Fujifilm GFX100

Na een firmware-update kan de Fujfilm GFX100 beelden produceren die 400 megapixels groot zijn. Daarvoor is wel extra computersoftware nodig.

Fujifilm heeft een update voor de GFX100 uitgebracht waarmee de grootformaat camera foto’s kan maken met een resolutie van maar liefst 400 megapixels. Deze ongekende resolutie is de grootste ter wereld voor een in de winkel verkrijgbare digitale camera. De functie Pixel Shift Multi-Shot die dit mogelijk maakt, is vooral bedoeld voor het digitaal archiveren van kunstwerken, architecturen en andere culturele activa. Hij zorgt voor een geavanceerde kleurreproductie die kleurtinten zeer realistisch kan vastleggen.

Pixel Shift Multi-Shot is via een gratis firmware-update beschikbaar op de GFX100. Om de beelden te bekomen moet je ook de kosteloze software Pixel Shift Combiner op je pc installeren.

Als je de functie activeert neemt de camera automatisch 16 frames op met een enkele ontspanknop. Daarbij verschuift de beeldsensor van de GFX100 bij elk frame met ultrahoge precisie. Het IBIS-mechanisme van de camera is verantwoordelijk voor de bewegingen van de beeldsensor. De Pixel Shift Combiner-software produceert met al deze informatie van de sensor vervolgens een enkele afbeelding van 400 megapixel. Het programma slaat de bestanden op in het RAW-formaat DNG. Met de fotobewerkingssoftware Capture One 5 kan je de afbeeldingen daarna opslaan in andere formaten.

Fijnere kleurdetails

Over het algemeen neemt een beeldsensor alleen rode (R), groene (G) of blauwe (B) informatie op met elk van zijn pixels. Informatie over de andere twee kleuren wordt geschat en aangevuld op basis van informatie van omringende pixels. De Pixel Shift Multi-Shot-functie maakt automatisch foto’s terwijl de beeldsensor van de camera verschuift om informatie over alle drie de kleuren voor elk van de pixels vast te leggen. Daardoor is een nauwkeurige kleurreproductie mogelijk krijg je een beeldresolutie die de fijnste details kan vastleggen.

Als belangrijkste toepassing van de Pixel Shift Multi-Shot-functie noemt Fujfilm digitale archivering van kunstwerken in hun huidige staat en schoonheid. Het behoud van kunstwerken, architecturen en andere onschatbare culturele activa zonder degradatie ziet het bedrijf als een belangrijke taak voor toekomstige generaties. De functie draagt daaraan bij omdat ze kleuren, texturen en andere fijne details van een breed scala aan items culturele bezittingen kan fotograferen. De foto’s kunnen zo nauwkeurig worden gepresenteerd, zelfs met de sfeer die ze uitstralen.

Fujifilm GFX100

Fujifilm lanceerde de GFX100 in mei 2019. De professionele camera is uitgerust met een grootformaat 102MP-sensor, de X-Processor 4-beeldprocessor en een nauwkeurig in-body beeldstabilisatie. Met de Pixel Shift Multi-Shot-functie is de camera nu beter geschikt voor digitale archivering en algemene fotografie.

De nieuwe firmware inclusief Pixel Shift Multi-Shot, versie 3.0, is direct beschikbaar op de servicepagina van Fujfilm. Daar kan je ook de bijbehorende Pixel Shift Combiner-software downloaden. Die is er in een macOS- en een Windows-versie.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in