NiSi F4/15mm

Met de NiSi F4/15mm zet de filterfabrikant zijn eerste stappen op de objectievenmarkt. De ultragroothoek komt er voor verschillende spiegelloze camera's.

NiSi ken je waarschijnlijk als fabrikant van filters en filterhouders. Het bedrijf heeft zijn technologische kennis in het vervaardigen van hoogwaardig glas nu ingezet voor een volgende stap, de ontwikkeling van een objectief. Het resultaat: de NiSi F/4/15mm.

Het ultragroothoekobjectief heeft een beeldhoek van maar liefst 112 graden (78 graden bij APS-C-camera’s). De meeste van dit soort objectieven hebben een grote bolle frontlens, waardoor je er geen filters op kan schroeven. NiSi heeft de F4/15mm echter voorzien van een ontwerp met een standaard 72mm-filterdraad. Hierdoor kan je het objectief voorzien van bijvoorbeeld de V6-filterhouder voor de vierkante 100mm ND- en GND-filters van het bedrijf. Ook ronde 72mm-filters passen rechtstreeks op het objectief.

Optisch ontwerp NiSi F4/15mm

Het optisch ontwerp van de NiSi F4/15mm is afgestemd op de sensors van spiegelloze camera’s om een hoge beeldscherpte van het centrum tot aan de randen van het beeld te bewerkstelligen. Daarvoor verantwoordelijk zijn twaalf lenselementen verdeeld in tien groepen. Daaronder bevinden zich twee ED-lenselementen en een dubbel asferisch element, die chromatische aberratie en vertekening verminderen. NiSi heeft zelf een antireflectiecoating ontwikkeld. Die moet er samen met de beschermende harde coating en de metalen behuizing en bajonet voor zorgen dat het objectief onder de meest uiteenlopende omstandigheden blijft presteren.

NiSi heeft de F4/15mm voorzien van een 10-bladig diafragma. Daardoor is het mogelijk om bij ieder diafragma, van f/4 tot f/22, een zonnester te krijgen. Het diafragma verhoogt de beeldscherpte omdat het diffractie door te ver diafragmeren kan vermijden.

Met de NiSi F4/15mm stel je enkel handmatig scherp. Daarbij is de scherpstelslag van de ultragroothoek ruim en draait de scherpstelring zeker en soepel. Zo kan je het met een grote nauwkeurigheid op de juiste afstand instellen. Scherpstellen kan vanaf minimaal 20 centimeter afstand van een onderwerp. Het objectief is voorzien van zowel een afstandsschaal als een scherptedieptecontroleschaal op de behuizing.

De NiSi F4/15mm komt beschikbaar met verschillende vattingen. De versies voor Sony FE, Canon RF en Nikon Z zijn vanaf eind januari te koop voor een adviesverkoopprijs van 479 euro. De Fuji X-variant volgt naar verwachting eind februari.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in