FE 14mm F1.8 GM

De FE 14mm F1.8 GM is ontwikkeld voor full-frame body's van Sony en kan met zijn dubbele lineaire motors snel focussen en onderwerpen volgen.

Sony breidt zijn reeks E-mount-lenzen voor full-frames uit met de FE 14mm F1.8 GM. De ultragroothoek is onderdeel van de G Master-serie en is met afmetingen van ongeveer 8,6 x 10 cm opvallend compact. Bovendien is hij zeer licht, de prime weegt slechts 462 gram. Mede dankzij de lichtsterke opening van F1.8 is de groothoek zeer geschikt voor het fotograferen van landschappen, architectuur, sterrenhemels en interieurs.

Het nieuwe objectief beschikt over geavanceerde optische technologie die zorgt voor hoge contrasten. Twee extreem asferisch elementen leveren een zeer hoge resolutie over het hele beeldgebied, zelfs in de hoeken. Daarnaast moeten twee extra-low dispersion glaselementen en één super ED-element garant staan voor optische verfijningen die chromatische aberratie onderdrukken en een uitstekend contrast en nauwkeurige weergave bij alle diafragmaopeningen leveren. Bij opnames in moeilijke lichtomstandigheden maximaliseert de Nano AR Coating II-technologie de helderheid door lichtvlekken en ghosting te verminderen.

FE 14mm F1.8 GM

FE 14mm F1.8 GM ook capabel bij video

De groothoek heeft een minimale focusafstand van 25 centimeter, waardoor de lens ook inzetbaar is voor close-ups en video-opnames. Daarbij produceert het cirkelvormige diafragma met negen lamellen een mooie bokeh, zoals alle G Master-kwaliteitslenzen van Sony.

Het objectief heeft twee extreme dynamic lineaire motoren, die nauwkeurig scherpstellen en onderwerpen kunnen vasthouden. De AF is bovendien stil en heeft een minimale vibratie. Dit biedt soepele focusovergangen, perfect voor videocontent met bijvoorbeeld de a7S III.

De lens is voorzien van meerdere bedieningselementen en functies. Zo biedt ze een Linear Response MF (Manual Focus), een scherpstelstandschakelaar en twee aanpasbare knoppen. De diafragmaring is voorzien van een aan-uitklikschakelaar, zodat je voor video geluidloos van diafragma kan veranderen. Gebruikers kunnen de focusvasthoudknop in het menu van de camera personaliseren met een aantal functies.

De FE 14mm F1.8 GM heeft stof- en vochtbestendig design en een fluorcoating op het frontelement. Daarmee is het voorste lenselement beschermd tegen vingerafdrukken, stof, water, olie en andere verontreinigingen. Dat geldt ook voor het achterelement. Een fluorcoating houdt het oppervlak daarvoor schoon tijdens het wisselen van het achterfilter. De lens heeft bovendien een ingebouwde zonnekap die licht van buitenaf blokkeert, om lichtvlekken en ghosting te voorkomen.

De Sony FE 14mm F1.8 GM is vanaf mei 2021 beschikbaar in de Benelux voor een prijs van 1600 euro.

Bekijk hieronder een aantal foto’s, die Sony-ambassadeurs met FE 14mm F1.8 GM gemaakt hebben.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in