a7R IV

Zonder nadere uitleg krijgen de Sony a7R IV en a7R III betere displays en kleine wijzigingen. Niet bekend is of ook de prijzen veranderen.

Op de website van Sony zijn plots twee nieuwe camera’s opgedoken. Hoewel, bij nadere beschouwing blijkt het om varianten van de full-frames a7R III en a7R IV te gaan. Sony heeft aan de typeaanduiding van beide camera’s de letter A toegevoegd. Meestal geeft dat aan dat een model is aangepast voor astrofotografie (zoals bij Canons Ra), maar in dit geval zijn de twee topcamera’s op een aantal gebieden verbeterd.  

De verschillen worden pas duidelijk als je de specificaties van de originelen met die van de A-versies vergelijkt. De originele a7R III (type ILCE-7RM3) en de originele a7R IV (type ILCE-7RM4) zijn geïntroduceerd met een lcd-scherm met 1,44 beeldpunten. Op de nu verkrijgbare camera’s met modelnummers ILCE-7RM3A en ILCE-7RM4A zijn schermpjes bevestigd met 2,36 miljoen dots. Dat is natuurlijk een welkome verbetering.

Meer veranderingen a7R IV en a7R III

Op de ‘nieuwe’ camera’s is ook het Sony-logo onder het lcd-scherm verdwenen. Daarnaast is uit de informatie op de website af te leiden dat de batterijlevensduur wat lager is. Met een volle accu kan je nu zo’n tien foto’s minder maken. Wellicht heeft dat te maken met het feit dat er voor het nieuwe display meer pixels moeten worden verlicht. De laatste bekende verandering is dat beide camera’s nu USB 3.2 ondersteunen. Alle overige specificaties, zoals de 42MP-beeldsensor in de a7R III en de 61MP-sensor in de A7R IV, lijken ongewijzigd.

Sony’s website vermeldt (nog) niet wat de prijzen van de nieuwe camera’s zal zijn. Ook in de bekende online fotografieshops konden we de modellen nog niet terugvinden. Was je van plan een a7R III of IV aan te schaffen, dan wil je wellicht nog even wachten op de verbeterde versies.

Het is niet bekend wat de reden achter de verrassende en stille wijzigingen zijn. Wellicht heeft het te maken met een probleem in de aanlevering van onderdelen voor de camera’s. We hebben Sony om een toelichting gevraagd en laten het weten zodra we een reactie hebben ontvangen.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in