De NX1 is de nieuwste systeemcamera van Samsung. Hij legt de lat voor deze categorie een heel stuk hoger, met de allereerste 28 megapixelsensor in APS-C-formaat, 4K video en een razendsnelle burstmodus. Speelt hij mee met de pro's?

De Samsung NX1 was de verrassing van Photokina 2014. Er waren wel tekenen dat Samsung met een nieuwe NX-systeemcamera zou komen, maar de NX verlegt de grenzen van deze cameracategorie.

Waar bij vorige NX-toestellen Samsung eerder de nadruk legde op connectiviteit en smart-functies om beelden te delen, draait het bij de NX1 weer om rauwe prestaties.

En die prestaties zijn niet min. Samsung ontwikkelde de eerste beeldsensor in APS-C-formaat met een resolutie van 28 megapixel. De sensor bevat geen laagdoorlaatfilter, om de maximale scherpte uit de sensor te halen. De NX1 kreeg een krachtige beeldprocessor die in burstmodus snelheden tot 15 opnames per seconde haalt – in volledige resolutie, met behoud van autofocus. Dat is sneller dan de professionele Nikon D4s of Canon EOS-1D X. Samsung is een van de voorvechters van video in de hoge 4K-resolutie; dat het ook 4K-televisieschermen maakt, is daar niet vreemd aan. Dus kan de NX1 ook in deze resolutie filmen (4.096 x 2.160 pixel, of vier keer zoveel als de normale full HD-resolutie). Heb je een van de nieuwe 4K UHD-televisieschermen van Samsung, dan kun je 4K-video zelfs draadloos afspelen.

Advertentie

Bouw en bediening

Waar Samsung zich bij andere NX-camera’s al eens een afwijkend design veroorloofde, kreeg de NX1 een zeer traditioneel ontwerp dat nauwelijks verschilt van een klassieke reflexcamera. Hij ligt zeer goed in de hand, mede dankzij een perfect gebalanceerde grip. Voor onze test kregen we de nieuwe 50-150mm f/2.8-zoomlens ter beschikking (equivalent van 75-225 mm op een full-framecamera), en ook met deze zware lens erop blijft de NX goed hanteerbaar.

Het grote verschil met een reflexcamera is de aanwezigheid van een elektronische zoeker. Die geeft een helder en scherp beeld; qua kleurechtheid is de zoeker van de Fujifilm X-T1 nog net iets beter. De zoeker heeft amper last van beeldvertraging. Alleen wanneer ik met de zoomlens snelle actie wil volgen, valt het op dat het beeld wat trager wordt opgebouwd. Het 3 inch-scherm aan de achterkant is aanraakgevoelig; je kan het gebruiken om de camera in te stellen, het focuspunt te kiezen en indien je wenst ook om af te drukken. Via het aanraakscherm kun je ook de scherpstelzone en de spotmeting onafhankelijk van elkaar instellen, zoals bij sommige camera-apps voor smartphones. Dat is handig als je wilt scherpstellen op een onderwerp dat veel lichter of donkerder is; door de spotmeting los te maken van de scherpstelling vermijd je dan over- of onderbelichting.

Het keuzewiel voor opnamestand biedt een volautomatische modus, programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze, manuele modus, scènepresets zoals ‘portret’ en ‘actie’, en twee eigen voorinstellingen. Linksboven zitten knoppen waarmee je de instellingen voor autofocus, gevoeligheid, witbalans en lichtmeetmethode oproept; errond zit een wieltje om de transportmodus in te stellen. Rechts bevinden zich twee instelwieltjes (in manuele modus voor sluitertijd en diafragma) en een knop om belichtingscompensatie te activeren. De NX1 bevat met andere woorden alle instelmogelijkheden die een ervaren fotograaf zich kan wensen. De camera is ook uitgerust met wifi; met de bijhorende app voor iOS en Android kan je foto’s bekijken en overzetten, en de NX1 vanop afstand bedienen.

Prestaties

De meest in het oog springende eigenschap van de NX1 is natuurlijk de extreem hoge burstmodus. 15 opnames per seconde is echt wel snel. In jpeg-formaat houdt de NX1 dat tempo ongeveer 5 seconden vol; in raw-formaat krijgen we toch 20 opnames met deze snelheid. Uiteraard moet je sluiertijd kort genoeg zijn om dit toe te laten; voor 15 fps raadt Samsung een sluitertijd van 1/500 of sneller aan.

Wanneer je opnames op de camera bekijkt, worden opnames uit dezelfde ‘burst’ gepresenteerd in een virtueel mapje. Je kunt alle opnames uit zo’n mapje in één keer wissen, wat erg handig is als je bijvoorbeeld een stunt wou fotograferen die niet gelukt is – je hoeft dan niet alle opnames één voor één te wissen.

De NX1 kreeg een hybride autofocussysteem met 205 fasedetectiesensoren op de beeldsensor. 153 daarvan zijn extra gevoelige kruissensoren. Ze dekken zowat 90% van de sensor af, zodat je ook op onderwerpen buiten het centrum kunt scherpstellen. Je kunt kiezen uit vier instellingen voor AF-gebied: AF-selectie, waarbij je zelf een gebied kiest (de grootte ervan kun je apart instellen); Multi-AF, waarbij de camera zelf het scherpstelgebied kiest, gezichtsherkenning en zelfportret (de camera piept wanneer jouw eigen gezicht in focus is). In enkelvoudige autofocus gaat de scherpstelling razendsnel en accuraat. Over de AF-tracking ben ik minder opgetogen; die heeft toch moeite om bewegende onderwerpen te blijven volgen als ze niet in een rechte lijn bewegen. Dat maakt dat er van de 15 opnames per seconde toch altijd een paar uit focus zijn.

Recht uit de camera vertonen jpeg-opnames erg veel detail, zonder de artificiële opscherping die je op sommige systeemcamera’s ziet. De kleurweergave en witbalans zijn goed, met licht gesatureerde kleuren en een goed contrast.

De NX1 propt 24 megapixel op een sensor in APS-C-formaat, wat betekent dat elke pixel minder licht opvangt dan bij sensoren met lagere resolutie. De ingebouwde ruisonderdrukking werkt echter uitstekend. Bij ISO 1.600 is er amper ruis te zien, maar wel ten koste van een licht verlies aan detail. Opnames tot ISO 6.400 blijven echter bruikbaar, maar hoger zou ik alleen in noodgevallen gaan.

Conclusie

Met de NX1 heeft Samsung een echt vlaggenschip in huis: een systeemcamera die nieuwe standaarden zet qua resolutie en reekssnelheid. De beeldkwaliteit is prima, de camera is goed uitgedacht en vlot bedienbaar. Met de NX1 speelt Samsung mee in de eerste klasse. Aan de continu autofocus is nog werk.

Prijs: 1.499 euro (december 2014)

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/51/141124_nx1lifestyleimage3.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/51/141124_samsungnx1-101kopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/51/141124_samsungnx1-120kopie.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/51/141124_sam3810kopie.jpg” caption=”||De autofocus werkt snel, maar laat bij het volgen van onderwerpen toch steken vallen.||Recht uit de camera vertonen jpeg-opnames erg veel detail, zonder artificiële opscherping.||Een van de scènepresets op de NX1 is bedoeld om silhouetten te fotograferen.”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.