De World Photography Organisation heeft de finalisten in de professionele competitie van de Sony World Photography Awards 2022 bekendgemaakt. Op 12 april zal de jury van de gerespecteerde fotowedstrijd onthullen welke van deze dertig professionals de titel Photographer of the Year 2022 mag dragen.

Er zijn voor deze editie van de SWPA meer dan 340.000 foto’s uit 211 landen ingezonden. In de professionele competitie heeft de organisatie dit jaar ruim 156.000 foto’s moeten beoordelen, het hoogste aantal in de geschiedenis van de wedstrijd. Voor dit deel van de fotowedstrijd is de jury op zoek naar bijzondere fotoseries die hedendaagse onderwerpen op een originele manier benaderen.

De professionele competitie van de SWPA 2022 bestaat uit tien categorieën. De juryleden selecteerden voor elke categorie naast drie finalisten ook telkens meerdere eervolle vermeldingen voor een shortlist. De Belgische Lieven Engelen belandde zo met zijn serie Cut Down for Charcoal, Swallowed by the Sea op de shortlist van de categorie Milieu.

Advertentie

SWPA 2022 categorie Architectuur & design

In Nur-Sultan presenteert Javier Arcenillas (Spanje) een serie foto’s van de opmerkelijke en excentrieke architectuur van de hoofdstad van Kazakhstan.

In Blueprint creëert Yun Chi Chen (Taiwan) met behulp van digitale postproductietechnieken meerlagige beelden die het proces van een traditionele architecturale blauwdruk of cyanotypie imiteren.

Domagoj Burilović (Kroatië) gebruikt in Dorf fotomontages om te laten zien hoe de natuur op ironische wijze de huizen in Slavonië opnieuw opeist. Deze streek werd in de 19e eeuw juist welvarend door het exploiteren van het plaatselijke bos en land.

SWPA 2022 categorie Creatief

New Waves van Raphaël Neal (Verenigd Koninkrijk) plaatst scènes van klimaatverandering naast portretten van jongeren.

De serie Sometimes the Sky Above us is Open van Sarah Grethe (Duitsland) bestaat uit foto’s van de reis van de fotografe naar het geboortedorp van haar moeder in Zuid-Duitsland. Daar onderzoekt ze hun onderlinge relatie door middel van portretten en stillevens.

In Mellow Apocalypse van Alnis Stakle (Letland) is te zien hoe afzonderlijke elementen botsen en elkaar verdringen.

SWPA 2022 categorie Documentaireprojecten

The Long Days of Hanau van Fabian Ritter (Duitsland) portretteert mensen in de Duitse stad Hanau in de nasleep van de racistische aanslagen van 19 februari 2020.

In The Children of the Financial Collapse in Venezuela registreert de bekende fotojournalist Jan Grarup (Denemarken) de wanhoop en bittere armoede van Venezolanen in Colombia.

Insurrection van de bekende nieuwsfotograaf Win McNamee (Verenigde Staten) toont de dramatische scènes van de Trump-aanhangers die op 6 januari 2021 het Capitool bestormden en het gebouw binnendrongen.

Categorie Milieu

Shunta Kimura (Japan) onderzoekt in Living in the Transition de impact van de klimaatverandering in Bangladesh, waar de inwoners steeds vaker kampen met de gevolgen ervan, zoals erosie, aardverschuivingen en verzilting van zoet water.

In Nemo’s Garden legt Giacomo d’Orlando (Italië) ’s werelds eerste onderzeese groentekas vast: een mogelijke oplossing voor de noodzaak om op zoek te gaan naar alternatieve en duurzame methoden om voedsel te verbouwen.

De serie Portraits in Ashes van de bejubelde fotograaf Gideon Mendel (South Africa) portretteert families en individuen in de lege omhulsels van verwoeste gebouwen en legt indringend de verwoesting als gevolg van de bosbranden in Griekenland, Canada en de VS vast.

SWPA 2022 categorie Landschap

De foto’s in de serie Solar Graphic van Andrius Repšys (Litouwen) werden genomen tijdens een winter met ongebruikelijk veel sneeuw, als gevolg van de klimaatverandering. Ze laten vanuit de lucht duurzame energiebronnen zien, zoals dammen, windmolens en zonnepanelen, waardoor ze worden gereduceerd tot abstracte grafische werken.

In Life on Earth verdiept Lorenzo Poli (Italië) zich in de ongrijpbare magie van de natuur en de geheimzinnige schoonheid van een ongerepte wereld, aan de hand van een diverse serie landschappen.

