan populariteit winnen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in