De nieuwe EOS 6D is de goedkoopste fullframecamera in het Canon-gamma. Kan hij de vergelijking met de duurdere 5D en de concurrentie aan?

De nieuwe EOS 6D is de goedkoopste fullframecamera in het Canon-gamma. Kan hij de vergelijking met de duurdere 5D en de concurrentie aan?

De EOS 6D is Canons antwoord op de Nikon D600: een betaalbare fullframe-spiegelreflexcamera. Met een richtprijs van meer dan 2.000 euro is ‘betaalbaar’ natuurlijk relatief. Maar die prijs is te verklaren.

De beeldsensor is nu eenmaal het duurste onderdeel van een camera, en de prijs ervan stijgt exponentieel met de grootte ervan. Een fullframesensor is anderhalf keer groter dan een sensor in het meer gebruikelijke APS-C-formaat, maar dus meer dan anderhalf keer zo duur.

Advertentie

En fullframe is de voorbije jaren echt wel in prijs gedaald. Canons eerste digitale fullframe, de professionele EOS 1Ds, kostte bij de introductie in 2002 een fraaie 8.000 euro. Laten we het erop houden dat de nieuwste generatie in elk geval haalbaarder is voor de gedreven hobbyfotograaf die bereid is te investeren in goed materiaal.

De sensor in de 6D telt 20 megapixels, wat amper minder is dan de 22 megapixels van de duurdere EOS 5D Mark III. De nieuwe sensor heeft een gevoeligheidsbereik van ISO 100 tot 25.600, uitbreidbaar tot het equivalent van 102.400 voor opnames in erg donkere omstandigheden.

De bouw

Qua formaat is er niet veel verschil tussen de 5D Mark III en de 6D. De nieuwkomer is niet veel kleiner, maar brengt wel 200 gram minder op de weegschaal.

Het verschil in gewicht komt vooral op rekening van de gebruikte materialen. De body van de 5D bestaat volledig uit een magnesiumlegering; de 6D is aan de minder kwetsbare bovenzijde uit kunststof vervaardigd. Wel is de camera stof- en spatwaterdicht. De 6D bevat ook maar één geheugenkaartsleuf, terwijl de 5D Mark III er twee bevat.

Aan de achterkant zit een 3 inchschermpje – iets kleiner dan het scherm op de 5D. Anders dan het scherm van de Canon EOS 650D kan dit scherm niet uitklappen of roteren. De 6D heeft een heldere optische zoeker die 97% van het frame toont, terwijl de 5D (en Nikons D600) een 100%-zoekerbeeld geven.

De 6D kreeg geen ingebouwde flitser mee – blijkbaar beschouwt Canon het toestel als te professioneel voor een simpel invulflitsertje. Wil je flitsen, dan moet je dus altijd een externe flitser gebruiken. Canon Speedlites kan je wel draadloos aansturen, dankzij de ingebouwde zender.



Het hart van de 6D is een nieuwe fullframebeeldsensor.

De bediening

Qua bediening zit de 6D dichter bij de consumentencamera’s van Canon. Op het keuzewiel voor de opnamemodus vinden we een volautomatische stand; de gebruikelijke programmastand, diafragma- en sluitertijdvoorkeuze en manuele modus; twee eigen voorinstellingen (voor bijvoorbeeld studiowerk en actie); en scènepresets.

Bij die laatste behoeven de bekende Portret, Landschap, Close-Up, Sport geen uitleg. Met Nachtopname uit de hand maakt de 6D snel na elkaar vier foto’s en combineert die tot één opname met een minimum aan ruis. Bij ‘HDR-tegenlicht’ worden drie opnames gecombineerd om grote contrasten in belichting van onderwerp en achtergrond te overbruggen. Je gebruikt bij beide standen het best een statief, en vermijdt bewegende onderwerpen.

Automatisch creatief
Eveneens op het keuzewiel treffen we de opnamemodus Creative Auto aan. Hiermee maakt de camera ook volautomatisch opnames, maar die krijgen meteen al een kenmerkende stijl mee: Standaard, Levendig, Soft, Warm, Intens, Koel, Helderder, Donkerder of Monochroom (met de keuze uit zwart-wit, sepia, blauwtint).

In de andere opnamestanden kan je het uiterlijk van je foto’s aanpassen met de beeldstijlen Auto, Standaard, Portret, Landschap, Neutraal, Natuurlijk, en Monochroom. Je kunt ook drie eigen beeldstijlen met je eigen instellingen voor scherpte, contrast, verzadiging en kleurtoon instellen.

