GR IIIx

De nieuwe GR IIIx is weer gericht op straatfotografen en krijgt een lens die beter overeenkomt met het menselijke blikveld.

Ricoh komt met een geüpgradede versie van zijn GR III, de GR IIIx. De basis van de compactcamera voor straatfotografen is hetzelfde gebleven, hoewel de nieuweling een 40mm F2.8-lens, een gemoderniseerde beeldprocessor en andere verbeteringen meekrijgt.

De camera is met 110 x 62 x 35 mm weer net zo compact als zijn voorganger en weegt slechts 262 gram inclusief batterij en SD-geheugenkaart. Ook maakt de GR IIIx maakt gebruik van dezelfde APS-C-sensor van 24 megapixels. Die kan RAW-beelden in 14-bit registreren en heeft een gevoeligheid van ISO 102.400. De gegevens worden verwerkt door de bijgewerkte GR Engine 6-beeldprocessor. In de body bevindt zich ook een beeldstabilisator over drie assen, die een voordeel van vier stops oplevert.

De opvallendste verandering is de nieuwe lens. Waar de vorige GR’s gebruikmaakten van een 28mm-lens, heeft de GR IIIx een 40mm-objectief (kleinbeeldequivalent). Daardoor levert de camera beelden met een kijkhoek die beter overeenkomen met het menselijke blikveld. De twee asferische elementen in het optisch ontwerp minimaliseren vervorming en chromatische aberratie. Het diafragma kan van f/2.8 tot f/16 worden ingesteld en bestaat uit negen lamellen.

GR IIIx heeft hybride focus

Scherpstellen kan je met de GR IIIx op onderwerpen die minimaal 12 cm van de lens zijn verwijderd. Voor de automatische focus gebruikt de camera zowel contrast- als fasedetecitepunten. Het AF-systeem kan gezichten en ogen detecteren en daarop focussen. Zijn er meerdere personen in beeld, dan blijft het systeem zich richten op de hoofdpersoon. Wil je de scherpstelling op de andere, dan kan je dat met een tik op het 3-inch-touchscreen aangeven. Deze oog- en gezichtsdetectie komt middels een firmware-update ook voor de GR III beschikbaar.

Voor de draadloze communicatie heeft de GR IIIx wifi en Bluetooth aan boord. De USB-C-poort kan worden gebruik om beelden over te zetten en om de camera op te laden. Bovenop bevindt zich een hotshoe waarop je een flitser of trigger kan aansluiten.

De Ricoh GR IIIx is nu vooraf te bestellen voor een prijs van 999 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in