De fototentoonstelling Aller Retour verzamelt recent werk van drie Belgische topfotografen: Carl De Keyzer, Stephan Vanfleteren en Bieke Depoorter.

De fototentoonstelling Aller Retour verzamelt recent werk van drie Belgische topfotografen. Carl De Keyzer, Stephan Vanfleteren en Bieke Depoorter tonen er elk hun eigen kijk op de werkelijkheid.

Aller Retour is de openingstentoonstelling van het nieuwe kunstencentrum Budafabriek in Kortrijk, een oude textielfabriek. Curator Gautier Platteau wist drie Belgische topfotografen te strikken die toevallig alle drie in Kortrijk geboren zijn. Het is geen groepstentoonstelling geworden, maar een combinatie van drie solotentoonstellingen onder één dak.

Magnumfotograaf Carl De Keyzer (geïnterviewd in Shoot 2) toont er een selectie uit de beklijvende reeks Moments before the flood, die vorig jaar al te zien was in Oostende. Voor Aller Retour sloeg hij de handen in elkaar met het team Digital Art & Entertainment van de hogeschool Howest Kortrijk. Die computervirtuozen namen een aantal beelden onder handen en stopten er subtiele digitale animaties in, waardoor de foto's tot leven lijken te komen. David Martijn van Goose componeerde er een soundtrack bij.

Advertentie

Bieke Depoorter (geïnterviewd in Shoot 16) kreeg internationale erkenning toen ze met haar afstudeerproject 'Ou Menya' de Magnum Expression Award 2010 won. In Aller Retour zien we foto’s van mensen uit Rusland, Amerika en Egypte gefotografeerd in hun eigen woning, waar de fotografe overnachtte. De foto's van de drie locaties hangen kriskras door elkaar. Depoorter wil niet documenteren hoe mensen leven, maar momenten van intimiteit vastleggen.

Interview met Vanfleteren
De grootste verrassing van Aller Retour is het nieuwe werk van Stephan Vanfleteren. Hij is vooral bekend van zijn indringende zwart-witportretten, maar in de Budafabriek presenteert hij een fotoreeks in kleur. Façades & Vitrines toont de schoonheid van een neergelaten rolluik, een dichtgemetselde voordeur, een afgebladderde muurschildering, een dichtgetrokken etalagegordijn…

In Shoot 24 (verschijnt 2 april) lees je een uitgebreid interview met Stephan Vanfleteren.

De tentoonstelling is tot 9 juni te zien in Budafabriek, Dam 2a, Kortrijk. 

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/10/129011_webstv132img007vanfleteren.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/10/129011_webcarl05.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/10/129011_webbieke2.jpg” caption=”||(© Carl De Keyzer)||(© Bieke Depoorter)”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.