Lieven Engelen
© Lieven Engelen, Belgium, Shortlist, Professional, Environment, 2022 Sony World Photography Awards

Lieven Engelen toont in zijn serie Cut Down for Charcoal, Swallowed by the Sea de impact van de opwarming van de aarde.

De in Nederland woonachtige Belg Lieven Engelen is geëerd met een notering op de shortlist van de Sony World Photography Awards 2022. Zijn serie Cut Down for Charcoal, Swallowed by the Sea (Gekapt voor houtskool, opgeslokt door de zee) is gekozen uit meer dan 156.000 professionele inzendingen en staat op de shortlist van de categorie Milieu.

Voor de serie fotografeerde Engelen het Ghanese overstroomde vissersdorp Adina. Een storm met bijkomende overstromingen vaagde daar in september 2021 met enorme kracht hele huizen weg. Engelens serie laat zien hoe de stijgende zeespiegel de gemeenschappen die in dergelijke kustgebieden wonen, bedreigt.

Lieven Engelen: houtskool en overstromingen

Hier zie je twee beelden uit zijn reeks. Op de foto bovenaan dit bericht staat de achtentwintigjarige Yakubu Issa, beheerder van een kaplocatie in Noord-Ghana. Hij is niet erg content met zijn baantje, maar het is voor hem de enige manier om zijn gezin te onderhouden. Het hout op de achtergrond is een restant van hardhout en wordt verwerkt tot houtskool.

Op de foto hieronder zie je het uitzicht vanaf Queen Anne’s Point bij Cape Coast. Dit soort gemeenschappen dreigen te verdwijnen door de stijgende zeespiegel, als men niets doet aan de opwarming van de aarde. Dan kan niets de immense kracht van een steeds warmer wordende zee nog stoppen.

Bekijk hier de fotografen die dit jaar kans maken op de titel Photographer of the Year bij de Sony World Photography Awards 2022.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in