TTArtisan 7.5mm

De TTArtisan 7.5mm F2 kan je voor nog geen 150 euro in huis hebben. De fisheye lens is geoptimaliseerd voor APS-C-camera's.Op de hoogte blijven van onze nieuwste artikelen?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en ontvang elke week onze beste artikelen in je mailbox.


De Chinese lens- en accessoirefabrikant TTArtisan heeft een budget-fisheye geïntroduceerd met een brandpuntsafstand van 7.5mm en een maximale opening van f/2.0. Het objectief is verkrijgbaar voor maar liefst zeven cameralenssystemen: Nikon Z, Micro Four Thirds, Leica L, Canon RF en EOS-M, Fujifilm X en Sony E.

Daarbij moeten full-frame eigenaars zich wel bewust zijn van het feit dat de fisheye is ontworpen voor APS-C-sensors. Om cirkelvormige vignettering te voorkomen moeten zij met deze lens daarom in cropmodus fotograferen. Schieten ze in full-frame modus, dan kunnen ze de vignettering softwarematig in de nabewerking verwijderen door het beeld uit te snijden.

Specificaties TTArtisan 7.5mm

De interne optica van het objectief bestaat uit elf lenselementen die zijn verdeeld in acht groepen. Daarvan zijn er vijf van speciale glassoorten gemaakt om diverse optische fouten te minimaliseren. Het geheel zorgt voor een beeldhoek van 180 graden APS-C-formaat, bij MFT is dat ongeveer 150 graden.

De 7.5mm heeft een diafragma dat is opgebouwd met zeven lamellen en kan worden ingesteld van f/2 tot en met f/11. Scherpstellen kan enkel handmatig en op onderwerpen die minimaal 12,5 centimeter van de lens verwijderd zijn.

Er is geen schroefdraad voor filters aanwezig, omdat het voorste, bolvormige element te ver uitsteekt. Wel levert TTArtisan een ND1000 filter mee, dat aan de achterzijde van de lens bevestigd en gedraaid kan worden. Deze zorgt voor een belichtingsreductie van 10 stops, waardoor een groter diafragma of langere sluitertijden mogelijk zijn. Wil je andere filters voor de lens, dan kun je een adapter gebruiken.

Je kan de TTArtisan 7.5mm F2 fisheye bestellen op de website van het bedrijf. Daar kost de lens 149 dollar, waar nog zo’n 20 dollar aan verzendkosten bovenop komen. Omgerekend kan je de lens dus voor circa 145 euro in huis hebben.

Bekijk hier een aantal voorbeeldfoto’s gemaakt met de TTArtisan 7.5mm F2.Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in