Capture NX-D is een gratis programma om raw-bestanden van een Nikon-camera te ontwikkelen. Is het een alternatief voor Adobe Lightroom?

Capture NX-D is een gratis programma om raw-bestanden van een Nikon-camera te ontwikkelen. Is het een alternatief voor Adobe Lightroom, de meest gebruikte raw-ontwikkelaar van het moment?

Capture NX-D is de opvolger van Capture NX, een raw-bewerkingspakket dat Nikon samen met softwarehuis Nik Software ontwikkelde. Nik werd in 2012 overgenomen door Google, en dat maakte een eind aan de samenwerking met Nikon.

Capture NX-D moet dus die leemte opvullen. Na een half jaar proefdraaien als publieke proefversie is Capture NX-D er nu officieel. Het goede nieuws daarbij is dat het nieuwe pakket gratis is; voor Capture NX diende je 199 euro neer te tellen.

Advertentie

Interne keuken
Het voordeel van een raw-bewerker die ontwikkeld werd door, of althans in samenwerking met een camerabouwer, is dat de ontwikkelaar van de software precies weet welke informatie er in een raw-bestand zit en hoe die het best vertaald wordt naar een digitaal beeld.

Bij andere raw-software zoals Adobe Lightroom moet de ontwikkelaar via uitgebreide tests eerst analyseren hoe het raw-bestand is opgebouwd en hoe het omgezet moet worden – dat is de reden waarom het altijd even duurt voor nieuwe camera’s in Lightroom herkend worden. Bij de release van Capture NX-D werd de gloednieuwe Nikon D810 al herkend.

De bediening

Capture NX-D lijkt volstrekt niet op zijn voorganger, maar heeft meer weg van de raw-ontwikkelaar SilkyPix. In de linkerkolom ga je naar de bestanden op je harde schijf of geheugenkaart; bovenaan staan opties voor weergave, rechtzetten en croppen van beelden.

De opties om beelden te ontwikkelen tref je in de linkerkolom. Ze sluiten perfect aan bij de opties die je in het menu van een Nikon-camera aantreft. Zo zijn er de vertrouwde Picture Controls om de kleuren, contrast en opscherping van een foto aan te passen. Als we een raw-bestand openen met de Picture Control Standaard, ziet het resultaat er net zo uit als de jpeg-opname die we tegelijk door de camera lieten vastleggen.

Als we ter vergelijking hetzelfde raw-bestand van een Nikon D800 ontwikkelen met de standaardinstellingen in Adobe Lightroom, valt allereerst op dat Capture NX-D automatisch al de vignettering (donkere randen) in de opname gecorrigeerd heeft. Ook de kleurweergave verschilt, wat te maken kan hebben met een andere interpretatie van de witbalans die de camera had ingesteld. Huidtinten zijn realistischer in Capture NX-D, en het groen van gras en struiken lijkt warmer.

Om de standaardweergave bij te sturen zijn er de gebruikelijke gereedschappen: kleuraanpassingen, niveaus en curves, ruisonderdrukking, camera- en lenscorrecties, en opscherping. Lokale aanpassingen – die je in Capture NX heel makkelijk kon doen met de U-Point-technologie van Nik Software – zijn helaas niet mogelijk.

 

We openden hetzelfde NEF-bestand met de standaardinstellingen van Capture NX-D (bovenste foto) en in Adobe Lightroom (onderste foto) en exporteerden het als jpeg-bestand. Capture NX-D heeft de vignettering weggewerkt, en de kleurweergave verschilt aanzienlijk.

Beperkingen

Capture NX-D is in tegenstelling tot Lightroom een zuivere raw-ontwikkelaar. Je kunt het dus niet gebruiken om je beelden te catalogeren, om collecties aan te maken, boeken en afdruklay-outs te maken… Evenmin vind je er ondersteuning voor de vele ontwikkelvoorinstellingen en plug-ins die Lightroom zo interessant maken.

Een bijkomende handicap is dat Capture NX-D veel trager is dan Lightroom. Om een afgewerkte opname van een D800 (36 megapixel) te exporteren naar een jpeg-bestand, had Capture NX-D 15 seconden nodig; Lightroom deed het op dezelfde computer in slechts 5 seconden. Dat verschil tikt aan als je de vruchten van een lange shoot wilt exporteren. Maar als gratis ontwikkelaar voor Nikons NEF-formaat is Capture NX-D best de moeite van het verkennen waard.

 


[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140640_webcapturenx.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140640_webjill-37cnxd.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140640_webjill-37lightroom.jpg” caption=”||||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.