dual fisheye

De dual fisheye bestaat uit twee identieke objectieven, die hun beelden uitgelijnd en gesynchroniseerd op de sensor van de camera projecteren.

Met de Canon RF 5,2 mm F2.8L DUAL FISHEYE lanceert Canon zijn eerste verwisselbare VR-lens. Het objectief is ontworpen om het instellen en vastleggen van 180° VR-video en foto’s te vereenvoudigen. De tweeogige lens werkt vooralsnog enkel met de Canon EOS R5.

Canon introduceert naast de lens ook speciale software voor het maken van VR-content, EOS VR Utility. Bovendien is de EOS VR plug-in voor Premiere Pro beschikbaar, die de workflow voor de 180° VR-postproductieproces met het videobewerkingsprogramma van Adobe versoepelt.

De Canon RF 5,2 mm F2.8L DUAL FISHEYE is ontwikkeld als antwoord op de vraag naar hoogwaardige 3D 180° VR-content. VR is in verschillende sectoren in opkomst. Het wordt steeds vaker gebruikt bij training, reizen, sportregistraties en live-evenementen. Met de introductie van de soft- en hardware wilt Canon het hele proces van toe en met postproductie eenvoudiger maken.

Twee identieke fisheye-lenzen

Het nieuwe objectief heeft twee naar voren gerichte fisheye-lenzen, die een breed gezichtsveld van 190 graden bieden. De interne optica is zo ontworpen dat de beelden daarvan op de sensor van de camera worden geprojecteerd. Omdat de uitlijning en synchronisatie dus in het objectief gebeurt en rechtstreeks uit de camera beschikbaar is, is Canons VR-opstelling eenvoudiger dan een systeem met twee camera’s. In het optisch systeem zijn twaalf elementen in tien groepen opgenomen, waaronder twee UD-lenselementen. Samen met speciale coatings moeten die garant staan voor een professionele scherpte, hoge contrasten en minder reflecties en overstraling.

dual fisheye

Het werken met de projecties van twee identieke objectieven op één sensor betekent bovendien dat deze dezelfde kenmerken hebben. Subtiele verschillen in bijvoorbeeld beeldkwaliteit en belichting, waar andere tweesensorsystemen last van kunnen hebben, komen in Canons systeem daarom niet voor. Beide fisheyes beschikken over een diafragma van maximaal f/2.8. De twee zijn nauwkeurig gesynchroniseerd, zodat de belichting op de sensor consistent is.

De fisheye is middels een rubberen ring op de lensvatting beschermd tegen stof en vocht. Canon heeft aan de achterzijde ook ene gelatinefilterhouder ingebouwd. Daarin kun je gelatine ND-filters van derden plaatsen om ‘normale’ sluitertijden en diafragma’s te behouden bij opnamen in heldere omstandigheden.

Wil je weten hoe je zelf VR-beelden maakt? Kattoo Hillewaere schreef er een uitgebreid artikel over.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in