Nikkor Z 24-70

Met de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S introduceert Nikon een lichtsterkere variant van zijn standaardzoomobjectief met Z-lensvatting. Ik was benieuwd of deze lens mij net zo wist te imponeren als mijn zeer gewaardeerde klassieker Nikkor 24-70mm f/2.8 G ED. Tekst en foto’s door Edwin Giesbers Voor tal van (professionele) fotografen was de Nikon 24-70mm f/2.8 G […]

Met de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S introduceert Nikon een lichtsterkere variant van zijn standaardzoomobjectief met Z-lensvatting. Ik was benieuwd of deze lens mij net zo wist te imponeren als mijn zeer gewaardeerde klassieker Nikkor 24-70mm f/2.8 G ED.

Tekst en foto’s door Edwin Giesbers
Voor tal van (professionele) fotografen was de Nikon 24-70mm f/2.8 G ED het traditionele werkpaard door zijn inzetbaarheid, kwaliteit en lichtsterkte. In uiteenlopende genres van de fotografie als landschapsfotografie, portretfotografie en reportagefotografie was en is het een van de meest gebruikte objectieven. Met de komst van de Nikon Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S is dit type lens nu ook beschikbaar voor fotografen die werken met de fullframesysteemcamera’s Z6 en Z7. Later in het jaar zal ook de interessante aanvulling hierop – de Nikon Z 70-100 mm f/2.8 – samen met de Z 58mm f/0.95 beschikbaar komen.
De eerder geïntroduceerde, maar minder lichtsterke Z 24-70mm f/4.0 was al zeer positief ontvangen. Met een lichtsterkte van f/2.8 is het werkgebied van de nieuweling – bij weinig licht – dus een stuk groter. Ook liefhebbers van weinig scherptediepte zullen met de grotere diafragmaring in hun nopjes zijn. Ook de afdichtingen tegen weersinvloeden en het complexer optisch ontwerp met in totaal 17 elementen in 15 groepen (versus 14 elementen in 11 groepen bij de f/4.0-versie) belooft veel goeds.

Nikkor Z 24-70
Molen in de omgeving van Uden. Door iets in te zoomen (57 mm) kadreer je de molen en de spiegeling zonder teveel omgeving. (f/11, 1/500, ISO 200, 57 mm)

Bouw en bediening

Natuurlijk is de 2.8-versie zwaarder dan zijn 4.0-broer, maar vergeleken met de oudere Nikon 24-70mm f/2.8 G ED weer 25 procent lichter en ook 18 procent kleiner – geheel passend binnen de filosofie bij de systeemcamera’s die vooral in formaat en gewicht zo aanspreken ten opzichte van FD- en DX-spiegelreflexcamera’s. Voor de optiek heeft Nikon alles uit de kast gehaald en gebruikgemaakt van de nieuwste optische technologieën met onder andere twee ED-glaselementen en vier asferische lenselementen. In de praktijk resulteert dit in bijna geen vignettering en een scherpte van rand tot rand, die zelfs bij f/2.8 zeer goed is.
Ook heeft Nikon gewerkt aan de ontwikkeling van een coating die voor het eerst op dit objectief wordt toegepast: de Arneo-coating. In combinatie met de Nano Crystal-coating zorgt de nieuwe coating voor veel betere prestaties bij reflecties en invallend licht. De Nano Crystal-coating reduceert schittering bij tegenlicht vanuit diagonale hoeken, terwijl de Arneo-coating de lichtreflecties uit verticale hoeken aanpakt. In de praktijk komt het neer op veel minder vervelende lichtreflecties, flare en ghosting.
Het objectief voelt uitermate degelijk aan, en gemonteerd op de Nikon Z7 ligt de combinatie heel prettig in de hand. Meegeleverde accessoires zijn een lenstas, een front- en achterlensdop en een zonnekap. Het objectief heeft drie ringen: één voor de verstelling van de brandpuntsafstand van 24 tot 70 mm, één voor instelling van het diafragma en één voor handmatige scherpstelling. Het is ook het eerste objectief binnen de Z-serie met een onafhankelijke focusring, naast de aanpasbare bedieningsring. Al deze ringen lopen soepel en door de geringe weerstand zijn ze prettig te bedienen.
Het objectief heeft ook een OLED-informatiescherm waarop, na een druk op de DISP-knop, snel de brandpuntsafstand, het diafragma, de scherpstelafstand en de scherptediepte direct van het objectief zijn af te lezen. Vooral dit laatste zal voor landschapsfotografen – die altijd graag de scherptediepte willen weten – als muziek in de oren klinken. In het analoog tijdperk stond deze scherptediepte-schaal namelijk vrijwel altijd op het objectief, maar in het digitale tijdperk is dit op een lens geen algemene informatie meer. Dat is jammer als je wilt weten vanaf waar tot waar bij een bepaald diafragma de scherptediepte loopt. Goed van Nikon dat ze die informatie weer beschikbaar maakt op een objectief.
Ook zit er een AF-MF-schakelaar op het objectief. In de AF-stand kan de autofocus overigens overruled worden door aan de MF-ring te draaien. Over autofocus gesproken: die werkt uitermate snel en geruisloos, ook bij mindere lichtsituaties. Op de zijkant van het objectief bevindt zich ook de L-Fn-knop (Lens Function), waaraan je een van maar liefst 21 functies kunt toewijzen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld AF- of lichtmeting-lock en bracketing.

