De Canon EOS-1D-reeks staat al zo’n 20 jaar bekend als een van de beste cameraseries voor professionals. Al heeft Canon de afgelopen decennia weinig veranderd aan de body met dubbele grip, de nieuwste versies werden telkens volgestopt met de meest vooruitstrevende technieken die het leven van de professionele fotograaf nog makkelijker maakten. De vorige incarnatie, de EOS-1D X Mark II, werd onthuld in 2016, het jaar dat de Olympische Spelen in het Braziliaanse Rio de Janeiro werden gehouden.

In de herfst van het vorig jaar kondigde Canon aan dat de ontwikkeling van opvolger Mark III in het voor Japanse bedrijven belangrijke Olympische jaar 2020 afgerond zou zijn. Deze zomer is het immers aan Tokyo om het iconische sportevenement te organiseren. Canon kwam die belofte na en in de eerste week van dit jaar presenteerde het bedrijf op de technologiebeurs CES in Las Vegas zijn nieuwe vlaggenschip aan het grote publiek. Voor Shoot mocht ik als een van de eerste kennismaken met een pre-productiemodel van de EOS-1D X Mark III. Ik stond versteld van de ergonomie, de trefzekere autofocus en andere technologische hoogstandjes die deze topcamera te bieden heeft.

Canon EOS-1D X Mark III

Innovatieve gevoelige knop

Zoals gezegd heeft Canon sinds de introductie van de eerste 1D weinig veranderd aan het uiterlijk van de camera met EF-vatting. Waarom zou het ook? De degelijk gebouwde camera met vergelijkbare bediening in liggende en portretstand was al direct voorzien van de gebruiksvriendelijke EOS-ergonomie. Ook de Mark III-body is gemaakt van een magnesiumlegering en kenmerkt zich met twee grips, zodat in elke positie de meest gebruikte knoppen van de camera binnen het bereik van je vingers zijn.

Toch hebben de Japanse ingenieurs met een innovatief hoogstandje het selecteren van het autofocuspunt op de Mark III nog sneller en gebruiksvriendelijker weten te maken. In de AF-on-knop is namelijk een optische technologie geïntegreerd, waardoor je deze kan gebruiken als een soort trackpad. Met deze smart controller wijzig je met kleine bewegingen van je duim over het oppervlak van de button snel en nauwkeurig het focuspunt.

De knop deed me een beetje denken aan de touchbar, die Canon op de systeemcamera EOS R introduceerde. Maar deze knop werkt in de praktijk stukken intuïtiever en preciezer. Op de EOS-1D X Mark III zitten twee smart controllers, voor gebruik in portret- en in liggende stand, en ze werken zowel bij het fotograferen door de optische zoeker als in Live view-modus. Je kan de gevoeligheid van de slimme controllers in het menu aanpassen, om de bediening helemaal voor jouw manier van fotograferen te optimaliseren. Ze reageren zelfs goed als je ze met handschoenen bedient.

Kleine ergonomie-updates

De rest van de knoppenlay-out van de Mark III is nagenoeg gelijk aan dat van zijn voorganger. Het bedienen van de camera is in het donker wat makkelijker, omdat de knoppen van verlichting voorzien zijn. Bovendien biedt het touchscreen op de Mark III een aantal nieuwe mogelijkheden die de ergonomie ten goede komen. Een voorbeeld daarvan is dat je met twee vingers kan dubbeltikken om het beeld van het menu te vergroten. Natuurlijk heeft het vlaggenschip ook een verlichtbaar LCD aan de bovenkant waarop alle relevante instellingen in één blik zijn af te lezen.

Op de twee smart controllers (onder de aanduiding AF-ON) is de achterkant van de Mark III nagenoeg gelijk aan die van zijn voorganger.

Communicatie is topprioriteit bij de Canon EOS-1D X Mark III

De nieuwe EOS-1D X is ontwikkeld op basis van de ervaringen en feedback van professionals die werkten met eerdere topmodellen. Communicatie stond daarbij hoog op de wensenlijst. Dus heeft Canon aan de achterzijde van de Mark III een microfoon ingebouwd om voicememo’s aan foto’s toe te voegen. Dit is vooral een wens voor sportfotografen, die op deze manier snel extra informatie bij een fotoreeks kunnen geven. Zo kunnen ze hun beeldredacteuren op de redactie bijvoorbeeld snel laten weten welke speler in welke minuut de winnende goal scoorde, en op welke foto dat is vastgelegd.