Tijdens de lockdown kon Gareth Iwan Jones (Verenigd Koninkrijk) zijn normale werkzaamheden niet voortzetten. Hij richtte zijn lens toen op de vormen van bomen die afstaken tegen de donkere lucht en maakte een serie portretachtige beelden getiteld Tree.

Categorie Portfolio

The Beauty of Humanity van Anna Neubauer (Oostenrijk) toont via een serie oorspronkelijke portretten de wens van de fotografe om weg te blijven van traditionele stereotypen en diversiteit te eren.

Hugh Fox (Verenigd Koninkrijk) legt in Portfolio rustige episodes uit het dagelijks leven met familie en vrienden ten tijde van de pandemie vast.

Commercieel en redactioneel fotograaf Julian Anderson (Verenigd Koninkrijk) presenteert een selectie van portretten, landschappen en stillevens die hij voor verschillende tijdschriften heeft gemaakt.

SWPA 2022 categorie Portretfotografie

Caryatis 2021 van George Tatakis (Griekenland) is een studie van traditionele kostuums van Griekse vrouwen uit verschillende perioden in de rijke geschiedenis van Griekenland. Voor elke foto is uitgebreid onderzoek gedaan en de beelden zijn nauwkeurig in scène gezet.

De fotoserie Migrantes van de gerenommeerde fotojournalist Adam Ferguson (Australië) is opgebouwd uit zelfportretten van migranten in Mexico terwijl ze aan het wachten zijn om de grens met de VS over te steken. Ferguson had een camera op een statief en een draadontspanner en vroeg ze om het moment van vastleggen te kiezen, zodat ze controle over hun beeld kregen.

Bushmeatjagers van de gerespecteerde documentaire fotograaf Brent Stirton (Zuid-Afrika) is een serie portretten van bushmeatjagers met hun buit, omkaderd op een manier die aan traditionele schilderijen van jagers doet denken.

SWPA 2022 categorie Sport

In Tokyo Twenty Twenty One legt de bekende sportfotograaf Adam Pretty (Australië) het drama en de opwinding van de Olympische Spelen vast en toont de kracht en vaardigheden van de atleten.

Kuarup van Ricardo Teles (Brazilië) toont een ritueel van de inheemse Xingu-bevolking in Brazilië om de doden te eren. Onderdeel ervan is een vechtsport genaamd Huka-huka; dit jaar werden vooral Covid-19-slachtoffers herdacht.

In Loyal Fans portretteert Roman Vondrouš (Tsjechië) de geestdrift en overgave van de fans van voetbalclub Bohemians Prague 1905. Zij lieten zich niet afschrikken door de pandemische beperkingen en namen ladders mee om tegen de stadionmuren te plaatsen, zodat ze de wedstrijden toch konden zien.

Categorie Stilleven

In zijn serie From Nigeria to Nässjö fotografeert Cletus Nelson Nwadike (Zweden) voorwerpen in de sneeuw die hem aan thuis doen denken. Op die manier rouwt hij om zijn gestorven moeder die geen visum kon krijgen om naar Zweden te komen en zijn gezin te ontmoeten.

Haruna Ogata (Japan) en Jean-Etienne Portail (Frankrijk) maakten voor Constellation kleurrijke abstracte kunstwerken die ze vervolgens fotografeerden als een serie elegante grafische composities.

In Concordia richt Alessandro Gandolfi (Italië) zich op bezittingen die uit het wrak van de Costa Concordia werden gered. Dit cruiseschip zonk in 2012 en tijdens die ramp vielen 32 dodelijke slachtoffers.

SWPA 2022 categorie Wildlife en natuur

The Fox’s Tale van Milan Radisics (Hongarije) volgt de observaties van de fotograaf tijdens een periode van acht maanden, waarin hij bijna elke nacht foto’s maakte van een jonge vos die zijn achtertuin opzocht.

Absolute Beginner van Oana Baković (Roemenië) is een serie beelden die de enorme variëteit en schoonheid van de flora in de regio van de fotografe verkennen.

In Exotic Appetite – Inside the Italian Exotic Animal Trade van fotojournalist en winnaar van de Photographer of the Year 2019 Award Federico Borella (Italië), richt de fotograaf zich op de weinig bekende handel in levende exotische dieren in Italië, waar ze worden tentoongesteld en met grote winst worden verkocht.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in