Panasonic

De Panasonic G9 krijgt wellicht de beste verbeteringen voor filmen, waarmee de camera veel dezelfde mogelijkheden heeft als een GH5.

Panasonic is de afgelopen maanden blijkbaar druk bezig geweest met het aanpassen van de firmware van zijn Lumix-camera’s. Sinds gisteren heeft het bedrijf namelijk voor veel camera’s firmware-updates beschikbaar gesteld. Het betreft onder meer Micro Four Thirds-modellen als de G9 en GH5, compactcamera’s als de TZ90 en de S1 en S1R fullframecamera’s. De updates voegen verschillende nieuwe functies en vernieuwingen toe aan de camera’s, zoals betere autofocusprestaties, verbeterde videofuncties en uitbreidingen van de compatibiliteit met draadloze zenders van Profoto. Ook bevatten sommige updates zogenaamde bugfixes, waarmee problemen in de werking van de camera worden opgelost.

Niet alle firmware-updates zijn even interessant, toch springen er een aantal in het oog. De fullframes S1 en S1R zijn na de update compatibel met CFexpress en werken beter met Sigma L-mount lenzen en adapters. De high-end modellen krijgen bovendien wat kleinere verbeteringen op het gebied van autofocus en bediening, alsmede een bugfixes.

Grootste verbeteringen voor Panasonic Lumix G9

De G9 krijgt wellicht de meest opvallende verbeteringen. Deze MFT-camera ondersteunt na het updaten van de firmware het filmen in 4K 30p / 25p 4: 2: 2 10-bit video, en een HDMI-uitvoer tegen 4K 60p / 50p 4: 2: 2 10-bit. Het model kan ook opnemen met variabele framesnelheid en in HDR. De Lumix-camera krijgt zelfs ondersteuning voor V-LogL en waveform monitoring, functies die bij de GH5 deel uitmaken van een betaalde upgrade. Het geeft aan dat de twee camera’s niet veel verschillen wat betreft hardware.

Een ander voorbeeld van de verbeteringen die de updates brengen is de ondersteuning van autofocus op dieren voor de GH5S en G9. Met beide camera’s en de GH5 kun je na de update bovendien aangeven of de autofocus de prioriteit moet geven aan onderwerpen dichtbij of veraf, door AF-On Near Shift of AF-ON Far Shift in te schakelen.

Via onderstaande pagina’s kun je de updates voor jouw Panasonic-camera downloaden. Daar lees je ook wat er voor die camera verandert.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in