GFX100 IR

Fujifilm heeft een speciale versie van zijn GX100 aangekondigd, die infraroodbeelden kan maken. De GFX100 IR is vanaf begin 2021 beschikbaar.

De Fujifilm GFX100 IR is een aangepaste versie van de GFX100. De spiegelloze grootformaat camera is gespecialiseerd in het maken van infraroodbeelden. Die zijn vooral gewild bij forensische, wetenschappelijke en culturele conserveringstoepassingen. De nieuwe camera kan de infraroodbeelden van 100 megapixels of 400 megapixels maken. Dat laatste is mogelijk dankzij de vandaag gelanceerde Pixel Shift Multi-Shot-functie, die ook voor de oorspronkelijke GFX100 beschikbaar is. Hiermee kan je ingewikkelde details binnen een onderwerp of scène onthullen, die normaal alleen via het infraroodspectrum te zien zijn.

Afbeeldingen gemaakt van een onderwerp binnen het infraroodspectrum kunnen details onthullen die een gewone (niet-IR) digitale camera of het blote oog niet kan zien. Op het gebied van forensisch onderzoek kan dit bijvoorbeeld een belangrijk hulpmiddel zijn bij het opsporen van vervalste documenten. In de cultuursector is de GFX100 IR bijvoorbeeld interessant om pigmenten in kunstwerken en historische artefacten te analyseren, zelfs als ze in de loop van de tijd zijn verslechterd. Met de Pixel Shift Multi-Shot-functie kan dat dus zelfs met ongelooflijke details en weinig tot geen kleurranden.

GFX100 IR gebruikt filters voor specifieke golflengtes

De GFX100 IR gebruikt verschillende IR-filters voor de cameralens om afbeeldingen te maken op verschillende golflengten. Die kunnen dan weer verschillende details binnen een onderwerp onthullen. Er is ook een filter beschikbaar waarmee de GFX100 IR ‘normaal’ fotografeert. De camera is dan in principe gelijk aan de originele GFX100 en kan kleurenafbeeldingen maken binnen het zichtbare spectrum. Voorbeelden van de beelden die mogelijk zijn met de infraroodcamera kan je bekijken op een website van Fujifilm.

De GFX100 IR is speciaal ontworpen voor forensische, wetenschappelijke en culturele conserveringstoepassingen. Om zeker te zijn van een goed gebruik is de camera alleen beschikbaar voor B2B-klanten en na ondertekening van een attest met gebruiksvoorwaarden. De specialistische camera is vanaf begin 2021 leverbaar, met een prijs van waarschijnlijk ongeveer 12.990 euro.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in