GFX_100_LeftObl_EVF_GF63mm

Fujifilm komt zijn beloftes na en introduceert een middenformaatcamera met meer dan 100 megapixel en in-body beeldstabilisatie.

Tijdens de meest recente photokina deelde Fujifilm mee te werken aan een nieuwe middenformaat GFX-camera met een 102-megapixelsensor. Nu de ontwikkelingsfase is afgerond, kondigt het bedrijf aan dat de GFX 100 vanaf begin juli beschikbaar is voor een aanbevolen verkoopprijs van 10.990 euro.
Voor zo’n gepeperde prijs krijg je natuurlijk wel state-of-the-art technologie. De 55mm-sensor (43,8 x 32,9 mm) wordt van achteren belicht en is ongeveer 1,7 keer groter dan de sensoren in fullframecamera’s. De autofocus heeft Fujifilm ten opzichte van de twee GFX50-modellen met een factor twee weten te versnellen en werkt op basis van fasedetectie. Op de sensor zijn 3,76 miljoen fasedetectiepixels aanwezig die ongeveer 100 procent van het beeld bedekken en die de AF C nauwkeuriger maken en het systeem ook bewegende onderwerpen laat volgen. Volgens Fujifilm produceert de nieuwe sensor minder ruis en een groter dynamisch bereik, en is hij ondanks het hogere aantal pixels toch sneller uit te lezen.

Met beeldstabilisatie

Bovendien is de GFX 100 de eerste middenformaatcamera die is voorzien van een vijf-assige beeldstabilisatie. Hierdoor kun je ook vanuit de hand hoge-resolutieopnames maken, omdat de IBIS je een profijt biedt van zo’n 5,5 EV stops. Bovendien is de sluiter-unit opgehangen met behulp van vier veren om het effect van sluiterschokken tot een minimum te beperken.
De body van de nieuwe middenformaatcamera is gemaakt van een magnesium legering, is stof- en waterbestendig door maar liefst 95 afdichtingen. Ook heeft hij een geïntegreerde verticale grip voor het maken van portretten. De afmetingen van de GFX 100 (156 x 164 x 103 mm) en zijn gewicht van ongeveer 1400 gram inclusief twee batterijen, opslagkaart en elektronische zoeker zijn vergelijkbaar met de professionele topspiegelreflexen van dit moment.
Tot slot zijn ook de videomogelijkheden sterk uitgebreid ten opzichte van de GFX 50S en 50R: opnemen kan in 4K-resolutie met 30 beelden per seconde (10 bit 4:2:2 extern, 10bit 4:2:0 intern), met gebruik van de volledige sensorbreedte. Daarbij ondersteunt de middenformaat de H.265/HEVC-codec, F-log voor een groter dynamisch bereik en HLG (Hybrid Log Gamma) om HDR-opnames te kunnen maken. Bovendien is het nieuwe vlaggenschip de eerste GFX-camera die is uitgerust met de Eterna filmsimulatiemodus.

GFX 100 heeft drie schermen

De GFX 100 erft de verwijderbare elektronische zoeker van de GFX 50, die in verschillende hoeken kan worden gepositioneerd bij gebruik van de EVF-kanteladapter EVF-TL1. Deze zoeker is gemaakt van een OLED-paneel met een resolutie van maar liefst 5,76 miljoen pixels en een vergroting van 0,86x. De EVF bevat vijf optische glaselementen inclusief asferische elementen om een extreme scherpstelnauwkeurigheid mogelijk te maken. Achterop prijkt 3,2inch-lcd-touchscreen dat in drie richtingen gedraaid kan worden. Ook zijn er nog twee informatieschermpjes aanwezig: een scherm van 1,8 inch bovenop en een van ruim 2 inch achterop onder het display kunnen bijvoorbeeld camera-instellingen en EXIF-data tonen. De camera heeft verder twee SD-kaartsleuven (UHS-II), een USB3.2- en een HDMI-aansluiting, en poorten voor een externe microfoon, een hoofdtelefoon en een bekabelde afstandsbediening.
GFX_100_RightObl_EVF_MonitorUP
 

Advertentie

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.