Sony-lenzen

De drie nieuwe Sony-lenzen hebben dezelfde afmetingen en bedieningselementen en zijn daardoor makkelijk uitwisselbaar.

Met de FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G en FE 24mm F2.8 G brengt Sony drie primes die makkelijk uitwisselbaar zijn. Ze zijn namelijk even groot: alle drie meten ze een diameter van 68 mm en een lengte van 45 mm. Daarnaast hebben de lenzen dezelfde filterdiameter van 49 mm. Ook het gewicht van de Sony-lenzen loopt niet sterk uiteen: de 50mm weegt 174 gram, de 40mm 173 en de 24mm 162 gram.

De primes zijn voorzien van een aluminium cilinderhuis met een hoogwaardige afwerking. De lenzen zijn stof- en vochtbestendig en daardoor in elke buitenomgeving inzetbaar. Hoewel de drie een vergelijkbaar uiterlijk hebben, zie je dankzij de brandpuntmarkering duidelijk welk objectief je in handen hebt.

Het trio is voorzien van AF/MF-schakelaar en een diafragmaring waarvan je het klikken kan uitschakelen. Ook hebben ze een scherpstelvergrendelingsknop, die je kan aanpassen in het menu van de camera. Dankzij Linear Response MF reageert de scherpstelring lineair bij het handmatig focussen, wat een nauwkeurige fijnaanpassing mogelijk maakt.

Advertentie

Sony-lenzen

Interne optica Sony-lenzen

De volgens Sony hoge beeldkwaliteit van de FE 50mm F2.5 G, FE 40mm F2.5 G en FE 24mm F2.8 G wordt bereikt door een nieuw ontwikkeld optisch systeem. Daarbinnen bevinden zich asferische elementen en ED-glaselementen (Extra-low Dispersion), die kleurfranjes onderdrukken. De asferische elementen zorgen een hoge resolutie, ook in de hoeken van het beeld. Dit is zelfs mogelijk bij het grootste diafragma met een geringe scherptediepte.

Ook moeten de drie nieuwelingen, net als andere G-lenzen, een mooi bokeh produceren. Een cirkelvormig diafragma moet dit mogelijk maken. De drie primes bieden elk een brandpuntsafstand voor specifieke opnames. De 50mm-lens is goed voor portretten, de 40mm voor foto’s of filmopnamen en de 24mm lens voor landschapsfoto’s. De 50mm heeft een minimale scherpstelafstand van 35 centimeter in AF-stand, bij manuele focus is dat nog vier centimeter minder. Bij de 40mm-prime zijn deze cijfers 28 en 25 centimeter, bij de 24mm 24 en 18 centimeter.  

Alle drie de primes zijn voorzien van twee lineaire motoren. Die zorgen voor snelle en nauwkeurige autofocus en werken optimaal samen met de trackingfuncties van de camera’s. De lenzen zijn hierom ook geschikt voor het vastleggen van bewegende onderwerpen. Daarnaast is de AF stil, zodat filmopnamen zonder motorgeluid wordt vastgelegd. .

De nieuwe Sony-lenzen zijn vanaf april verkrijgbaar, ze hebben alle drie een adviesprijs van 700 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in