Fujifilm GFX100S

De Fujifilm GFX100S herbergt de (verbeterde) technologieën en grootformaat sensor van de GFX100 in een veel compactere behuizing.

Met de GFX100S introduceert Fujifilm vandaag zijn nieuwste GFX-systeemcamera. Net als de andere modellen uit de reeks heeft de nieuwe toevoeging een grote sensor: met een diagonaal van 55 mm is deze 1,7 keer zo groot als een fulllframe model. Toch heeft Fujifilm de camera opvallend compact weten te maken.

De nieuwe GFX is ontwikkeld op basis van de grondbeginselen van de GFX100. De BSI-sensor is ongeveer 44 x 33 mm groot en telt 102 megapixels. Het 5-assig beeldstabilisatiesysteem is door de Fujifilm-ontwikkelaars onder handen genomen en is zo’n 20 procent kleiner en 10 procent lichter dan in de oorspronkelijke camera. Ook aan de sluiter is gewerkt: die is ruim een vijfde kleiner en 16 procent lichter dan de sluiter van de GFX100.

Dankzij deze veranderingen heeft Fujifilm de techniek in een veel kleinere behuizing kunnen onderbrengen. Met afmetingen van circa 15 x 10 x 9 cm is de body van de GFX100S stukken kleiner dan die van de GFX100. Mede dankzij het gereduceerde gewicht van 900 gram is de nieuweling daardoor veel prettiger om ermee op uit te trekken. Ter vergelijking: de GFX weegt zo’n 1,4 kilogram en is 6 centimeter hoger. Ook voor outdoor is de camera geschikt, want de aluminium behuizing is weer- en stofbestendig.  

Autofocus en filmsimulaties

In de GFX100S is een quad-core X-Processor 4 verantwoordelijk voor de verwerking van de data die de 102MP-sensor levert. De camera is ook voorzien van een snel en accuraat scherpstelsysteem met fasedetectie AF over de gehele sensoroppervlakte. De camera stelt binnen 0,18 seconde scherp op een onderwerp en kan dat zelfs bij moeilijke lichtomstandigheden tot -5.5EV. Een vernieuwd algoritme voor het autofocussysteem maakt het mogelijk om bewegende onderwerpen eenvoudig vast te leggen. De camera beschikt over een AF-Tracking systeem en over gezicht- en oogdetectie.

Natuurlijk kunnen gebruikers van de GFX100S ook vertrouwen op de bekende kleurtechnologie van Fujifilm. De camera beschikt over 19 filmsimulaties, waarvan een ‘Nostalgisch Negatief’ een nieuwe simulatie is. Deze doet denken aan de kleurenopnames uit het begin van de jaren zeventig. Foto’s krijgen hiermee een unieke tonaliteit, omdat er een amberkleurige tint aan de hooglichten is toegevoegd. Ook zit er meer saturatie in de schaduwen.

Bedieningselementen

De camera heeft aan de bovenkant van de behuizing een PASM-draaiknop, met zes door de gebruiker zelf in te stellen programma’s. Er is ook een modusschakelaar om snel te wisselen tussen fotografie en filmen. De menu-instellingen worden aan de gekozen modus aangepast. Bovenop is ook een 1,8inch-infoscherm te vinden, waarop je de belichtingsinstellingen van de camera kan aflezen.

Aan de achterkant kan je met een kleine joystick het scherpstelpunt verplaatsen. Die is ergonomisch verbeterd om het verplaatsen sneller, prettiger en eenvoudiger te maken. Achterop heeft de GFX100S ook een 3,2inch-touchscreen met 2,36 miljoen beeldpunten. Dat kan in drie richtingen worden uitgeklapt: 90 graden naar boven, 45 naar beneden en 60 naar rechts.

Fujifilm GFX100S

Videospecificaties Fujifilm GFX100S

Dankzij de grote sensor van de GFX100S zit kan je cinematisch filmen in een beeldresolutie van 4K tegen 30p. Video’s kunnen worden opgenomen met een bitrate van 400Mbps en op verschillende kwaliteitsniveaus: maximaal 10-bit 4:2:0 F-Log intern en 12-bit 4:2:2 ProResRAW wanneer gebruik wordt gemaakt van de HDMI-output. Naast de mogelijkheid om te filmen in een beeldformaat van 16:9, is het ook mogelijk om video’s te maken in een beeldformaat van 17:9, een beeldverhouding die vaak in de bioscoop wordt toegepast. Daarnaast kan de gebruiker kiezen voor professionele standaarden zoals de door REC.2100 ondersteunde Hybrid Gamma Log (HLG). Ook kan F-Log worden geselecteerd voor meer creatieve mogelijkheden.

De Fujifilm GFX100S is naar verwachting vanaf eind februari leverbaar voor een prijs van 5.999 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in