De A7R III legt beelden vol detail vast.

De Sony A7R III is een systeemcamera die het beste van twee werelden biedt: een hoge resolutie van 42 megapixel en een snelheid van 10 beelden per seconde. We stellen deze nieuwe topper op de proef.   De Sony A7R III gebruikt dezelfde 42 megapixelsensor als de A7R II, maar voegt daar een veel krachtigere […]

De Sony A7R III is een systeemcamera die het beste van twee werelden biedt: een hoge resolutie van 42 megapixel en een snelheid van 10 beelden per seconde. We stellen deze nieuwe topper op de proef.
 
De Sony A7R III gebruikt dezelfde 42 megapixelsensor als de A7R II, maar voegt daar een veel krachtigere beeldprocessor aan toe. Daarmee haalt de camera in volle resolutie een snelheid van 10 opnames per seconde – lager dan de 20 per seconde van de Sony A9 (lees onze test), maar zonder meer indrukwekkend voor een camera met zoveel pixels. De A7R III houdt dat sneltempo vol voor 28 (ongecomprimeerd raw-formaat) tot 77 (gecomprimeerd raw- of jpeg-formaat) opeenvolgende beelden. De boodschap is duidelijk: wat Nikon kan met de D850, kan Sony ook.

Bouw en bediening

De A7R III is meteen herkenbaar als een full-frame systeemcamera van Sony; hij heeft nagenoeg dezelfde afmetingen als zijn voorganger en doet eer aan de benaming compacte systeemcamera. Tegelijk erft hij heel wat verbeteringen van de A9. Zo zijn er een AF-ON knop en een joystick om het autofocuspunt te selecteren. De Record-knop is beter gepositioneerd en het wieltje om het menu in te stellen is groter en daardoor makkelijker te bedienen.

De A7R III kreeg de AF-On knop en de joystick van de A9.

 
Net als de A9 bevat de A7R III een grote elektronische zoeker met een hoge resolutie (3,7 miljoen dots) die een scherp en helder beeld toont. In de snelste H+ modus (10 beelden per seconde) is er, evenmin als bij de A9, ‘blackout’: het zoekerbeeld wordt niet zwart tussen twee opnames. Maar het beeld dat je ziet in de zoeker is dan wel een fractie vertraagd. In de H-modus (8 beelden per seconde) zie je een ‘live’ beeld in de zoeker, ten koste van een korte blackout tussen twee opnames.
Het lcd-scherm aan de achterkant kan kantelen, handig als de camera op statief staat. Het kan helaas niet helemaal uitklappen en roteren, zoals het scherm van de systeemcamera’s van Olympus en Panasonic. Net als de A9 bevat de nieuwkomer twee slots voor SD-geheugenkaarten, waarvan één voor het snelle UHS-II type. Naast een klassieke micro-usb poort is er nu ook een moderne usb-c aansluiting.
Net als de A9 bevat de A7R III twee slots voor SD-geheugenkaarten.

 
Het cameramenu is, zoals gebruikelijk bij Sony, bijzonder uitgebreid, met liefst 181 instellingen, verspreid over 35 pagina’s. Het nadeel is dat vaak gebruikte functies, zoals het formatteren van een geheugenkaart, diep in het menu zitten. Je kan de opties die je zelf vaak gebruikt best toevoegen aan het ‘My Menu’ tabblad. Bovendien laat de A7R III je toe om functies toe te wijzen aan de vier Custom-knoppen, en ook om een combinatie van opnamemodus, transportmodus, autofocusinstellingen, lichtmeetmethode en gevoeligheid op te slaan als eigen gebruikersinstelling. Je kan er zo drie definiëren, en door die aan een knop toe te wijzen snel wisselen. Handig, maar niet echt duidelijk in het menu, waar deze functie ‘Aang. oproep vergr.’ heet. (In het Engels is het wat duidelijker: Recall Custom hold). Om het meeste uit de camera te halen, moet je echt wel tijd uittrekken om de handleiding door te nemen.

Autofocus

Het autofocussysteem van de A7R III is een hybride systeem. Op de sensor zijn 399 autofocuspunten met fasedetectie geplaatst, die zorgen voor een snelle autofocus en voor het volgen van bewegende onderwerpen. Deze AF-punten dekken 68% van het beeldveld af. Ze worden aangevuld door 425 contrastgebaseerde autofocuspunten. Het systeem is volgens Sony dubbel zo snel als dat van zijn voorganger, en dat bleek in mijn tests te kloppen. Bij goede lichtomstandigheden is de focus razendsnel en trefzeker. In donkere omstandigheden gaat de scherpstelling wat trager, maar sneller dan op de A7R II. Ook bij het volgen van bewegende onderwerpen brengt de de A7R III het er veel beter van af. Wie overwegend sport en actie fotografeert, is beter af met de A9, die vooral bij onvoorspelbaar bewegende onderwerpen zijn troeven toont. In reeksopnames met de A7R III zitten meer onscherpe beelden dan bij het topmodel.

Met de Eye AF functie ligt de autofocus (bijna) altijd exact op het oog.

 
Portretfotografen moeten zeker de Eye AF functie proberen. Deze debuteerde op de A7R II maar werkt nu veel betrouwbaarder. Standaard is deze functie toegewezen aan de centrale knop in het menuwiel achteraan op de camera. Als je deze indrukt, gaat de camera eerst op zoek naar een gezicht, detecteert vervolgens de ogen, en stelt dan automatisch scherp op het dichtsbijzijnde oog. Als je model beweegt, blijft Eye AF scherpstellen op het oog zolang je de knop ingedrukt houdt. Dat werkt meestal goed, ook aan 10 beelden per seconde.

Prestaties

De A7R III gebruikt dezelfde 42 megapixelsensor als zijn voorganger, en legt daarmee beelden vol detail vast. In landschappen kun je de blaadjes aan de takken tellen, in portretten zie je elke porie in de huid. Om de maximale resolutie uit de sensor te halen, zit er geen laagdoorlaatfilter (low-pass filter) voor, en dus word je soms geconfronteerd met moiré: een interferentiepatroon dat ontstaat als het pixelraster van de sensor interfereert met fijne structuren in bijvoorbeeld stof. In een studioshoot zag ik het bijvoorbeeld als paarse en groene vlekken op een grijs t-shirt. Moiré kun je wegwerken in nabewerking, en is dus niet het einde van de wereld.

De 42 megapixelsensor legt elk veertje van deze reiger vast.

 
De kleurweergave is uitstekend, met natuurlijke huidtinten. De automatische witbalans werkt goed. De ruisonderdrukking in de camera werkt tot aan ISO 3.200 ruis weg zonder al te veel impact op de scherpte. Ook de kwaliteit van video (in 4K resolutie) is prima.
Nog geen half jaar na de A9 levert Sony alweer een absoluut toptoestel; de beeldkwaliteit van zijn voorganger werd nog verbeterd, en de bediening is makkelijker gemaakt. Zuiver voor sport en actie heeft de A9 een streepje voor, maar voor allroundgebruik is de A7R III de beste full-frame systeemcamera die je vandaag kan kopen.
Prijs:3.500 euro (body)
 

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.