irix 21mm

De Irix 21mm f/1.4 is een voor fotografie aangepaste versie van zijn vorige maand geïntroduceerde cine-objectief.

Lensfabrikant Irix introduceert een voor fotografie geoptimaliseerde versie van zijn 21mm-cinelens, de Irix 21mm f/1.4. De verschillen zitten net als bij andere aangepaste cinelenzen van Irix enkel in de behuizing. Het fotografie-objectief heeft een afwijkend ontwerp met een gewijzigde scherpstelring.

Irix 21mm

Het optisch systeem is hetzelfde als het ontwerp dat Irix in zijn vorige maand gelanceerde 21mm T1.5 cinelens gebruikt. In totaal omvat het vijftien lenselementen in elf optische groepen, waaronder vier ultralagedispersie-, vier hoogrefractieve  en twee asferische glaselementen. Volgens de fabrikant is de vervorming van het objectief minder dan twee procent, waardoor het zeer geschikt is voor architectuurfoto’s en andere onderwerpen waar vervorming een no-go is.

Bovendien heeft de prime nauwelijks last van coma, een lensfout waarbij lichtpunten aan de randen met een soort staart (soms zelfs een dubbele staart) worden afgebeeld. In combinatie met het grote F1.4-diafragma is de nieuwe Irix daardoor ook perfect in te zetten bij het fotograferen van sterrenhemels. Dat diafragma bestaat overigens uit maar liefst elf lamellen, wat mooie bokeheffecten mogelijk moet maken.

Behuizing Irix 21mm f/1.4

De lenscilinder heeft een interne structuur die is gemaakt van metalen elementen en een krasbestendige afwerking. De focusring is voorzien van rubberen antislipdeeltjes om je meer houvast te bieden bij het scherpstellen. Met de focus lock-functie kan je de ring vergrendelen in een gewenste positie. Alle aanduidingen zijn met een laser in de body gegraveerd en voorzien van een UV-inkt, zodat ze goed af te lezen zijn. Irix zegt dat de behuizing met drie sealings is afgedicht tegen water en stof.

De lens communiceert met de elektronica van de camera en geeft aan als een onderwerp in focus is. Ook kan de lens EXIF-data overdragen naar het toestel en is het mogelijk het diafragma via de camera in te stellen.

De Irix 21mm f/1.4 is beschikbaar met Canon EF-, Nikon F- en Pentax K-mounts, maar werkt volgens Irix met lensadapters ook op systeemcamera’s. De adviesverkoopprijs is 795 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in