Photography Awards 2021
© Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional, Portraiture, 2021 Sony World Photography Awards

De Sony World Photography Awards 2021 is een van de grootste fotowedstrijden ter wereld. Vandaag zijn de winnaars bekendgemaakt.

Vandaag heeft de World Photography Organisation de winnaars van de Sony World Photography Awards 2021 bekendgemaakt. De titel van Photographer of the Year en de bijbehorende prijs van 25.000 dollar gaat dit jaar naar de Britse fotograaf Craig Easton voor zijn serie Bank Top. Ook zijn de tien categoriewinnaars van de Professional-competitie en de winnaars van de Open-, Studenten- en Jeugdcompetities gepresenteerd. Helaas vielen de twee Belgische finalisten dit jaar niet verder in de prijzen, voor hen bleef het op een eervolle vermelding op de shortlist.

Craig Easton werkte voor Bank Top samen met schrijver en wetenschapper Abdul Aziz Hafiz. Het project bestudeert de (verkeerde) manier waarop gemeenschappen in Noord-Engeland worden gepresenteerd. De focus ligt op de hechte buurt Bank Top in Blackburn. Het project vloeit voort uit het project Kick Down the Barriers van het Blackburn Museum & Art Gallery. Dat werd opgezet als reactie op berichten in de media waarin de stad werd voorgesteld als “de meeste gesegregeerde van Groot-Brittannië”. In een poging dit idee te ontkrachten, nodigde het museum kunstenaars en schrijvers uit om samen met de locals een degelijk en waarheidsgetrouw beeld van hun gemeenschappen te schetsen.

© Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional, Portraiture, 2021 Sony World Photography Awards

Beeld en tekst gaan samen

Easton en Hafiz werkten een jaar nauw samen met lokale inwoners om hun verhalen en ervaringen te onderzoeken. Het resultaat is een serie zwart-witportretten met begeleidende teksten. Hierin beklemtonen ze problemen als sociale achterstand, huisvesting, werkloosheid, immigratie en de impact van de vroegere en huidige buitenlandse politiek. Ze geven context over hoe deze gemeenschappen tot stand kwamen en bieden een inzicht in hoe ze nu samen groeien.

© Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional, Portraiture, 2021 Sony World Photography Awards

Volgens Mike Trow, de voorzitter van de SWPA 2021, maakt de intentie, de toewijding en het begrip dat Craig erin legt het project zo indrukwekkend. “Hij heeft nauw samengewerkt met schrijver Abdul Aziz Hafiz om een compleet werk te maken. Daarmee erkent hij stilzwijgend dat voor een delicaat project als dit, ook woorden ertoe doen. De mensen hebben niet per se gevraagd gefotografeerd te worden, maar Craig wist hun vertrouwen te winnen. Ze kijken onbeschroomd naar de camera en we zien wederzijds begrip tussen maker en onderwerp. Het morele gewicht maakt dit werk zo belangrijk en prijzenswaardig.”

De serie past bij Eastons eerdere werk in de regio. Zo maakte hij er Thatcher’s Children, een onderzoek naar het chronische karakter van armoede voor drie generaties van één familie. Ook zijn serie Sixteen speelt zich hier af. Dat geeft een kijkje in de dromen, ambities en angsten van zestienjarigen uit alle lagen van de bevolking.

© Craig Easton, United Kingdom, Photographer of the Year, Professional, Portraiture, 2021 Sony World Photography Awards

Overige winnaars SWPA 2021

De Open competitie van de Sony World Photography Awards geeft aandacht aan de kracht van losse beelden. De winnende afbeeldingen zijn geselecteerd vanwege hun vermogen om een opmerkelijk visueel verhaal te communiceren. Ook technische uitmuntendheid speelt een belangrijke rol. Uit de tien winnaars in de open categorie is Tamary Kudita (Zimbabwe) uitgeroepen tot Open Photographer of the Year 2021.

Kudita won met haar markante portret African Victorian dat ze indiende in de categorie Creative. De foto toont een jonge zwarte vrouw gekleed in een Victoriaanse jurk met traditioneel kookgerei van de Shona. Het beeld verwijst naar de stereotiepe contextualisering van zwarte vrouwen. Het biedt een alternatieve visuele taal die een veelzijdige Afrikaanse identiteit toont.

©Tamary Kudita, Zimbabwe, Open Photographer of the Year, Open competition, Creative, Sony World Photography Awards 2021

De Zuid-Afrikaanse Coenraad Heinz Torlage is uitgeroepen tot Student Photographer of the Year 2021. Torlage is uitgekozen vanwege zijn serie Young Farmers. Hierin laat hij zien hoe hij en zijn tijdgenoten de wereld zien en hoe ze haar ten goede willen veranderen. Torlage groeide zelf op op een boerderij en fotografeerde de volgende generatie boeren. Zij worden geconfronteerd met problemen als extreme droogte, veiligheid en discussies over de eigendom van grond. Dit terwijl ze willen bijdragen aan een eerlijkere, rechtvaardige toekomst van duurzaamheid en voedselveiligheid.

Photography Awards 2021
© Coenraad Heinz Torlage, Student Photographer of the Year, Academy of Design and Photography, South Africa, Student Competition, Sony World Photography Awards 2021

De negentienjarige Pubarun Basu heeft de titel Youth Photographer of the Year 2021 gewonnen met zijn foto No Escape from Reality. De foto toont schaduwen van spijlen die op gordijnen worden geprojecteerd. Daardoor ontstaat de illusie van gevangenistralies met handen die een poging lijken te doen om uit te breken. De illusie van schaduwen en handbewegingen brengen een gevoel van vastzitten over, wat zoveel mensen het afgelopen jaar hebben ervaren.

© Pubarun Basu, India, Youth Photographer of the Year, Youth competition, Composition and Design, Sony World Photography Awards 2021

Voor de 2021-editie van de Sony World Photography Awards zijn er meer dan 330.000 afbeeldingen uit 220 landen voor de Open categorie. Meer 145.000 fotografen namen deel aan de tien categorieën van de Professional competitie. Dat is het hoogste aantal inzendingen tot nu toe.

In onderstaande video worden de winnende fotografen en hun foto’s gepresenteerd. Op de website van organisator World Photography Organisation kan je ze alle beelden in een virtuele tentoonstelling bekijken.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in