Leica M10-R

De camera heeft een fullframe sensor van 40 megapixels, nagenoeg dezelfde als de M10 Monochrom, maar met een Bayer-kleurenfilter.

Leica heeft zojuist het nieuwste lid van zijn M10-serie van fullframe rangefindercamera’s gelanceerd, de Leica M10-R. De camera is voorzien van een sensor met de hoogste resolutie ooit van de serie, voor een kleurencamera dan. De begin dit jaar geïntroduceerde M10 Monochrom heeft namelijk ook een beeldsensor met 40 megapixels. De versie in de nieuwe M10-R is grotendeels hetzelfde, maar is voorzien van een Bayer-kleurenfilter.

Volgens Leica heeft de sensor een volledig opnieuw ontwikkelde architectuur. RAW-opnames gemaakt met de M10-R zouden een groter dynamisch bereik en minder ruis hebben dan eerdere M10-body’s. Een Maestro II-processor is verantwoordelijk voor de verwerking van de beelden die de sensor levert. Net als de laatste twee M10-modellen, de P en de Mononchrom, heeft de M10_R de stilste sluiter van elke camera uit de M-serie.

Meer specificaties van de Leica M10-R

De Leica M10-R heeft aan de achterkant een krasbestendig touchscreen van 3 inch. Het scherm telt ongeveer 1,04 miljoen beeldpunten en is niet kantel- of draaibaar. Het scherm kan worden gebruikt voor het bekijken van gemaakte foto’s of voor liveview-beelden. Achterop vind je verder weer de van andere Leica M-modellen bekende minimalistische bediening met drie knoppen en een vierwegs kanteltoets annex draaiwiel.

De inmiddels bekende interface van Leica, met een minimum aan bedieningselementen.

De nieuwe camera is geen hogesnelheidstrein, het toestel kan seriebeelden met een snelheid van maximaal 4,5 beelden per seconde vastleggen. Als opslagmedium ondersteunt de M10-R UHS-I SD-kaarten, daarvoor is een enkele sleuf aanwezig. In de body is wifi voor draadloze connecties ingebouwd, een bluetooth-module is niet aanwezig. Ook aansluitingen voor USB of HDMI zoek je tevergeefs op de camera.

De body is geheel vervaardigd met metaal en heeft de befaamde excellente Duitse bouwkwaliteit die we al jaren van Leica gewend zijn. De M10-R kan je vanaf later deze maand aanschaffen met een zwarte of zilveren body, voor een prijs van omstreeks 8300 dollar.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in