Zeiss ZX1
ZEISS ZX1

De Zeiss ZX1 werd aangekondigd op de photokina van 2018 en is nu te bestellen bij een Amerikaanse shop. Wanneer België volgt is nog onbekend.

In september 2018 kondigde Zeiss aan dat het werkte aan een compactcamera die draait op Android, de ZX1. Ruim twee jaar later is de camera blijkbaar zover klaar dat hij besteld kan worden. Het is echter zeker geen koopje, de Androidcamera kost zo’n 6000 dollar.

De camera is vooralsnog enkel te bestellen bij B&H, een Amerikaanse elektronicawinkel. De winkel stuurde dit weekend een mailing naar geïnteresseerde klanten dat de camera direct te pre-orderen is. Wanneer de camera ook daadwerkelijk verzonden zal worden, is nog onbekend. Via de webshop van het bedrijf kan je de camera ook laten versturen naar België en Nederland.

Zeiss ZX1: fotograferen, editen en delen

Op de photokina van 2018 lanceerde Zeiss zijn inmiddels langverwachte camera. Hij wordt aangedreven door het besturingssysteem Android, dat ook op veel smartphones en tablets draait. Volgens de toenmalige (en nu door B&H bevestigde) specificaties heeft de camera een fullframe CMOS-sensor met 37,4 megapixels met een gevoeligheid van IS80 tot 51.200. Een vast Distagon T* 35mm f/2 objectief van de lenzenfabrikant maakt de camera geschikt voor lowlightfotografie en minimaliseert aberraties en vertekening. De camera heeft een maximale burstmodus van 3 frames per seconde en kan filmen in 4K-kwaliteit tegen 30p.

Zeiss ZX1

De ZX1 is ontwikkeld onder het motto “fotograferen, editen en delen”. Om het bewerken van foto’s op de camera te vergemakkelijken is de camera voorzien van een groot 4,34 inch touchscreen met een resolutie van 338 ppi. Ook krijg je bij het toestel standaard Adobe Lightroom CC geleverd, zodat je de op de ZX1 bewerkte beelden verder kan afwerken op een computer. Voor het delen van je foto’s beschikt de camera over onder meer wifi, NFC en Bluetooth. Het is ook mogelijk om automatische back-ups op een eigen NAS-systeem te maken. Verder zijn een 512GB-SSD, een microfoon- en koptelefoonaansluiting en een USB type C-poort ingebouwd.

Volgens de oorspronkelijke aankondiging zou de Zeiss ZX1 beschikbaar zijn in de eerste helft van 2019. Dat is dus ietsje later geworden. De prijs die de Amerikaanse winkel in rekening brengt is niet gering: exact 6000 dollar. Dat is exclusief de verzendkosten naar Europa. We hebben gevraagd waar en wanneer de ZX1 in lokale winkels zal liggen. Zodra we antwoord hebben van Zeiss, laten we het weten.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in