Met de Leica M10 Monochrom introduceert het Duitse bedrijf een nieuwe meetzoekercamera die alleen in staat is om beelden in zwart-wit vast te leggen. De rangefinder gebruikt een sensor met 40 megapixels die volledig ontwikkeld is om monochrome foto’s te maken. Onder alle lichtomstandigheden geeft die een aanzienlijk hogere scherpte en vangt die meer licht dan een normale kleurensensor.

Lecia M10 Monochrom
Het rode logo ontbreekt aan de voorzijde van de Leica M10 Monochrom.

Leica M10 Monochrom heeft geen kleurenfilter

Omdat de sensor alleen grijstinten ziet, zitten er voor de pixels van de sensor geen kleurenfilters. Hierdoor is een interpolatie van de kleuren niet nodig. Dit betekent dat details gereproduceerd kunnen worden met de hoogste detailscherpte en een hoog contrast. Aangezien kleurenfilters in een conventionele sensor bovendien een deel van het licht absorberen, valt er op een monochrome sensor meer licht. Dat resulteert in lagere ruiswaarden bij de nieuwe zwart-witsensor.

De Leica M10 Monochrom heeft met ISO 160 tot ISO 100.000 een voor een meetzoekercamera opvallend groot ISO-bereik. ISO 160 is de laagste gevoeligheidswaarde van alle Leica M Monochrom modellen tot nu toe, Leica zegt dat de camera ook een verbeterd dynamisch bereik heeft.

Bediening zoals andere Leica M’s

De technische details en het gebruiksconcept van de Leica M10 Monochrom zijn identiek aan dat van de Leica M10-P. Ook deze zwart-witversie van de Leica M concentreert zich op de meest essentiële camerafuncties. Een praktisch onderdeel daarvan is het LCD met touch-functie. Dit TFT-paneel is 3 inch groot en telt ruim een miljoen pixels. Verder vind je achterop slechts een instelwiel, drie knoppen en een vier-wegskanteltoets. Bovenop zijn er wielen voor de sluitertijd en gevoeligheid.

Lecia M10 Monochrom
De bediening heeft de minimalistische stijl van Leica.

De nieuwe Monochrom heeft een bijna geluidloze sluiter, de stilste van alle M-camera’s ooit gemaakt, om te kunnen fotograferen in situaties waar rust en stilte essentieel zijn. Ook het ontwerp van de M10 Monochrom is discreet, onopvallend en minimalistisch. Zo heeft de camera geen Leica ‘red dot’ logo op de voorzijde en staat er uitsluitend ‘Leica M10 Monochrom’ op de bovenplaat. Dit designelement benadrukt het zwart-witkarakter van de camera.

Lecia M10 Monochrom

De materialen en de afwerking van de zwart-wit M10 zijn van hetzelfde hoge kwaliteitsniveau als andere Leica M-modellen. De camera is bijna volledig met de hand gemaakt door ervaren specialisten en is zo robuust gebouwd, dat de camera in de meest zware omstandigheden gebruikt kan worden. De nieuwe meetzoeker heeft wifi aan boord om foto’s via Leica’s Fotos app te delen.

De M10 Monochrom is direct verkrijgbaar voor een prijs van circa 8.350 euro.

Zie hieronder enkele voorbeeldfoto’s die met de Leica M10 Monochrom zijn gemaakt.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in