Statusschermpje
De opname-instellingen bedien je zoals op de andere (semi)professionele modellen van Canon, met het bovenste instelwiel voor sluitertijd en het instelwiel op de achterzijde voor diafragma. Aan de bovenkant staat een monochroom statusschermpje, met daarvoor vijf kleine toetsen.

Anders dan bij de EOS 5D Mark III hebben die slechts één functie, met name AF-bediening, transportmodus, ISO-snelheid, lichtmeetmethode en verlichting van het statusscherm. Dat één toets overeenkomt met één functie maakt de 6D minder verwarrend dan de 5D, maar betekent wel dat je om iets als witbalans aan te passen in het menu moet duiken. De Q-toets op de achterzijde geeft daarbij snel toegang tot de meeste fotografische instellingen.



De knopjes aan de bovenzijde van de 6D hebben maar één functie.

Draadloos verbinding leggen

De 6D is de eerste EOS-camera met ingebouwde wificonnectiviteit. Je kunt zowel inloggen op een bestaand wifinetwerk als een directe wificonnectie met een smartphone of tablet maken. Bij die laatste optie toont de camera een wachtwoord dat je op je mobiele toestel moet invoeren; zo belet je dat een wildvreemde je camera overneemt.

Is de draadloze verbinding gelegd, dan kan je de camera bedienen met de EOS Remote Utiltity-app. Je kunt de gevoeligheid aanpassen, belichtingscompensatie instellen, het focuspunt kiezen en – afhankelijk van de opnamemodus – sluitertijd en/of diafragma wijzigen. De overige instellingen krijg je wel te zien maar kan je niet aanpassen.

De zoom wijzigen is er ook niet bij, omdat EOS-lenzen een manuele zoomring hebben. De app werkt vlot, maar het duurt soms erg lang voor het liveviewbeeld ververst wordt. Dat maakt de app minder geschikt om op het juiste moment af te drukken, bijvoorbeeld als je de camera achter het doel op een voetbalterrein geplaatst hebt.

Foto's verzenden en afdrukken
Met de wificonnectie kan je ook beelden tussen camera’s verzenden, foto’s afdrukken op een printer met ingebouwde wifi, en foto’s en video verzenden naar webbestemmingen zoals Facebook en YouTube.

Je moet die bestemmingen wel vooraf configureren met de meegeleverde computersoftware. Eenmaal geactiveerd, blijft het wifisignaal actief. Om de batterij van de 6D te sparen, schakel je wifi het best uit als je het niet nodig hebt.

Verder bevat de EOS 6D ook een ingebouwde gps-ontvanger. Als je die inschakelt, registreert de camera waar je een foto maakt, en schrijft die informatie weg in de exif-gegevens van de opname. Die kan je dan achteraf gebruiken om in programma’s als Adobe Photoshop Elements, Lightroom of iPhoto je foto’s weer te geven op een kaart.

De gps heeft ook een loggerfunctie die de reisweg continu registreert, ook als je geen foto maakt. De afgelegde route kan je bekijken met de meegeleverde Map Utility-software. 
 

De Creative Auto-preset monochroom sepia levert een sfeervolle omzetting.

Video opnemen

De 6D kan ook video opnemen. Je kunt daarbij kiezen voor full HD-resolutie (1080 p) met 24 of 25 beelden per seconde, of voor HD (720 p) met 50 beelden per seconde. Zet je de camera in manuele modus, dan kan je sluitertijd en diafragma aanpassen.

De videokwaliteit is goed, maar we kunnen toch niet om de vaststelling heen dat Canon de videomogelijkheden van de 6D heeft ingeperkt, allicht om de bij cineasten geliefde en duurdere 5D te beschermen.

Zo is er geen ‘cleane’ output van het zuivere videosignaal over HDMI mogelijk, en bevat de 6D geen hoofdtelefoonaansluiting om het volume te monitoren. Ook goed om te weten is dat je niet kan filmen wanneer de wificonnectie actief is. Daar zijn waarschijnlijk goede technische redenen voor, maar vervelend is het wel.

De autofocus

Het nieuwe autofocussysteem van de 6D lijkt op papier minder indrukwekkend dan dat van de 5D. De 6D telt 11 autofocuspunten, tegenover 61 op de 5D Mark III; de vergelijkbare Nikon D600 heeft er nog steeds 39.

