Z 28-75mm

De Z 28-75mm is het goedkoper alternatief voor de standaardzoom in de Serie met een zoombereik van 24-70mm.

De Nikkor Z 28-75mm f/2.8 is een nieuw full-frame standaardzoomobjectief voor de Z-familie van Nikon. Dankzij zijn veelzijdige zoombereik en grote diafragma is de zoom geschikt voor zowel straatscènes, landschappen als portretten gaat.

De nieuwe lens is een goedkoper alternatief voor het eerder door Shoot geteste Nikkor Z 24-70mm F2.8 S objectief. De nieuweling is met circa 565 gram bijna een derde lichter dan dat ‘werkpaard’. Ook is het objectief met afmetingen van zo’n 75 x 121 mm aanzienlijk compacter. Ook al maakt het objectief niet onderdeel uit van de S-kwaliteitsserie, volgens Nikon levert het wel scherpe beelden en “een ongelooflijk zachte, natuurlijk uitziende bokeh”. Dat laatste is onder meer mogelijk dankzij de negen afgeronde lamellen van het f/2.8-diafragma.

Optisch ontwerp Nikkor Z 28-75mm

In de behuizing bevinden zich vijftien elementen in twaalf groepen. Daaronder bevinden zich één super ED-element, één ED-element en drie asferische lenselementen die voor een optimaal scherp en foutloos beeld moeten zorgen. In tegenstelling tot het S-alternatief heeft deze intern geen speciale coatings op de lenselementen. Het interne scherpstelsysteem kan in de groothoekstand vanaf 19 centimeter, in uitgezoomde modus op 75 mm is dat 39 centimeter. De maximale vergrotingsfactor van de zoom is 0,34 x.

De nieuwe Nikkor is stofbestendig en druipwaterdicht en heeft een filtermaat van 67 mm. De coating op het voorste lenselement zorgt ervoor dat het objectief gemakkelijk te reinigen is.

Ook interessant voor filmers

Het fullframe Z-objectief is ook geschikt voor video, zodat er zowel weidse overzichtshots én opnamen met een gemiddelde telezoom mee kunt maken. Daarbij onderdrukt het variaties in brandpuntsafstand, zodat je de scherpstelling kunt aanpassen zonder de beeldhoek van de opname te beïnvloeden.

Ook ideaal voor filmers is dat de scherpstelling soepel en geluidloos gebeurt. Dankzij de vloeiende diafragmaregeling zijn natuurlijk uitziende verschuivingen in helderheid mogelijk. Omdat de instelring geen klikgeluiden maakt, kan je die bij het filmen gebruiken om handmatig scherp te stellen of om het diafragma, de ISO-gevoeligheid of de belichtingscorrectie aan te passen.

De Nikkor Z 28-75mm f/2.8 is vanaf de tweede helft van januari 2022 beschikbaar aan de adviesprijs van 1049 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in