Lume Cube

Met een Lume Cube zorgt fotograaf Uwe Statz voor meer sfeer bij zijn close-ups van groenten. Hier vertelt hij hoe hij daarbij te werk gaat.

Als naar buiten gaan even niet kan, valt er in huis genoeg te fotograferen. Zo ging Uwe Statz aan de slag met het fotograferen van groenten. Voor de belichting van zijn close-ups gebruikt hij Lume Cubes.

Tijdens een macroworkshop heb ik deelnemers groenten van de markt laten fotograferen. Om ze uit te lichten, maakte ik gebruik van Lume Cube 2.0. Groenten bewegen niet, en ik maak gebruik van een statief. Zodoende is slechts de helft van de lichtopbrengst nodig voor het maken van de macrofoto’s, op het helderste niveau geven ze te veel licht voor het karakter van een macroworkshop. De helderheid kan voor elke Lume Cube afzonderlijk worden ingesteld. Met een volle batterij op het helderste niveau geeft hij zo’n 30 tot 40 minuten licht. Daarna hoef je ze pas weer op te laden. Dat betekent dat na een heel uur fotograferen de lichtblokjes nog niet eens half leeg zijn! Een positief punt is dat een lege Lume Cube LED-kubus na amper een uurtje weer opgeladen is en dat je dan weer verder kunt fotograferen. Ik gebruik Lume Cubes ook om te filmen en ze zijn echt geweldig!

Lume Cube is robuust en waterdicht

“De veelzijdigheid in mijn fotografisch werk wordt sterk vergroot door hoe extreem waterdicht en robuust een Lume Cube is. Ik gebruik Lume Cubes normaal gesproken ook om te filmen en ze zijn echt geweldig. Ik realiseer mij dat Lume Cubes zo’n beetje alles kunnen doen wat ik mij kan voorstellen. En dat is veel! Want als veeleisende professional verwacht ik veel van mijn materiaal. Of dat nou onder water is of in extreem koude of zeer warme zones, ze moeten blijven werken. Voor één video heb ik zelfs een keer mijn Lume Cubes, samen met een GoPro, in een waterfles gestopt. Geen enkel probleem!

Lume Cube

Ik ben opgetogen over mijn twee Lume Cube Professional Lighting kits, ze zijn erg uitgebreid! Ik vind vooral de diverse accessoires van de sets erg interessant. Alle onderdelen kun je op een Lume Cube bevestigen en in een handomdraai verwisselen. Dat komt doordat alle accessoires van Lume Cube magnetisch zijn! Met de lichtvormers, de barndoors en de diffusors kun je het licht prachtig vormen: gericht, verzacht of verspreid. Maar wat vooral belangrijk is voor een professionele fotograaf, is dat je zelfs de kleur van het licht kan beïnvloeden. De kleurenfolies die ook in magnetische frames zitten, maken dit mogelijk.

CTO-filter

Een van de beelden ziet er bijvoorbeeld deels blauw uit. Maar de kleur is in de foto helemaal niet ontstaan door blauwe gedeeltelijke verlichting. In plaats daarvan gebruik ik de volgende truc: op een Lume Cube bevestig ik een CTO-filter (CTO: Colour Temperature Orange) dat de lichtkleur van het LED-licht omzet in een warm getinte gloeilamp. Daarna stel ik de witbalans van de camera in op “gloeilamplicht”, met als resultaat dat de camera het warm getinte licht als neutraal behandelt.

Een tweede Lume Cube heeft daarentegen geen filter en dat licht wordt geregistreerd als daglicht. De witbalansinstelling van de camera “voelt” dat aan als te koud en geeft het dan in het blauw weer. Dat vind ik zelf echt een mooi effect.

Individueel instellen

Het allergrootste voordeel van de Lume Cubes is dat ze met een app in te stellen zijn. Het is zo eenvoudig dat ik er bijna onmiddellijk in slaag om ze af te stellen naar het juiste helderheidsniveau. Ik heb de lichtblokjes genummerd om het voor mijzelf makkelijker te maken. Zo kan ik altijd zien naar welke Lume Cube ik kijk. Ik vind het ook bijzonder dat Lume Cubes door middel van lichtpulsregeling in een grotere flitseropstelling kunnen worden geïntegreerd. Ze worden gecontroleerd en geactiveerd door een flitslicht. Ze knipperen kortstondig en dragen zo bij aan de totale hoeveelheid licht in de flitsopstelling. Dat is een functie die je niet vaak ziet.

Lume Cube in de macrofotografie

Ik ben heel enthousiast over de Lume Cube 2.0! In de toekomst zal ik deze sterke lichtkubussen veel vaker ook voor fotografie gaan gebruiken. Vooral in de macrofotografie zie ik veel mogelijkheden om met de Lume Cubes het beeldresultaat te optimaliseren.
Vooral wanneer ze worden gecombineerd met de verschillende lichtvormers en de gekleurde folies – hiermee kan de vorm en de lichtkleur worden veranderd – kun je binnenshuis zeer creatieve foto’s maken. Kortom: een complete Lume Cube Kit bevat vrijwel alles wat je nodig hebt om je macro-onderwerp individueel en optimaal te belichten.

Uwe Statz is een filmmaker en fotograaf met een verlangen naar perfectie en creatief experimenteerplezier. Als foto-instructeur en auteur communiceert hij zijn kennis op zijn eigen, zeer levendige manier in zijn workshops.

Degreef & Partner is de officiële distributeur van Lume Cube in de Benelux. Kijk op de website van het bedrijf wat er allemaal mogelijk is met deze kleine, lichtgevende krachtpatser.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in