Een snelle verbinding met de buitenwereld is voor nieuws- en sportfotografen een andere wens. In de mediawereld telt elke seconde omdat foto’s zo snel mogelijk bij nieuwsartikelen moeten worden gepubliceerd. De EOS-1D X Mark III heeft dan ook een ethernet-poort en ondersteunt gigabit ethernet-verbindingen. Daarnaast komt er tegelijk met het verschijnen van de camera een nieuwe draadloze zender op de mark om foto’s snel en zonder kabels de wereld in te sturen. Op verzoek van gebruikers van eerdere 1D X-camera’s kan de nieuweling zelfs meerdere netwerksessies op hetzelfde moment aan. Zo kan een beeldredacteur bijvoorbeeld op afstand zoeken op de camera naar een specifiek beeld, terwijl de fotograaf beelden via FTP aan het uploaden is.

De overige aansluitingen omvatten een uitgangen voor HDMI, flitssynchronisatie, een afstandsbediening en een USB type C. Die zitten natuurlijk allemaal netjes en waterdicht verborgen achter rubberen kleppen.

Hoge beeldkwaliteit én perfecte AF

Canon ontwikkelde voor zijn Mark III-werkpaard een nieuwe 20,1 megapixel fullframe CMOS-sensor, een nieuwe High Detail Low-Pass Filter en de DIGIC X-beeldprocessor. Die geven het topmodel een gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 102400, dat zelfs is uit te breiden tot een machtige ISO 50 tot 819200. De nieuwe onderdelen zorgen voor een indrukwekkende beeldkwaliteit. De Mark III levert beelden met een geweldige scherpte en zelfs in de hogere ISO-bereiken minder ruis ten opzichte van zijn voorganger. Omdat we met een pre-productiemodel van de camera fotografeerden, kan de beeldkwaliteit van de hier getoonde foto’s verschillen met die van foto’s die met de definitieve camera zijn gemaakt. Maar onze testfoto’s laten ontegenzeggelijk zien dat Canon de lat weer een stuk hoger heeft gelegd.

Bij het fotograferen door de zoeker maakt de EOS-1D X Mark III gebruik van een nieuw 191-punts AF-systeem. De testsessies maakten al snel duidelijk dat dat hoofden van modellen perfect volgt. Ook op snel bewegende raceauto’s blijft het systeem goed plakken.

Zo snel als de beste systeemcamera

De prestaties van de AF zijn bij het fotograferen in de Live View-modus zelfs nog indrukwekkender en vergelijkbaar aan die van de beste systeemcamera’s. Ook kan de camera in zeer ongunstige lichtomstandigheden scherpstellen (tot -6 EV). Het Dual Pixel CMOS AF-systeem, dat 90 x 100 procent van het beeld omvat, focust uitermate snel en nauwkeurig. Omdat de AF dan direct op de sensor wordt geregeld, levert de automatische focus in Live View een nog hogere trefzekerheid. Het herkent en volgt de ogen van modellen en blijft perfect plakken op elk bewegend voorwerp. Als fotograaf hoef je je daardoor nauwelijks bezig te houden met de scherpstelling en kan je je volledig op de compositie en andere instellingen richten.

Voor de AF maakt het systeem gebruik van deep learning. Aan de hand van uitgebreide analyses van databases met grote hoeveelheden foto’s herkent de camera waar de scherpstelling moet liggen. Dat gebeurt op computersystemen van Canon. Dankzij updates kan het AF-systeem in de camera steeds slimmer worden gemaakt.

Canon EOS-1D X Mark III is een razendsnelle sportcamera

De automatische focus en belichting wordt geregeld door een tweede DIGIC 8-processor. De camera heeft dus twee processors, die ervoor zorgen dat ze beelden veel sneller kan verwerken dan haar voorganger. Ten opzichte van zijn voorganger verwerkt de DIGIC X-processor in de EOS-1D X Mark III beeldgegevens meer dan drie keer sneller. De tweede processor maakt het scherpstelsysteem maar liefst 380 keer sneller dan de dual DIGIC 6+-processors die deze klus in de EOS-1D X Mark II klaren.

