Ringflitsers hebben altijd tot de verbeelding van fotografen gesproken. Sommige houden ervan, anderen hebben er een hekel aan.

Ringflitsers hebben altijd tot de verbeelding van heel wat fotografen gesproken. Sommige houden ervan, anderen hebben er een bloedhekel aan. Maar wat kan je er eigenlijk mee?

Ringlampen zijn ontstaan in de wereld van microscopen en macrolenzen, maar vonden al snel hun weg naar de mode-en portretfotografie.

Door hun plaatsing – rond het objectief – lijkt het licht van ringflitsers recht uit de lens te stralen. Daardoor krijgen schaduwen en oneffenheden geen schijn van kans. Het is dus zeker geen verrassing dat ringflitsers in de laatste twee decennia bij de populairste tools van beauty-fotografen horen.

Advertentie

Invalshoek is belangrijk
In essentie is een ringlight een ringvormige lichtbron, vaak een flitsbuis, waarbij je het objectief van je camera door de ring steekt. Indien alles goed geplaatst is, is de invalshoek van het licht dat de ringlamp produceert exact dezelfde als de invalshoek van je camera.

Die invalshoek is heel belangrijk bij ringlights. Ringflitsen zijn het mooist wanneer de camera evenwijdig met het onderwerp staat. Van een hogere positie naar beneden fotograferen kan ook nog zonder veel problemen.

Maar wanneer iemand fotografeert die misschien groter is en je moet naar boven fotograferen, moet je er rekening mee houden dat het licht ook van beneden zal komen. Wanneer je dit doet, krijg je heel tegennatuurlijke schaduwen die veel weg hebben van iemand die een zaklamp onder de kin houdt om een griezelverhaal te vertellen.

Schimmen en schaduwen
Wanneer je met een ringlight een portret maakt, krijg je een mooi, egaal resultaat met weinig of geen schaduwen in het gezicht. Schaduwen ontstaan immers door zijdelings invallend licht.

De enige schaduw die een ringflitser vaak produceert, en die zeer kenmerkend is voor ringflitsen, is een schaduwlijn recht achter de persoon die je fotografeert. Die zie je natuurlijk alleen wanneer je onderwerp vlak voor een achtergrond staat. De grootte en hardheid van deze schaduw wordt bepaald door de afstand van je onderwerp tot de achtergrond, en de afstand van het onderwerp tot de lichtbron. Hoe verder de lichtbron van je onderwerp verwijderd is, hoe geconcentreerder en harder de schaduw is en omgekeerd. Hoe verder het onderwerp van de achtergrond verwijderd is, hoe breder de schaduw en vice versa.

Een ander typisch kenmerk aan ringlampen zijn de befaamde ringen in de ogen. Het grootste misverstand dat over ringlampen bestaat, is dat ze altijd ringvormige lichtjes in de ogen produceren. Dit gebeurt echter alleen wanneer de verhouding tussen de ring en het onderwerp groot genoeg is, zodat het (donkere) middendeel van de ring zichtbaar wordt.

Om dit resultaat te krijgen zijn er maar twee opties. Je kunt een groothoekobjectief gebruiken en dicht bij je onderwerp gaan staan, zodat de lichtbron relatief groter wordt. Let wel op: een groothoek zal je onderwerp vervormen. Een andere optie is een grotere ringlamp gebruiken: zo wordt de lichtbron fysiek groter, maar deze ringlampen zijn duur en vaak moeilijk te vinden. De uitspraak size does matter geldt dus wel voor ringflitsers.

Rosco Litepad Loop

 


 

De gloednieuwe Litepad Loop van Rosco is een variatie op de ringlight: hij gebruikt geen flitsbuis maar ledlampjes.

Doordat de ledlampjes in de rand van de ring gemonteerd zitten, produceert de Loop een zacht diffuus licht. En omdat de Loop continu licht produceert, kun je hem ook gebruiken voor video-opnames. Daarbij kan de lichtmeter van de camera perfect voor de juiste belichting zorgen, ook wanneer de afstand tussen je onderwerp en de camera verandert.

De Litepad Loop heeft een relatief laag vermogen. Dat is een van zijn grootste voordelen en tegelijk zijn grootste nadeel. Omdat de Loop een lager vermogen heeft dan een klassieke ringflitser, hebben je onderwerpen of modellen veel minder last van de lichtflitsen in hun ogen. Ook kan je hierdoor met gemak portretten maken met een grote diafragmaopening (zelfs tot op f/1,2).

De keerzijde van die medaille is echter ook dat je de loop beter alleen binnen gebruikt, en dan nog liefst in een donkere omgeving. Buiten of in een goed verlichte kamer wordt de Loop al gauw weggeblazen door het omgevingslicht.

