Canon EOS R5 Mark II

Canon speelt met de EOS R5 Mark II opnieuw in op de wensen van sportfotografen én videografen die nood hebben aan 8K 60 fps.

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang elke vrijdag het beste uit de fotografiewereld in je mailbox.

Shoot mocht eerder deze maand in München aan de slag met de nieuwe Canon EOS R5 Mark II, een camera die vol zit met de nieuwste technologieën van Canon, waaronder verschillende AI-toepassingen. Heel wat potentieel dus en hoewel onze aandacht tijdens de dag verdeeld was tussen deze camera en de gloednieuwe EOS R1, sloegen we er toch in om wat tijd door te brengen met deze langverwachte opvolger van de succesvolle EOS R5.

Dubbele processor

De Canon EOS R5 Mark II komt alvast met verbeteringen op verschillende belangrijke punten. Het nieuwe model behoudt de 45MP-resolutie maar introduceert een stacked sensor (gestapelde sensor) voor snellere uitlezing, wat de “rolling shutter”-vervorming aanzienlijk vermindert. Canon beweert dat de EOS R5 Mark II de snelste sensoruitlezing op de markt heeft, vergelijkbaar met professionele sportcamera’s zoals de Nikon Z8. Om dat mogelijk te maken werd de DIGIC Accelerator toegevoegd, een tweede processor die samenwerkt met de DIGIC X om de verwerkingssnelheden te verhogen, waardoor continu-opnamen mogelijk zijn tot 30fps en pre-capture (vooropnames) tot 15 beelden per seconde voor het afdrukken.

Verbeterde autofocus

Het autofocussysteem heeft alvast aanzienlijke upgrades ondergaan; Zo is er Eye Control AF dat we in een minder geavanceerde versie al zagen bij de Canon EOS R3. Het instellen van deze functie duurt slechts enkele minuten en vraagt je in bepaalde richtingen te kijken om een goede kalibratie te bekomen. Naar onze mening werkte dit best vlot, al is het wel wennen, want je kijkt al eens snel rond in de zoeker om te kijken wat er rondom je onderwerp gebeurt.

Advertentie

Los daarvan maakt een geüpdatete versie van Canon’s Dual Pixel Intelligent AF gebruik van deep learning om de onderwerptracking te verbeteren. Ook nieuw is de Actie Prioriteitsmodi die specifiek voor sportfotografie is ontwikkeld en momenteel werkt met basketbal, voetbal en volleybal. De camera kan specifieke gezichten herkennen en prioriteren en bewegingen voorspellen om ervoor te zorgen dat belangrijke onderwerpen scherp in beeld blijven in snel bewegende scènes. Deze functie testten we vooral met de R1 en leek daar prima te werken, met het sneller wisselen van focus tot gevolg. De beschikbare sporten zijn nog beperkt, maar Canon laat weten hier aan te werken en er meer toe te willen voegen. Er werd voor deze drie gekozen omdat de bal in dit geval een duidelijke indicator is van waar de actie zich bevindt.

Foto’s 400% vergroten in je camera

De camera introduceert ook nieuwe AI-aangedreven bewerkingstools in de camera, zoals opschaling en Neural Network ruisonderdrukking. Het opschalen is een zeer interessante toevoeging en laat je toe om van de standaard 24MP beelden die de EOS R5 II produceert een 96MP beeld te maken. Vier keer zo groot dus. De beperking hier is dat het resultaat een JPEG- of HEIC-bestand bestand is en je dus niet de volledige mogelijkheden van een RAW-bestand kan benutten tijdens het bewerken.

Upgrade aan de buitenkant

Uiterlijk lijkt de EOS R5 Mark II sterk op zijn voorganger, maar er zijn enkele praktische verbeteringen, zoals koelingsopeningen om het overhitten van de originele R5 aan te pakken. Daarnaast zijn er drie nieuwe optionele verticale grips beschikbaar, waarvan eentje met een ventilator om de opnametijden voor video te verlengen. Op het gebied van videocapaciteiten biedt de EOS R5 II indrukwekkende opties, waaronder 8K 60fps RAW-video en 4K tot 120fps.

Voorbeeldfoto’s Canon EOS R5 Mark II

Onderstaande beelden werden gemaakt met de Canon EOS R5 Mark II en naar smaak bewerkt in Lightroom.

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in