Nikon_Z7_Z6_lenzen

Nikon vergroot de mogelijkheden van zijn eerste twee fullframesysteemcamera's uit met drie gewilde functies.

Nikon breidt met firmwareversie 2.0 voor de Nikon Z6 en Z7 de autofocusprestaties van de twee systeemcamera’s met fullframesensor uit. De camera’s krijgen nu automatische oogdetectie, een uitbreiding van het AF-detectiebereik en de AE-tracking in de continue stand voor hoge snelheid.
De al eerder aangekondigde functie voor oogherkenning-AF detecteert automatisch en stelt scherp op het menselijk oog in de stand automatisch veld-AF (AF-S, AF-C). Wanneer de ogen van meerdere personen worden gedetecteerd, kan de multi-selector of secundaire selector worden gebruikt om te selecteren op welk oog de camera scherpstelt. Dit werkt ook wanneer je door de elektronische zoeker kijkt. Nadat de foto is gemaakt, kan de gebruiker controleren of het beeld scherpgesteld is door op de OK-knop te drukken. Er wordt dan ingezoomd op het oog dat als scherpstelpunt was bedoeld.

Beter focussen met Nikon Z6 en Z7

De nieuwe firmware maakt bij het opnemen van donkere of weinig verlichte scènes nog snellere autofocus mogelijk, bij zowel het maken van foto’s als het opnemen van video’s. De software verdubbelt het autofocusdetectiebereik (bij het maken van foto’s in de referentiestand AF-S, ISO 100, f/2.0-objectief, bij 20°C) uit van -1 EV tot -2 EV op de Z7. Op de Z6 breidt de software het AF-detectiebereik uit van -2 LW naar -3,5 LW. Als de functie voor AF bij weinig licht van de Z6 is ingeschakeld, wordt het beschikbare AF-detectiebereik bij weinig licht uitgebreid van -4 EV tot -6 EV. Hierdoor kan de Nikon Z6 zelfs in nog donkerdere omstandigheden automatisch scherpstellen. Als de functie op de Z7 is ingeschakeld, is het maximale AF-detectiebereik van deze camera -4 EV.
Met de vorige firmwareversie werd de belichting na de eerste opname in een serie van snelle continu-opnamen vergrendeld. De firmwareversie 2.0 voegt echter ondersteuning voor AE-tracking in de continue stand voor hoge snelheid (uitgebreid) toe. De belichting van de camera’s wordt dan voor elk beeld aangepast, net zoals scherpstellen bij AF-tracking. Dit zorgt ervoor dat alle in een serie van snelle continu-opnamen vastgelegde beelden niet alleen scherp zijn maar ook een optimale belichting vertonen, zelfs als de helderheid van de scène tijdens de serieopname wijzigt.
Je kunt de nieuwe firmware gratis downloaden in het downloadcentrum van Nikon.

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.