De 11 punten zijn gecentreerd, maar er is redelijk wat ruimte tussen. Bij AF-tracking gebeurt het dat de autofocus ‘doorschiet’ wanneer een onderwerp een AF-punt verlaat, en op de achtergrond scherpstelt. Je kan de trackinggevoeligheid wel aanpassen via het Custom AF-menu, maar het is duidelijk dat de 6D niet bedoeld is voor de sport- en actiefotograaf.

Het autofocussysteem is overigens wel snel en betrouwbaar. Met de 24-105mm f/4-kitlens kunnen we ook bij schemerlicht scherpstellen.

Gelijktijdig met de 6D komt ook de EOS EF 24-70mm f/4L-lens uit, en we konden deze ook al kort uitproberen. Dit standaardzoomobjectief beschikt over beeldstabilisatie (IS), wat de veel duurdere ED 24-70 f/2.8L niet heeft, en is door een lichter gewicht (600 tegenover 800 gram) ook beter gebalanceerd op de body van de 6D.

Bij maximale opening is er vignettering zichtbaar (donkere hoeken), maar als je in jpeg fotografeert, corrigeert de 6D die automatisch. 
 

Met de EOS Remote Utiltity kan je de camera vanaf een smartphone of tablet instellen en afdrukken.

De prestaties

De fullframesensor van de 6D legt heel wat detail vast en levert een groot dynamisch bereik, waardoor je in contrastrijke situaties minder snel op beperkingen stuit. De lichtmeting lijkt erop afgestemd om overbelichting te vermijden. Als je in raw werkt, is het geen probleem om de donkere partijen nog op te helderen.

Tot aan ISO 1.600 is er geen ruis merkbaar. Daarboven wordt het effect van ruisonderdrukking merkbaar: de scherpte gaat achteruit, en de opnames vertonen minder contrast. Bij ISO 25.600 duikt kleurruis op; de hogere gevoeligheden vermijd je het best.

Dat Canon de 6D als consumentencamera beschouwt, blijkt ook uit de jpeg-omzetting door de camera. Beelden recht uit de camera vertonen contrastrijke, lichtjes verzadigde kleuren. Voor een realistische kleurweergave werk je dus het best in raw-formaat.

Conclusie

Met de 6D heeft nu ook Canon een betaalbare fullframecamera. Als fotocamera stelt de 6D niet teleur.

De automatische jpeg-verwerking mikt op de amateur die recht uit de camera scherpe en contrastrijke foto’s wenst; wil je het hoogste dynamisch bereik en meer realistische kleuren, dan werk je in raw.

De 6D is niet in de wieg gelegd voor sport- en actiefotografie, en ook het videogedeelte ontgoochelt wat. De ingebouwde gps en wificonnectie met bijhorende afstandsbediening vanaf smartphones verdienen navolging.

Specificaties Canon EOS 6D:
Prijs: 2.029 euro (body), 2.708 euro (met 24-105mm)
Resolutie: 5.472 x 3.648 pixel
Sensor: CMOS, 24 x 36 mm
Lensvatting: EOS EF
Cropfactor: geen
Gevoeligheid: Auto; ISO 100-25.600
Opnamestand: Auto/P/S/A/M; 7 scènes
Lichtmeting: Multi, centraal, spot
Scherpstelling: 11-punts AF of manueel
Burstmodus: 4,5 fps
Geheugen: SD-kaart
Afmetingen: 145 x 111 x 71 mm
Gewicht: 770 gram

[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webcanon6dtest-42.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webdetail.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webscherptediepte.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_websepia.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webrawvsjpeg.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webeos6dfrtmirrorup.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webeos6dsideleftwef24-105mml.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webeos6dtop.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webeosremote.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/17/129952_webeos6dfrtwef24-105mml.jpg” caption=”||De EOS 6D legt veel detail vast; de camera vermijdt overbelichting. (f/4, 1/1.000, ISO 100, 100 mm)||De ruis bij ISO 2.000 is verwaarloosbaar. (f/4,5, 1/100, ISO 2.000, 105 mm)||De Creative Auto-preset monochroom sepia levert een sfeervolle omzetting. (f/10, 1/40, ISO 250, 45 mm)||In Lightroom wordt het verschil tussen een raw-opname (links) en de jpeg recht uit de camera (links) duidelijk; de jpeg-opname is contrastrijker en heeft warmere, verzadigde kleuren.||Het hart van de 6D is een nieuwe fullframebeeldsensor.||De EOS 6D met de prima 24-105mm f/4-kitlens.||De knopjes aan de bovenzijde van de 6D hebben maar één functie.||Met de EOS Remote Utility kan je de camera vanaf een smartphone of tablet instellen en afdrukken.||”]

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.


1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.