50mm f/1.2

Nikon laat zijn Z-lenzenaanbod gestaag groeien. Vandaag komen er een 50mm f/1.2 prime en een 14-24mm f/2.8-zoomobjectief bij.

Nikon heeft twee nieuwe lenzen voor zijn Z-systeem aangekondigd, de Nikkor Z 50mm f/1.2 S en de Nikkor Z 14-24mm S. De laatste is ‘s werelds kortste f/2.8-ultragroothoekzoomobjectief voor fullframes.

De Nikkor Z 50mm f/1.2 S heeft een zeer groot diafragma van f/1.2. Omdat het objectief optimaal gebruikmaakt van de grote hoeveelheid licht die de Z-vatting opvangt, presteert het ook bij weinig licht goed. Het maximale diafragma van f/1.2 biedt uitgebreide controle over de scherptediepte. Nikon zegt dat professionele fotografen een ongelooflijke scherpte van rand tot rand, een adembenemende bokeh en fijn gedetailleerde puntlichtbronnen aan de 50mm kunnen ontlokken.

Meer specs Nikkor Z 50mm f/1.2 S

In het optisch ontwerp zijn de 17 lenselementen in 15 groepen gerangschikt. Onderdeel daarvan zijn twee elementen van ED-glas en drie asferische elementen, die garant staan voor extra heldere beelden. De optica is voorzien van twee coatings (Nano Crystal Coat en ARNEO Coat), waardoor de lens beeldschaduwen en lichtvlekken tegengaat, zelfs in situaties met tegenlicht. Een stille motor is ingebouwd om de autofocusgroep snel en vloeiend aan te drijven. Bij het filmen zou de lens nauwelijks last hebben van focus breathing.

Advertentie

50mm f/1.2

Vanbuiten biedt de 50mm f/1.2 professionele instelmogelijkheden. Het objectief heeft een geluidloze instelring en de Fn-knop is aanpasbaar. Zelfs in een OLED-informatiescherm is voorzien: dat laat je belangrijke opnamegegevens snel en eenvoudig controleren. De body is geheel weerbestendig. Elk beweegbaar deel van de objectiefcilinder is afgedicht en de metalen objectiefvatting heeft rondom een rubberen afdichting.

Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S

De Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S is een ultragroothoekzoom voor Nikon Z. Ook dit objectief met een maximale diafragma van f/2.8 over het gehele bereik biedt zeer goede optische prestaties met een hoge scherpte in zowel centrum als de randen van het beeld.  Ook hier verminderen de Nano Crystal Coat en de ARNEO Coat beeldschaduwen en lichtvlekken drastisch.

De ultragroothoekzoom heeft een robuuste behuizing die is afgedicht rond alle bewegende delen van de objectiefcilinder om stof en vocht buiten te houden. De vatting is gemaakt van aluminiumlegering, wat een lager gewicht en een verhoogde duurzaamheid tot gevolg heeft. Aan de voorkant is het mogelijk om opschroefbare filters van 112 mm samen met de meegeleverde zonnekap te gebruiken. In de filtersleuf aan de achterzijde is plaats voor gelkleurfilters.

De 14-24mm f/2.8 is ook geschikt voor video. De autofocus is vloeiend en geluidloos met vrijwel geen focus breathing of focus-shift tijdens het zoomen. Je krijgt vanuit het objectief de nauwkeurige controle over de scherptediepte.

De Nikkor Z 50mm f/1.2 S is te koop voor een adviesprijs van 2499 euro, de Nikkor Z 14-24mm f/2.8 S voor 2699 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in