Rosco staat in de fotografiesector vooral bekend voor zijn kleurcorrectiefilters. Het spreekt dus eigenlijk vanzelf dat er voor de Loop een grote selectie van kleurfilters en maskers beschikbaar is.

Prijs: 699 euro
Website: www.rosco.com

 

De Rosco Litepad Loop is de grootste van de drie hier besproken ringflitsers. Hiermee krijg je het snelst mooie ringen in de pupillen van je onderwerpen. Door het grote diafragma (f/1,2) is de scherptediepte flinterdun.

Je gebruikt de Loop het best in een verduisterde omgeving.

Elinchrom Quadra Eco Ringflash

 


De Eco Ringflash van het Zwitserse Elinchrom is een klassieke studioringflitser en is opgebouwd volgens hetzelfde recept dat al jarenlang gebruikt wordt: een grote flitsbuis die rond de lens past. De Eco Ringflash wordt gekoppeld aan het Quadrasysteem van Elinchrom.

De Quadra is een draagbare 400 Ws flitsgenerator die op batterijen werkt. Daardoor kan je de Eco Ringflash zowel op locatie als in de studio gebruiken. De generator is krachtig genoeg om de ringflits zelfs in volle zon te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat een ringflitser met zoveel vermogen zwaar kan zijn voor de persoon die aan de andere kant van de lens staat.

De Eco Ringflash is meteen ook een van de meest betaalbare studioringflitsers op de markt. De gemiddelde ringflitser kost al snel 1.000 euro, terwijl de Eco minder dan de helft kost. De Elichrom Skyport-transmitter maakt het ook mogelijk het vermogen in te stellen op afstand.

Prijs: 469 euro
Website: www.elinchrom.com

 

De Elinchrom Quadra Eco Ringflash is aan de kleine kant en heeft het dus wat moeilijker om ringetjes in de ogen te vormen zonder dat je te dicht bij je onderwerp komt.

Rayflash

 


 

De ringlichten van Rosco en de Elinchrom zijn geen koopjes; al zijn ze zeker niet de duurste opties. De Rayflash wil fotografen de kans geven de ringflits-look te bereiken zonder een fortuin te spenderen.

De Rayflash is een adapter die een flits van een reportageflitser transformeert tot een (bijna) echte ringflits. Door een complexe tunnel van spiegels en reflectoren wordt het licht van je reportageflitser naar voren getransporteerd om vervolgens door een ronde reflector gelijk verspreid te worden tot een ringflits.

Een interessante constructie, zij het een beetje onstabiel en niet echt handig, maar met best een mooi resultaat. Wel verliest de flits uit je reportageflitser veel intensiteit wanneer hij zijn ronde equivalent bereikt.

De Rayflash ziet er – wanneer je hem gebruikt – op zijn minst wat vreemd uit, maar mag een waardig alternatief genoemd worden. De automatische sturing van je reportageflitser (TTL, through the lens) blijft ook functioneren.

Prijs: 200 euro
Website: www.ray-flash.com

 

De Rayflash is de kleinste van de drie hier besproken ringflitsers. Dat maakt het haast onmogelijk om kleine ringen in de ogen te produceren zonder heel dichtbij te gaan en een groothoekobjectief te gebruiken.


[extern_gallery urls=”http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webelinchromcover.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webloop-and-camera-from-the-front.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webloop2.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webloop4.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webelinchrom.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webelinchrom1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webrffront.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webrayflash1.jpg||http://cdn.minoc.com/zd_images/2013/05/128169_webrayflash2.jpg” caption=”||Rosco Litepad Loop||Je gebruikt de Loop het best in een verduisterde omgeving.||De Rosco Litepad Loop is de grootste van de drie en hiermee krijg je dus het snelst mooie ringen in de pupillen van je onderwerpen. Door het grote diafragma (f/1,2) is de scherptediepte flinterdun.||Elinchrom Quadra Eco Ringflash||De Elinchrom Quadra Eco Ringflash is aan de kleine kant en heeft het dus wat moeilijker om ringetjes in de ogen te vormen.||Rayflash||||De Rayflash is de kleinste van de drie en dat maakt het haast onmogelijk om kleine ringen in de ogen te produceren zonder heel dichtbij te gaan en een groothoekobjectief te gebruiken.”]Website RoscoWebsite ElinchromWebsite Rayflash

Advertentie



Wil je beter leren fotograferen?

Neem dan een abonnement op Shoot Magazine (6x per jaar).

Shoot is hét fotografiemagazine voor en door enthousiaste fotografen. In Shoot vind je de beste tips en trucs, workshops en cursussen voor geslaagde foto’s, de knapste fotoplekjes in België, de helderste uitleg over fotografietechnieken, tests van nieuwe camera’s, lenzen en meer, plus foto’s van de beste Belgische fotografen.