Hatertse vennen bij Nijmegen. Met de  24mm-groothoek zijn weidse foto’s mogelijk. Hier leiden de stronken op de voorgrond je de foto in. (f/10, 1/320, ISO 400, 24 mm)

Prestaties

De afbeeldingskwaliteit van de met de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S gemaakte foto’s is buitengewoon hoog. In combinatie met de kwaliteit van de fullframe Nikon Z7 tonen een aantal van de landschapsfoto’s die ik heb gemaakt de fijnst mogelijke details. Was het vroeger nodig om 1 à 2 stops te diafragmeren om een acceptabele kwaliteit te krijgen, bij dit objectief is de kwaliteit zelfs bij open diafragma bijzonder goed. Dat maakt het werkgebied een stuk groter. Je kunt bijvoorbeeld met diafragma f/2.8 heel selectief werken met scherpte en onscherpte.
Frappant is om te zien hoe het onderwerp waarop is scherpgesteld prachtig uit het beeld lijkt te schieten te midden van een onscherpe voor – en achtergrond. Een mooi visueel effect! Daarbij zorgen de negen diafragmalamellen ook voor een mooie bokeh. De minimale instelafstand van 0.38 centimeter op elke brandpuntsafstand is prima te noemen. Je kunt hiermee ook fijne close-ups maken.

Nikkor Z 24-70
Boomschors (Hatertse vennen). Op de kortste instelafstand van 38 cm zijn op 70 mm ook prima close-upfoto’s te maken. (f/7.1, 1/250, ISO 400, 70 mm)

Conclusie

Al met al heeft Nikon een prachtig objectief op de markt gezet. Toegegeven, de aanschafprijs is niet mis, maar daar krijg je dan ook een objectief voor die voor veel fotografen als ‘standaard’ objectief gebruikt zal worden en optimaal presteert, ook bij gering licht. Dankzij zijn afdichtingen blijft de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S ook bij slechte weersomstandigheden bruikbaar, en is het met recht Nikons nieuwe werkpaard voor het Z-systeem.
De adviesprijs van de Nikkor Z 24-70mm f/2.8 S is 2.499 euro.

Nikkor Z 24-70
Bloeiende wilgenkatjes op de Hatertse vennen. Op 70 mm laat het objectief ook een fijne en rustige onscherpte (bokeh) zien. (f/5, 1/1600, ISO 400, 70 mm)
AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.