Het nieuwe vlaggenschip is in staat om tot 16 beelden per seconde vast te leggen met de optische zoeker. In de Live View-modus zijn dat er zelfs 20, waarbij je kan kiezen om te fotograferen met de mechanische of (stille) elektronische sluiter. Net als bij geavanceerde systeemcamera’s gaat het scherm daarbij nooit op zwart. Ook imposant: de Mark III heeft een buffer van ten minste 1000 afbeeldingen in zowel JPEG als RAW!

In de Live View-modus presteert het autofocussysteem van de EOS-1D X Mark III het best. (f/2.8, 1/2500, ISO 160, 400 mm)

Met dit soort specificaties worden natuurlijk gigantisch grote hoeveelheden data gegenereerd. Het is dan ook niet verrassend dat Canon heeft gekozen voor twee snelle CFexpress-sleuven. Wel is het opvallend dat de technici met zoveel toegenomen rekenkracht het stroomverbruik hebben weten te verminderen. Volgens CIPA-normen houdt de batterij van de EOS-1D X Mark III het 2850 beelden vol met de zoeker, dat zijn er 610 bij het fotograferen via de display.

Filmen met 5,5K-kwaliteit

Bij zo’n high-end camera verwacht je natuurlijk indrukwekkende videospecificaties. Waar Canon op gebied van bewegend beeld het laatste jaar wat achter leek te lopen op de concurrentie, heeft het die achterstand met de nieuwe EOS-1D X snel teniet gedaan. De Mark III legt intern video’s zonder crop vast tegen maximaal 5,5K in RAW-formaat. Ook 4K-beelden worden tegen maximaal 60p zonder crop geregistreerd. Beelden in dit formaat kan je bovendien via de HDMI-aansluiting doorsturen naar een ander opname- of weergaveapparaat.

Canons fameuze Dual Pixel AF werkt in 4K-modus tot 30 frames per seconde, en in de handmatige modus kan je de hulp inschakelen van de camera die aangeeft of een onderwerp scherp in beeld is of niet. Ook kun je de elektronische beeldstabilisatie inschakelen tijdens het filmen, hoewel je dan een kleine crop voor lief moet nemen.

Net als in fotomodus, scoort de Mark III bij het filmen punten in donkere situaties. De AF blijft goed werken, bovendien is de beeldkwaliteit ook bij hogere gevoeligheden fenomenaal. Dankzij Canon Log kan je met een hoog dynamisch bereik van maximaal 12 stops filmen. Dat biedt ruim voldoende ruimte om de kleuren achteraf te optimaliseren.

De nieuwe onderdelen leveren super scherpe beelden van hoge kwaliteit en met een mooie kleurreproductie. (f/2.8, 1/2500, ISO 100, 45 mm)

Conclusie

De Canon EOS-1D X Mark III combineert het beste van een spiegelreflex met dat van een systeemcamera in een volledig weerbestendige en oerdegelijk gebouwde body met dubbele grip. Wat betreft specificaties, snelheid en ergonomie is dit zonder twijfel voor zowel fotografen als filmers een van de allerbeste camera’s van dit moment.

Specificaties Canon EOS-1D X Mark III

 • Adviesprijs: 7.419 euro (inclusief 64 GB CFexpress-kaart en kaartlezer)
 • Resolutie: 5.472 x 3.648 pixels
 • Sensor: 21,4 megapixel fullframe CMOS-sensor
 • Gevoeligheid: ISO 100-102400 (uitbreidbaar tot 50- 819.200)
 • Sluitertijd: 30 sec tot 1/8000 s
 • Scherpstelling: 191-punts / 155 f/4 AF-kruismetingspunten
 • Burstmodus: 16 fps met optische zoeker, 20 in Live view-modus
 • Geheugen: 2x CFexpress 1,0-type B
 • Afmetingen: circa 158 x 168 x 83 mm
 • Gewicht: 1250 gram
 • Website: www.canon.be

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in