De Galaxy K Zoom is een smartphone die als volwaardige digitale camera dienst wil doen. Daarvoor heeft hij een 20 megapixelsensor en 10x zoomlens aan boord. Maar hoe zit het met de fotokwaliteit?

De Galaxy K Zoom is een smartphone die als volwaardige digitale camera dienst wil doen. Daarvoor heeft hij een 20 megapixelsensor en 10x zoomlens aan boord. Maar hoe zit het met de fotokwaliteit?

Vandaag worden er meer foto's gemaakt met smartphones dan met 'echte' fotocamera's. Bij Samsung zijn ze al een tijd bezig om de grens tussen beide te slopen. Vorig jaar bracht het de Galaxy S4 Zoom uit, een smartphone met een 10x-zoomlens, en de Galaxy NX, een systeemcamera met het Android-besturingssysteem. De nieuwe Galaxy K Zoom bouwt voort op de Galaxy S4 Zoom, maar is een heel stuk lichter en compacter.

Bouw en bediening

De camerasensor in de Galaxy K Zoom heeft een resolutie van 20,7 megapixel. De 10x optische zoom met beeldstabilisatie is niet alleen uniek voor smartphones, maar geeft ook heel wat compactcamera's het nakijken. Het zoomen gaat wat onhandig; als je het toestel in landschapsmodus voor je houdt, moet je de volumeknop naar links indrukken om in te zoomen. Dat is net andersom dan bij een zoomknop op een camera, waar je naar rechts drukt om in te zoomen.

De meegeleverde camera-app bevat heel wat mogelijkheden om een foto te maken, van volautomatisch tot tientallen scènepresets. Met Selfie Alert stel je een zone in waarin je gezicht moet staan, je draait de camera om en als je gezicht op de gekozen plaats staat, maakt de smartphone automatisch vijf foto's, waaruit je dan de beste kunt kiezen.

De kleurweergave is prima.

Prestaties

Bij zonnig weer zorgt de Galaxy K Zoom voor correct belicht opnames met een goede kleurweergave. Maar zodra het bewolkt of donker wordt, blijken onze testshots wat onderbelicht. In de programmastand is het gelukkig makkelijk om belichtinsgcompensatie in te stellen. De Galaxy K Zoom gebruikt een redelijk agressieve vorm van ruisonderdrukking, waardoor de scherpte al bij lage gevoeligheden achteruit gaat.

De autofocus werkt verrassend snel voor een smartphone en is redelijk accurraat. Wat ook opvalt is dat de lens sterke kleurafwijkingen veroorzaakt zodra je ver inzoomt; de waterstralen van een fontein krijgen daardoor een paars tintje.
  

Deze foto's tonen het zoombereikvan de 10x zoomlens.

Conclusie

De Galaxy K Zoom is een unieke smartphone met een goede camera en een 10x zoomlens. Inzake prestaties moet hij het afleggen tegen een 'echte' camera, maar daar staat tegenover dat hij alle functies van een smartphone aan boord heeft.

Prijs: 499 euro

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/galaxy-kzoom.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140636_zoom00.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140636_webzoom01.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2014/48/140636_webzoom02.jpg” caption=”||De kleurweergave is prima.||||”]

AdvertentieWil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (8x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.